Zobacz temat - Dokumenty jakie potrzebne mi beda przy rejestracji auta?

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - Dokumenty jakie potrzebne mi beda przy rejestracji auta?

MaReK - Pon Lis 05, 2007 00:07
Temat postu: Dokumenty jakie potrzebne mi beda przy rejestracji auta?
Hejas,

kupiłem sobie auto od handlarzy spod Poznania ;)
Auto jest z Belgii, ale... nie ma numerów rej. ani żadnych dokumentów w chwili obecnej.

Jak będę je odbierał, mam dostać jakieś i bez problemu zarejestrować auto w Polsce.

Auto ktore kupiłem, nie ma przeglądu, jest kupione (rzekomo) od ubezpieczalni w Belgii i mam dostać fakturę oraz dowód rejestracyjny...

Szperając po necie znalazłem taki oto tekst:

Cytat:
Samochody z Belgii

Coraz więcej osób jeździ po samochody do Belgii, Holandii czy Francji. W Niemczech już wykupiono prawie wszystkie stare i tanie samochody. Dlatego laweciarze poszukują nowych, jeszcze nie opustoszałych rynków.
Na co zwracać uwagę przy sprowadzaniu samochodów z Belgii? Przede wszystkim na dokumenty. W tym kraju razem z autem powinniśmy otrzymać charakterystyczny różowy Brief oraz rachunek lub umowę kupna-sprzedaży. Nie istnieje coś takiego jak znane z Niemiec wymeldowanie pojazdu.

Może się zdarzyć, że sprzedawca nie będzie dysponował owym Briefem. Wówczas powinien być dokument z policji potwierdzający pochodzenie pojazdu. Sprawdzając takie zaświadczenie należy bacznie przyjrzeć się pieczątkom.

Czy ktoś z kolegów miał do czynienia z taką procedurą - auto z Belgii?
Prosze o porady co i jak, na co zwracać tak naprawdę uwagę przy odbiorze auta od handlarzy.

Pozdrawiam,

wsl - Pon Lis 05, 2007 23:57

Dla mnie podejrzane :) Jedź i niech Bóg ma Cię w swojej opiece :) Aha, i przejrzyj wszystko miliard razy bo potem można mieć nie potrzebne problemy. Osobiście nie miałem takich problemów, ale znam człowieka, który został z autem z Belgii pochodzącym z lewego źródła. Efekt jest tego taki, że nie jeździ i nawet go nie ma przy sobie :) Nie wiem jaki jest czy będzie finał tej sprawy, ale na pewno trzeba uważać! :)
MaReK - Wto Lis 06, 2007 00:13

Nie no goscie handluja dziesiatkami takich fur. Juz sie dowiedzialem niezaleznie od naszego sprytnego forum, ze wystarczy mi dowod (ktorego skan dostalem dzisiaj od handlarzy) oraz faktura zakupu. A opieka Boga sie przyda ;D
R-200 - Wto Lis 06, 2007 11:06

Kupiłeś rozbite? Sam będziesz remontował czy inne opcje?
MaReK - Wto Lis 06, 2007 13:25

Kupilem zarysowane i stluczone w kolo...