|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 97] świecące kontrolki ładowanie akumulatora i srs ?
agathas - Czw Lis 15, 2007 19:45 Temat postu: [R200 97] świecące kontrolki ładowanie akumulatora i srs ? Witam forumowiczów.
Mam prośbę. Czy ktoś może wyjaśnić mi czemu w roverku 200si z 97r jednocześnie świeci się kontrolka srs i akumultora. Obie nie gasną po odpaleniu silnika. Co jest przyczyną? Auto jest na instalacji na metan, silnik pracuje na benzynie i metanie b. równo i cichutko. Nie słychać żadnych stuków i innych dziwnych dźwięków. Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę
AndrewS: przenioslem temat do wlasciwego działu, poprawilem temat
violla_ - Czw Lis 15, 2007 19:57
Możliwe że masz jakieś problemy z ładowaniem i jednocześnie z poduszką. Najpierw sprawdź ładowanie ale nawet jeśli je naprawisz to srs może nadal się palić. Wtedy trzeba zresetować komputer i wszystko powinno być ok a jeśli z ładowaniem jest ok to trzeba poszukać błędu w poduszce..z podłączeniem itp.
Brt - Czw Lis 15, 2007 22:32
jeśli chodzi o ładowanie, to najłatwiej sprawdzić, czy jest poprzez pomiar napięcia na akumulatorze podczas pracy silnika. Powinno być w granicach 13,8 - 14,4 Volta.
Jeśli chodzi o SRS, to w pierwszej kolejności nalezy sprawdzić i przeglądnąć przewody od napinaczy pasów, które znajdują się pod przednimi fotelami. Bezpiecznie jest przy tej czynności odłączyć akumulator 15 min wcześniej. Szczegóły tutaj:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#39
Paul - Czw Lis 15, 2007 22:41
violla_ napisał/a: | Wtedy trzeba zresetować komputer i wszystko powinno być ok |
W przypadku SRS żaden restart kompa nie jest potrzebny. Poduszki mają samodiagnostykę i jak wszystko jest OK to kontrolka gaśnie.
Sprawdź najpierw, co z tym ładowaniem, bo może (oby nie) się okazać, że jakiś cwaniak połączył razem te kontrolki żeby ukryć feler SRS.
violla_ - Pią Lis 16, 2007 14:49
Majac tate za mechanika wiem ze moze sie zdarzyc tak ze kontrolka nie zgasnie i jednak restart komputera bedzie potrzebny..
piter34 - Pią Lis 16, 2007 14:51
violla_ napisał/a: | Majac tate za mechanika wiem ze moze sie zdarzyc tak ze kontrolka nie zgasnie i jednak restart komputera bedzie potrzebny.. |
Może się tak zdarzyć, ale nie w ROVERku 200.
Jak napisano wyżej, jeżeli wszystko będzie OK po uprzednim błędnym działaniu SRS, to kontrolka zgaśnie i nie trzeba jeździć na żadne resety.
michal123 - Sob Lis 17, 2007 20:11
kolego sprawdz regulator napiecia
piter34 - Pon Lis 19, 2007 12:33
Michał123 napisał/a: | kolego sprawdz regulator napiecia |
Raczej "koleżanko".
michal123 - Pon Lis 19, 2007 12:36
agathas - Pon Lis 19, 2007 22:00
Witam ponownie taaaaaak kolezanko chociaz czyta to i moj maz wiec???!!!!
A tak serio to mam pytanie. Czy rover 2oo stojąc bez akumulatora 3 miesiace moze sie rozkodowc? No i 2 pytanie:)) czy jesli jest jedna poduszka powietrzna to pod siedzeniem pasazera tez jest wiazka od SRS??
AndrewS - Pon Lis 19, 2007 22:41
nic sie nie rozkoduje najwyzej trzeba bedzie zsynchronizowac pilota
nasz kanciak stal tak bez aku dlugo i nic sie nie rozkodowalo
Kris - Pon Lis 19, 2007 22:53
agathas napisał/a: | Witam ponownie taaaaaak kolezanko chociaz czyta to i moj maz wiec???!!!!
A tak serio to mam pytanie. Czy rover 2oo stojąc bez akumulatora 3 miesiace moze sie rozkodowc? No i 2 pytanie:)) czy jesli jest jedna poduszka powietrzna to pod siedzeniem pasazera tez jest wiazka od SRS?? |
jest wiązka i pod siedzeniem pasażera,
Jeśli SRS zapala się przy zapłonie potem gaśnie na chwilę i znowu się zapala to jest bardzo prawdopodobne że to ta wiązka a raczej kostka tam jakaś jest.
U mnie jak coś pod siedzeniem się walało albo jak regulowałem fotel na zapalonym silniku to to się działo
agathas - Pią Lis 23, 2007 21:28
dzięki za info a gdzie mam się pochwalic moim r200??????
giewu - Pią Lis 23, 2007 21:36
agathas napisał/a: | dzięki za info a gdzie mam się pochwalic moim r200?????? |
najlepiej w galerii klubowiczów na naszej stronie głównej
|
|