|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214 1.4i 97r] Sonda lambda ;/
Lisa - Nie Paź 14, 2007 17:23 Temat postu: [R214 1.4i 97r] Sonda lambda ;/ Panowie, testuje już 3 sondę i każda pokazuje taka same wartość 0,9V nic więcej nic mniej.. Robie wszystko zgodnie z technicznym FAQ a wartość ciągle taka sama 0,91V - 0,95V . Co może być nie tak? Dodam ze auto spala mi kosmiczne ilości benzyny i gazu Przewody kopułka palec wymienione na nowe. Wszystkie 3 sondy to 1V.
giewu - Nie Paź 14, 2007 18:17
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
Lisa jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji <edytuj> w pierwszym poście) ...
a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
piter34 - Pon Paź 15, 2007 13:36
Lisa,
1. Sondę mierzysz na podłączonej wtyczce, prawda?
2. Jeżeli TAK, to odłącz wtyczkę i sprawdź, czy wskazania są takie same.
3. Jeże są takie same lub bardzo podobne, to sprawdź czy nie ma przerwy na przewodzie idącym od wtyczki sondy lambda do komputera wtrysku.
Lisa - Pon Paź 15, 2007 14:05
Mierze podłączonej wtyczce i po odłączeniu wskazania są takie same nie ma zdanej przerwy czy startej izolacji na przewodach
Zauważyłem ze na przewodzie od masy kolor szary jest podawane napięcie 1,6V czy nie powinno wynosić 0V Na przewodach od grzałki napięcie wynosi 12-13V a na drugim białym 0,04V - 0,06V wiec białe są raczej Ok. Jest możliwe ze coś nie tak jest z masą??
piter34 - Pon Paź 15, 2007 14:33
Biały1 - masa
Biały2 - do przekaźnika sondy lambda
czarny - sygnał (+)
szary - sygnał (-)
Mowa o przewodach od strony sondy lambda!
U Ciebie na szarym powinno być raczej 0V, a ten przewodzik jest połączony z masą komputera wtrysku...
Schemat w załączniku.
Lisa - Pon Paź 15, 2007 14:43
Sprawdzę jeszcze raz wiązkę.. w którym miejscu jest komputer wtrysku??
piter34 - Pon Paź 15, 2007 14:45
Lisa napisał/a: | Sprawdzę jeszcze raz wiązkę.. w którym miejscu jest komputer wtrysku?? |
Obok akumulatora po prawej stronie (stojąc przodem do auta). Taki srebrny z wpiętą wiązką przewodów oraz osobnym przewodem podciśnienia z kolektora ssącego.
Lisa - Pon Paź 15, 2007 14:46
Tak myślałem Przewód od sondy idzie bezpośrednio do niego??
piter34 - Pon Paź 15, 2007 15:02
Lisa napisał/a: | Tak myślałem Przewód od sondy idzie bezpośrednio do niego?? |
No tak... Nawet trzy przewody od sondy idą bezpośrednio do kompa (co widać na schemacie).
Lisa - Pon Paź 15, 2007 15:11
Dziś będę grzebał i zobaczę co wygrzebie i o wszystkim poinformuje Czy przez popsuta sondę była nie możliwa poprawna regulacja instalacji gazowej?? Auto strasznie szarpie na gazie.
piter34 - Pon Paź 15, 2007 15:22
Lisa napisał/a: | Czy przez popsuta sondę była nie możliwa poprawna regulacja instalacji gazowej?? |
Oczywiście, że TAK (zakładam, że masz instalację z komputerem, bo taką powinieneś mieć).
Lisa - Pon Paź 15, 2007 15:25
Instalacja BRC Sequent24. Koleś męczył mi się i męczył i nic nie wymęczył auto jak szarpalo tak szarpie. Jak dojdę co jest nie tak ze spalaniem i w końcu zrobię ta sondę, to pojadę do gazownika i niech sie koleś dalej meczy. Idę patrzeć
morris - Wto Paź 16, 2007 08:16
Lisa napisał/a: | Instalacja BRC Sequent24. Koleś męczył mi się i męczył i nic nie wymęczył auto jak szarpalo tak szarpie. Jak dojdę co jest nie tak ze spalaniem i w końcu zrobię ta sondę, to pojadę do gazownika i niech sie koleś dalej meczy. Idę patrzeć |
I daj koniecznie znać co wymęczył. Mam ten sam problem z tą samą instalacją z wyjątkiem spalania (8,7 trasa, 10.5 miasto). Mój gazownik ogranicza się do programowania komputera gazu co pomaga na góra tydzień jazdy.
Lisa - Wto Paź 16, 2007 09:57
morris napisał/a: | Lisa napisał/a: | Instalacja BRC Sequent24. Koleś męczył mi się i męczył i nic nie wymęczył auto jak szarpalo tak szarpie. Jak dojdę co jest nie tak ze spalaniem i w końcu zrobię ta sondę, to pojadę do gazownika i niech sie koleś dalej meczy. Idę patrzeć |
I daj koniecznie znać co wymęczył. Mam ten sam problem z tą samą instalacją z wyjątkiem spalania (8,7 trasa, 10.5 miasto). Mój gazownik ogranicza się do programowania komputera gazu co pomaga na góra tydzień jazdy. |
To spalanie u Ciebie "(8,7 trasa, 10.5 miasto)" dotyczy gazu czy benzyny??
morris - Nie Lis 11, 2007 21:25
przegapiłem pytanie sorrki Lisa. Spalanie dotyczy gazu, na benzynie było 6,5/8,5 (ale też troszkę mniej cisnąłem zwłaszcza na trasie ).
A Ty uporałeś się z szarpaniem? Bo mi wgrywali jakiś nowy program BRC i trzymało ze dwa tygodnie. Zauważyłem, że jak przełączę na benzynę (jadąc wcześniej na gazie) to też szarpie może trochę łagodniej. Ale jak odpalam przełączonego całkiem na benz i sie na niej zagrzeje to jest ok, po przełączeniu na gaz od nowa...
|
|