|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 si 1.4 16v 97r]
azor77 - Nie Gru 09, 2007 15:23 Temat postu: [214 si 1.4 16v 97r] Witam
Mam do kolegów bardziej doświadczonych w tej marce pytanie
Wczoraj rana przy próbie odpaleniu mojego roverka wynikły pewne problemy, odpalił ale po pewnej chwili, nie zdążył złapać nawet temperatury, zaczął się trząść, krztusić i zgasł.
Po kolejnych próbach odpalenie nie przyniosło skutku pozytywnego.
Podejrzewałem zapłon, świece posprawdzałem iskra jest zastanowiło mnie to że były suche więc sprawdzam, z tego wszystkiego wyjąłem całą listwę z wtryskami i co widzę???
Podłączam na zewnątrz kręcę rozrusznikiem i coś podało paliwa na dwóch wtryskach i dalej susza
Więc odkręciłem przewód zasilający od filtra do listwy z wtryskami i po przekręceniu kluczyka nic nie podaje paliwa więc mam do Was pytanko czy przy przykręceniu kluczyka w pozycję zapłonu pompka paliwa powinna już podawać paliwo, czy dopiero jak przekręcę kluczyk na rozruch
Bo podejrzewam że, padła pompka paliwa. I tu pytanie gdzie ona jest bo szukałem w przedziale silnika i jej nie widzę. Koledzy zaradźcie coś.
Dziś się pod blokiem z tym grzebałem i doszedłem do takich spostrzeżeń że, padła pompka paliwa.
Niema jak robota w niedziele
Chester - Nie Gru 09, 2007 15:32
pompka powinna zaczac pracowac po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplonu... a poszukaj w zbiorniku paliwa
sTERYD - Nie Gru 09, 2007 15:35
po przekręcenu kluczyka pompka powinna chwilkę podać
jest ona zamontowana w baku, i niestety żeby się do niej dobrać trzeba go wyjąć
AndrewS - Nie Gru 09, 2007 17:19
po przekreceniu zaplonu pompa wlacza sie na krotko ok 2-3 sekundy, przy kreceniu rozrusznikiem powinna chodzic juz caly czas
po wylaczeniu zaplonu i zaraz wlaczeniu z powrotem, pompa sie juz nie wlaczy, trzeba poczekac az odpusci przekaznik glowny, cos kolo 20 -30 sekund, wtedy bedzie ja ponownie slychac przez ok 2-3 sekndy
azor77 - Nie Gru 09, 2007 17:41
AndrewS napisał/a: | po przekreceniu zaplonu pompa wlacza sie na krotko ok 2-3 sekundy, przy kreceniu rozrusznikiem powinna chodzic juz caly czas
po wylaczeniu zaplonu i zaraz wlaczeniu z powrotem, pompa sie juz nie wlaczy, trzeba poczekac az odpusci przekaznik glowny, cos kolo 20 -30 sekund, wtedy bedzie ja ponownie slychac przez ok 2-3 sekndy |
Ok sprawdzę jeszcze jutro jak to jest ale podejrzewam, że się nie władcza.
A gdzie jest ten przekaźnik, może to on robi taki cyrk
AndrewS - Nie Gru 09, 2007 18:40
hmm w poldoroverze przekazniki sa pod komputerem w takim czarnym pudelku,
w roverze ?,? kurde chyba sa tam gdzie bezpieczniki w komorze silnika, szczerze mowic to nie pamietam
ten przekaznik raczej masz dobry bo on zalacza zasilanie nie tylko do przekaznika pompy paliwa, ale tez do innych czujnikow, silnika krokowego itp.
przemo285 - Nie Gru 09, 2007 19:16
W R200 przekażnik pompy jest w czarnej puszce (zestaw czterech przekażników) przy komputerze silnika , ale proponował bym sprawdzić bezpieczniki i zasilanie na pompie paliwa
azor77 - Nie Gru 09, 2007 19:26
przemo285 napisał/a: | W R200 przekażnik pompy jest w czarnej puszce (zestaw czterech przekażników) przy komputerze silnika , ale proponował bym sprawdzić bezpieczniki i zasilanie na pompie paliwa |
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki te w czarnej skrzynce przy kompie i wewnątrz pod kierownicą wszystkie są ok
Najgorsze jest to że, nie mogę go awaryjnie odpalić na LPG bo mi na to instalacja nie pozwala
przemo285 - Nie Gru 09, 2007 19:46
Ale przekażnik pompy nie znajduje się w skrzynce bezpieczników tylko obok (taka mniejsza puszka z dwoma kostkami
piter34 - Pon Gru 10, 2007 13:04
azor77 napisał/a: | Najgorsze jest to że, nie mogę go awaryjnie odpalić na LPG bo mi na to instalacja nie pozwala |
Jaka ta instalacja (model/producent)?
azor77 - Pon Gru 10, 2007 16:34
piter34 napisał/a: | azor77 napisał/a:
Najgorsze jest to że, nie mogę go awaryjnie odpalić na LPG bo mi na to instalacja nie pozwala
Jaka ta instalacja (model/producent)? |
Sekwencja na kompie pisze I.S.U. mod - 06
E8 67R01 44 54.
Dziś jeszcze raz odkręciłem filtr po przekręceniu kluczyka troszkę sikło paliwo ale tak słabo że, ja w spodniach mam lepiej
A po kręceniu rozrusznikiem nic susza.
Więc myślę że, trzeba ściągać bak
Pompka wymieniona i autko pali bez problemu
Możecie mi powiedzieć co to za model instalacji LPG zamontował poprzedni właściciel mojego Roverka bo szukałem w necie i nie mogę nic dopasować do tych kodów ?
|
|