|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Stukanie na ciepłym silniku rover
martinguli79 - Wto Paź 30, 2007 11:01 Temat postu: [R400] Stukanie na ciepłym silniku rover Witam . Otóz od roku użytkuje Rovera 400 1.4 16v 99r. Przy zakupie auto chodziło poprawnie . Gdy dojechałem do domu klepało coś w silniku jakby to był diesel.Udałem sie do mechanika { wielu ich było} który powiedział iz musze zmienić popychacze .Ja kupiłem sobie regenerowana głowicę + nowe 16 popychaczy i co - dalej klepie na ciepłym silniku. Co najlepsze na zimnym jest cisza.Odgłos wręcz identyczny jak silnika diesla.Chciałbym to naprawić tylko nie wiem co wymienić bo mechaniory nie mają pojęci.Silnik nie kopci nie spala oleju na 10000 km jakieś 400ml oleju
giewu - Wto Paź 30, 2007 18:19
może spróbuj na początek dokładnie prześledzić TEN temat ... choć tam też jeszcze ostateczna diagnoza nie zapadła (a problem podobny)
piter34 - Pią Lis 16, 2007 15:16
martinguli79 napisał/a: | Chciałbym to naprawić tylko nie wiem co wymienić bo mechaniory nie mają pojęci.Silnik nie kopci nie spala oleju na 10000 km jakieś 400ml oleju |
Zapodaj jakieś nagranie audio (np. z komórki), abyśmy mogli posłuchać tego klepania.
giewu - Pią Lis 16, 2007 15:37
to post sprzed dwóch tygodni był ... myślę, że od tego czasu martinguli79 już problem usunął tylko się nam nie pochwalił
piter34 - Pią Lis 16, 2007 15:43
giewu napisał/a: | to post sprzed dwóch tygodni był |
Wiem, takie mam zaległości.
giewu napisał/a: | myślę, że od tego czasu martinguli79 już problem usunął tylko się nam nie pochwalił |
Dlatego napisałem posta.
irro1 - Sro Lis 21, 2007 00:45
Witam
Niechcę pisać nowego postu, bo i tak jest ich duuuuuużo a temat podobny.
Od kilku tygodni dosiadam R45, 1.4, 2001r, 70kkm.
Przeczytałem na forum chyba wszystko co związane jest ze stukaniem w silnikach. Niestety stuka i mój .
Dzięki AndrewS padła diagnoza ......szklanka .
Wiele razy dokładnie osłuchiwałem silnik ( śrubokręt przystawiony do ucha jest cudownym narzędziem diagnostycznym ) ,
wyraźnie na pierwszym cylindrze od paska rozrządu od góry, słyszę tylko jeden hydropopychacz.
Czytałem że można wymienić tylko te stukające,
również o tym że trzeba niestety wymienić wszystkie,
a nawet wałki są do wymiany
http://zss.pl/~moto/www_p...opychacze09.htm
Mam lekki mętlik w głowie po przeczytaniu wielu postów na naszym forum, oraz w/w,
Polubiłem mojego roverka i niechciałbym mu zaszkodzić lecz wydatek 60 lub 1000 zł to jednak jest spora różnica.
Niestety nieznalazłem nigdzie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
czy ktoś wymienił np. 1 czy 2 hydropopychacze, a następnie przejechał swoim "nie stukającym roverkiem" powiedzmy 50 czy 100kkm ?
sTERYD - Sro Lis 21, 2007 08:40
oj chyba nie szukałeś za dobrze, bo była mowa o takich przypadkach
nie wiem napewno, ale chyba AndrewS coś o tym pisał, albo mariusz_418
PTE - Sro Lis 21, 2007 09:26
martinguli79, a nie hałasuje u Ciebie przypadkiem elektrozawór odprowadzania oparów paliwa? Po nagrzaniu silnika potrafi on nieźle stukać/klekotać...
piter34 - Sro Lis 21, 2007 10:54
irro1 napisał/a: | czy ktoś wymienił np. 1 czy 2 hydropopychacze, a następnie przejechał swoim "nie stukającym roverkiem" powiedzmy 50 czy 100kkm ? |
Ja wymieniłem 4 popychacze w R200 1.4 8V mojej żony i niestety nie było poprawy. Stuka coś innego. Prawdopodobnie to po prostu "piston rattle" opisany w biuletynie serwisowym MG-ROVER, tyle że jakiś taki nasilony.
irro1 - Sro Lis 21, 2007 18:51
W sobotę dobiorę się do grzechotnika i sprawdzę co tam panie pod dekielkiem słychać, a raczej widać.
