|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Wymiana paru rzeczy i koszty z tym zwiazane....
Tuffik - Sro Gru 05, 2007 11:46 Temat postu: [R25] Wymiana paru rzeczy i koszty z tym zwiazane.... Witam forumowiczow!
Dawno nic nie postowalem, wiec pora nadrobic zaleglosci Ogolnie sprawa ma sie tak, ze przyszla pora aby wymienic pare rzeczy w moim Roverku. Primo klocki hamulcowe - lewy przod jest jak papier, prawy o dziwo prawie nowka Druga sprawa - przewody WN i/lub swiece. Spowodowane jest to tym, ze zauwazylem ostatnio efekt kangurka na niskich obrotach. Najczesciej na 2gim biegu, po przejsciu z 1ynki. O tyle sprawa ciekawa, ze przy dodawaniu gazu plynnym, powoli efekt nie wystepuje; tylko przy gwaltownym wcisnieciu pedalu gazu - samochod na moment sie krztusi...
I dochodzac do sedna sprawy - bylem u mechanika (Taurus, ul. Obornicka, Poznan) i wyliczyl mi co nastepuje:
kable WN Bosh - 99 PLN
komplet swiec Bosh - okolo 200 PLN (swiec NGK do mojego modelu, R25 r.2000, poj. 1.4 16v 103KM, ponoc nie ma )
Klocki - para 114 PLN
robocizna - okolo 70 PLN
Pytanie moje nastepujace: czy nie zdzieraja zdziebko? Szczerze powiem, ze to moja pierwsza wizyta u mechanika i nie orientuje sie ile to powinno kosztowac. No i kwestia czy kable i swiece do wymiany czy moze cos innego "nie styka" powodujac krztuszenie sie...
Tak wiec prosze o porade
Pozdrawiam!
kolin - Sro Gru 05, 2007 12:07
Fajnie bo W 200 setkach są te same silniki i ja jakoś mam NGK świece,chyba cie w bambuko robi z tymi swieczkami
PHJOWI - Sro Gru 05, 2007 13:09
kup sam części będzie taniej Ja proponuje w intercarsie:
świece mają NGK lub beru kup taniej niż te boscha
kable pamiętaj że ty masz cewki na kablach boscha mogą być
klocki zapytaj jakiej firmy. W IC mają klocki orginały Lucasa za 130zł
piter34 - Sro Gru 05, 2007 13:24
kolin napisał/a: | Fajnie bo W 200 setkach są te same silniki i ja jakoś mam NGK świece,chyba cie w bambuko robi z tymi swieczkami |
Nie robią.
W R25 są świece platynowe.
PHJOWI - Sro Gru 05, 2007 13:27
a zwykłych też pojedzie
sTERYD - Sro Gru 05, 2007 13:28
kable powiedzmy mogą być, świece zdecydowanie drogie
klocki - czemu para ja bym wymienił od razu kompet chociaż cena jak za komplet
robota w normie
piter34 - Sro Gru 05, 2007 13:43
PHJOWI napisał/a: | a zwykłych też pojedzie |
Przyznam szczerze, że jakoś specjalnie nigdy nie interesowałem się zagadnieniem świec platynowych...
Czy można tak beztrosko sobie z nich zrezygnować i wsadzić zwykłe świece? Jeżeli są przeciwwskazania, to jakie?
PHJOWI - Sro Gru 05, 2007 14:24
piter ja zakładałem koledze silnik od 25 do 200 , mówiłem mu ze jeżdził na platynowych żeby założył takie jakie był , on mówi że ma to w ..... , założył zwykłe i jeżdzi bez problemów, Trudno jest opiniować świece w różnych sytuacjach różnie się zachowują .
zouza - Sro Gru 05, 2007 14:32
Mam świece platynowe boscha, płaciłam za nie 160zł, ale pewnie kumpel gdzieś ma tanie dojście. Podobno (nie linczować, sama nie wiem) auto na nich mniej pali. Mój roverek pali 8l/100km czyli nieźle, ale trudno zdiagnozować z czego się to bierze.
PTE - Sro Gru 05, 2007 15:31
piter34 napisał/a: | kolin napisał/a: | Fajnie bo W 200 setkach są te same silniki i ja jakoś mam NGK świece,chyba cie w bambuko robi z tymi swieczkami |
Nie robią.
W R25 są świece platynowe. |
No ale przecież może kupić platynowe NGK czy takich nie ma (z tego co sobie przypominam to są)? Pamiętam że kiedy wymieniałem świece, to interesowałem się Denso - kosztowały ok. 70zł/szt.
EDIT; są platynowe NGK - do R25 1.4/1.6 będzie to PFR6N-11 - kosztuje 70zł/szt.
PHJOWI napisał/a: | piter ja zakładałem koledze silnik od 25 do 200 , mówiłem mu ze jeżdził na platynowych żeby założył takie jakie był , on mówi że ma to w ..... , założył zwykłe i jeżdzi bez problemów, Trudno jest opiniować świece w różnych sytuacjach różnie się zachowują . |
Ja teżw końcu kupiłem zwykła świece Iskry z serii "U-LINE" - z katalogu wynika, że są ok. Silnik też nie protestuje; jedyna różnica w porównaniu z platynowymi jest taka, że wymienię je po 20-30tys. km zamiast po 100
|
|