Zobacz temat - [R400] Czy można mieszać olej MTF94 w przekładni?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Czy można mieszać olej MTF94 w przekładni?

Jusci - Pon Paź 15, 2007 20:05
Temat postu: [R400] Czy można mieszać olej MTF94 w przekładni?
Zauważyłem u siebie wyciek ze skrzyni biegów. Chcę usunąć ten wyciek ale najpierw szperam jaki olej kupić na ewentualną dolewkę. Wiem już że najlepiej będzie zalać MTF 94, ale jest dosyć drogi i trudno dostępny.
Oto co znalazłem w RAVE
Czy przez to mam rozumieć że na dolewkę można stosować 10W/40?

marthinez - Pon Paź 15, 2007 20:23

Jusci napisał/a:

Można, można. :wink:

Paul - Pon Paź 15, 2007 20:30

Jusci napisał/a:

Masz rozumieć :P
Ja jednak tutaj bym nie oszczędzał - 2l oleju do bankructwa nie doprowadzą, a skrzynia Ci się odwdzięczy :D
Po naprawie wycieku sprawdź, czy dużo oleju brakuje? Jeżeli tak, to lepiej wymień cały na świeży :|

W temacie dopisz rodzaj problemu koniecznie.

Jusci - Pon Paź 15, 2007 20:46

Paul napisał/a:
Po naprawie wycieku sprawdź, czy dużo oleju brakuje? Jeżeli tak, to lepiej wymień cały na świeży :|

10W/40 czy jednak MTF?
A jak 10W/40 to najlepiej jaki?
Nawiasem mówiąc wg RAVE MTF jest zalany dożywotnio.

piter34 - Wto Paź 16, 2007 11:55

Jusci, na Twoim miejscu wylałbym ten olej który jest i zalał MTF94.
Jeżeli koniecznie chcesz tylko dolać, to dolej dowolny (markowy) 10W40.

Jusci - Wto Paź 16, 2007 17:40

Chętnie zalałbym świeży MTF ale nigdzie w okolicy nie mogę go dostać.
Najwyżej teraz doleję 10W/40 a jak będę miał okazję kupić MTFa to wymienię.

Brt - Wto Paź 16, 2007 20:52

Może ktoś z klubu znowu zrobi akcję "beczka"?? Ja się narazie tego nie podejmę z racji czasowych. czekamy na chętnych ;)
Jusci - Wto Paź 16, 2007 22:06

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl
Może by tak zalać skrzynię nowym olejem 75W/80
Tu znalazłem coś takiego:
http://www.dragon.pl/html/Rover%20MTF94.html

Brt - Wto Paź 16, 2007 22:15

Zła myśl ;) dolej narazie 10W40 i szukaj MTFa
Kulmas - Nie Kwi 10, 2011 22:14

Panowie jutro chcę wymienić olej w skrzyni ewentualnie dolać bo skrzynia mi strasznie głośno chodzi. Niestety od 2miesięcy jestem bezrobotny takżę chcę to zrobić najniższym kosztem. ze względu na cenę MTF muszę ominąć szerokim łukiem. co mi doradzicie? czy mogę spóścić do końca ten który jest i wlać 10w40. czy dolać do tego który tam jest (jednak nie wiem ile ubyło a ubyło na bank bo skrzynia jest w oleju). Czy wlać jakiś inny. Wiem że i tak skrzynia prawdopodobnie do regeneracji przez to że jest cała w oleju a hałasuje tak strasznie że się wytrzymać nie da podczas jazdy. im szybciej tym głośniej(a jak sprzęgło wcisnę to jedzie cichutko). Chcę narazie wymienić olej żeby mi auto dojeździło do czasu jak znajdę jakąś pracę. auto to honda accord 2.0td 99rok z silnikiem rovera. z góry dziękuję i pozdrawiam
szoso - Pon Kwi 11, 2011 06:07

Kulmas, zaprzyjaźnij się z opcją szukaj, sam pisałem w kilku tematach jaki olej można zalać zamiast mtf
http://forum.roverki.eu/v...der=asc&start=0