Wybrałem opcję częściowej wymiany, mam (na wrazie co) 4 sztuki, choć słyszę jeden.
Jeśli nie wszystkie zużyję, to będę mógł je zwrócić do sklepu.
sTERYD i piter34 - dzięki
Pozdrawiam
martinguli79 - Pią Lis 23, 2007 13:42
Witam Panowie po długiej przerwie ale myślałem że nikt mi już nie odpowie.No ale się myliłem.
Najlepsze jest to ze nie usunęlem problemu z tym silnikiem- rozkładam ręce chyba sprzedam te auto. Wszyscy mądrzy mechanicy w mojej okolicy się głowili ale nic - napewno w 1000% wykluczam głowicę jest po kompleksowym remoncie- popychacze są sprawne silnik rano chodzi jak zegarek , ale gdy osiągnie temperaturę no to się zaczyna.Panewki nie sądze bo przejechałem już w tym stanie ok 35tyś km - oleju spala znikome ilości .Ciśnienie w normie , nie sprawdzałem jeszcze pompy oleju jak jeden mechanior mi kazał.W innym poscie dowiadywałem sie o tej pompie , mam już informacje , muszę sprawdzic ten zawór ciśnieniowy. Ale nie sądze zeby to było to bo czemu rano wszystko jest ok .Lubię ogólnie te auto ale ten benzyno-diesel mnie denerwuje.
Nagranie wyślę w poniedziałek nie ma mnie w weekend
A co to jest ten zawór odprowadzania oparów silnika i gdzie on jest.
Jeszcze jedno klepie jak jest rozgrzany w zakresie 1000-2300 obr/min , klekot identyczny z dzwiękiem silnika diesla - sami posłuchajcie ale dopiero w poniedziałek
piter34 - Pią Lis 23, 2007 14:11
martinguli79, to klepanie można olać, no chyba, że jesteś silnikowym audiofilem...
Dowodem tego jest choćby dystans jaki zrobiłeś z tym klepaniem (35kkm). Swoją drogą dziwię się, że dopiero teraz przyszła Ci do głowy sprzedaż.
Najprawdopodobniej masz do czynienia z luzem tłok<>tuleja, o którym pisano w wątku, do którego odsyłał Ciebie giewu na samym początku.
martinguli79 - Pon Lis 26, 2007 09:52
Dałączm plik audio z dzwiękiem mojego silnika
Plik w formacie NOKIA PC SUITE
piter34 - Pon Lis 26, 2007 11:35
martinguli79 napisał/a: | Dałączm plik audio z dzwiękiem mojego silnika |
Nic nie dołączyłeś...
Umieść to na http://voila.pl
martinguli79 - Pon Lis 26, 2007 13:30
przesyłam link z dzwiekiem
http://www.voila.pl/9ld9u/
http://www.voila.pl/xjk7h/
piter34 - Pon Lis 26, 2007 21:41
martinguli79 napisał/a: | przesyłam link z dzwiekiem |
Dziwny dźwięk. Wg mnie brzmi to jak popychacz. Czy potrafisz zlokalizować źródło dźwięku?
martinguli79 - Wto Lis 27, 2007 07:57
No właśnie według mnie to jest tez popychacz , ale grający na ciepłym silniku , komplet popychaczy jest nowy , na starej głowicy było to samo.
Więc może ta pompa olejowa za mało oleju daje , zbyt niskie ciśnienie - kontrolka się nigdy nie świeci
W ogóle dziwna sprawa
piter34 - Wto Lis 27, 2007 13:52
martinguli79 napisał/a: | Więc może ta pompa olejowa za mało oleju daje , zbyt niskie ciśnienie - kontrolka się nigdy nie świeci |
Ona się zaświeca bardzo późno.
Może być tak, że na górze jest słabe ciśnienie.
A w ogóle to te dźwięku są ewidentnie z góry silnika? Z okolicy którego cylindra?
Było wcześniej coś robione z silnikiem? Była zdejmowana głowica przy okazji roboty z tymi popychaczami?
martinguli79 - Wto Lis 27, 2007 15:14
Po zdjeciu głowicy widać było ze raczej jest wszystko w porządku
Odgłosu odchodzą gdzieś z okolic drugiego cylindra od lewej.
Co było robione wcześniej nie wiem. Ja wymieniłem tylko głowice , popychacze, uszczelkę głowicy bo się rozwaliła
Auto powera ma tylko jak je teraz sprzedać , chyba tylko wtedy jak będzie zimno,
PTE - Sro Lis 28, 2007 10:23
martinguli79 napisał/a: | Auto powera ma tylko jak je teraz sprzedać , chyba tylko wtedy jak będzie zimno, |
Oj nieładnie.
piter34 - Sro Lis 28, 2007 10:54
martinguli79 napisał/a: | Auto powera ma tylko jak je teraz sprzedać |
Normalnie, po ludzku, uczciwie.
martinguli79 - Sro Lis 28, 2007 12:37
Oczywiście to był taki żart Panowie
Najlepiej by było gdybym auto naprawił , tylko jak ?
Zakladając że zmienię dół silnika , a co jeśli klepac będzie dalej?
Gdzie kupię to pompe oleju w TOMA TEAM 700 zł troche dużo , a na allegro brak gwarancji czy zakupiona pompa będzie sprawna
Jeszcze jedno co zobaczę ściągając miskę olejową będzie tam dostęp do pompy?
piter34 - Sro Lis 28, 2007 13:27
martinguli79 napisał/a: | Gdzie kupię to pompe oleju w TOMA TEAM 700 zł troche dużo , a na allegro brak gwarancji czy zakupiona pompa będzie sprawna |
Jeżeli taka pompa będzie 7 razy tańsza, to uważam, że warto zaryzykować.
sTERYD - Sro Lis 28, 2007 14:32
Cytat: | Jeszcze jedno co zobaczę ściągając miskę olejową będzie tam dostęp do pompy? |
pompę zobaczysz, ale zdejmuje się ją od strony koła pasowego i rozrządu
AndrewS - Sob Gru 01, 2007 12:25
hmm chcesz wymieniac pompe, a mierzyles chociaz jakie daje cisnienie
Brt - Wto Gru 25, 2007 14:40
Cytat: | hmm chcesz wymieniac pompe, a mierzyles chociaz jakie daje cisnienie |
O to to właśnie wkręcasz czujnik i wszystko jasne
NEOSSS - Wto Gru 25, 2007 15:49
Dokładnie lub zapodaj na ciepłym silniku osobne ciśnienie pod czujnik i potem odpal znowu i zobacz czy będzie Ci stukać, rozbierz pompe i wyjmij zawór ciśnieniowy, u mnie miał on sporo syfów i nie dawał w ogóle ciśnienia. Jeżeli to nie to może masz przestawiony rozrząd o 1 ząbek i na zimny jest ok a jak Ci sie rozgrzeje to wala Ci popychacze...
martinguli79 - Pon Sty 21, 2008 11:51
Witam po długiej przerwie
Otóz ciągnąc dalej ten temat chciałem opisac co się zmieniło w moim aucie
Po wymianie pompy olejowej na drugą jak klepał tak klepie dalej .
Rece opadaja
Brak możliwości rozwiazania tego problemu a odgłosy klepania pochodza z głowicy
Chciałbym również przestrzec wszystkich z okolic Wałbrzycha przed serwisem Auto Miran gdyż dzięki nim wymieniłem podrodze w przeciągu 2 miesięcy dwie uszczelki pod głowicą .Panowie nie umieja dokręcac właściwym momentem śrub głowicy chociaż podalem im instrukcje { zadnej gwarancji brak rękojmi}
PHJOWI - Pon Sty 21, 2008 13:39
zdejmni rozrząd i sprawdz czy wałki nie mają luzu , miałem przypadek że wałek miał luz i stukał na ciepłym jak szalony
piter34 - Pon Sty 21, 2008 14:24
martinguli79 napisał/a: | brak rękojmi} |
Rękojmia jest zawsze i jest ona regulowana stosownymi przepisami polskiego prawa (np. ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, Kodeks cywilny)
martinguli79 - Pon Sty 21, 2008 14:34
Czyli co wałki do wymiany
mam dwa wałki inne może załoze i zobacze co sie dzieje
A może ta górna częsc głowicy jest za słabo dokrecona tam gdzie są wałki i popychacze
PHJOWI - Pon Sty 21, 2008 15:03
nie chodzi o same wałki lecz o podstawkę gdzie się montuje wałki , najpierw sprawdz cy są choćby delikatne luzy.
martinguli79 - Pon Sty 21, 2008 15:14
a jak bedą luzy to co wtedy
kolin - Pon Sty 21, 2008 15:23
Pewnie prowadnice zaworów mają luzy...
piter34 - Pon Sty 21, 2008 16:16
martinguli79 napisał/a: | a jak bedą luzy to co wtedy |
...trzeba iść się pomodlić. Może luzy znikną.
martinguli79 - Sro Sty 23, 2008 09:05
Może by Pan PHJOWI sie wypowiedział ,
Kucza - Sro Lut 13, 2008 15:03 Temat postu: Stuki jak w DIESELKU Witam mam ten sam problem ... jak auto jest zimne silniczek stuka słychać co wyraźnie pod nadkolem, ale jak już się zagrzeje to stuki są o wiele mniejsze. Byłem z tym u mechanika i powiedział ,, Normalna praca silnika, ogólnie autko super zadbane zero rdzy idzie jeździć"
Więc chyba muszę się przyzwyczaić do stukania ... Roverek i tak mi sie podoba
Pozdrawiam
Jeszcze raz pozdrawiam
Brt - Sro Lut 13, 2008 15:11
poszukaj haseł: piston slap lub piston rattle na forum lub w technicznym FAQ
Senn - Pią Lut 15, 2008 07:46
martinguli79, skoro glowice robili Ci partacze to moze pozatykali kanaliki olejowe silikonem i hyropopyhacze nie dostaja odpowiedniej dawki oleju.
martinguli79 - Pią Lut 15, 2008 15:20
Sprawa wygloda banalnie
To wszystko co czytam nijak sie ma do mojej sytuacji . Głowice owszem robili partacze ale jakies 2 tygodnie temu wymieniałem uszczelkę pod glowicą juz u fachowcow i zrobili to porzadnie.Pozatym wymieniłem pompe olejowa - efekt ten sam. Efekt pisston slap nie dzieje się u mnie . Ja wiem co to za zjawisko słyszałem kolegi samochód rano. Ale u mnie wszystko zaczyna sie przy goracym silniku jeszcze raz powtorze ze rano silnika nie słychac. Klepie od 40 tyś km tak samo bo ja niestety dużo jezdze ale tak mnie ten odgłos drażni , że najchętniej bym wypieprzył ten silnik.Nie ma mądrej głowy na ten egzemplarz. Ja osobiście przyczyny szykałbym w górnej części głowicy nie wiem - np. wałki . ta część mocująca wałki , pojecia nie mam. Poza tym auto jest spoko nie narzekam , tylko ten dzwięk poprostu wstyd i już.
piter34 - Pią Lut 15, 2008 15:24
martinguli79, ja już napisałem w tym wątku co prawdopodobnie jest wg mnie przyczyną.
michone - Pią Lut 15, 2008 21:37
szkoda ze mieszkasz tak daleko bo mam gostka ktory 1,4 zna na pamiec nawet jeden lezy u niego w zakladzie sam ma poldorovera z tym silniczkiem kupil go z HGF zrobil go pozneij kupil drugiego i jezdzi caly czas. ale jednak to jakies 60km
martinguli79 - Sob Lut 16, 2008 10:53
to nie jest daleko ja jestem w legnicy co weekend
adamek.o2 - Sob Sie 24, 2013 21:58
martinguli79, hej udało Ci się znaleźć przyczynę ? Byłeś może u tego koleszki co zna 1,4 na pamięć ?
Przydałaby się podpowiedź...
pozdro !:]
bundylp - Nie Sie 25, 2013 08:10
Pozwolę sobie ofiarować tę oto ...
adamek.o2 - Nie Sie 25, 2013 18:38
serdeczne dzięki ! Skoro już odkopałem, to proszę o rozsądniejszą odpowiedź !:)
|
|