Zobacz temat - [R75] Parujące szyby

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Parujące szyby

marcin_i_alunia - Wto Gru 25, 2007 18:04
Temat postu: [R75] Parujące szyby
Mam problem z szybami tak jak w temacie. Obieg zewnętrzny, zero wilgoci w środku a parują dwie szyby. Tylna pasażera od strony kierowcy i boczna kierowcy. Nie wiem czemu tak jest. Z innymi wszystko jest ok. Czyli paruję cała strona kierowcy i nie mam pojecia czemu. Ma ktoś może jakies pomysły? Może to jakieś czary mary :grin: Pozdrawiam!!!
PHJOWI - Wto Gru 25, 2007 20:16

może masz pod dywanem wodę , ostatnio klient miał z jednej strony wode też parował , wybrałem mu 4 litry :)
marcin_i_alunia - Wto Gru 25, 2007 22:22

Pod dywanem???? Zaskoczyłeś mnie teraz, jakim dywanem? Bo chyba nie chodzi o dywaniki bo te mam suche :grin:
ADAM1 - Wto Gru 25, 2007 22:27

Paruja ci one podczas jazdy, czy jak wsiadasz do samochodu to sa zaparowane?
Parkujesz auto strona pasazera przy scianie jakiegos budynku?

marcin_i_alunia - Wto Gru 25, 2007 22:31

Parkuję w garażu. Szyby parują w czasie jazdy, gdy autko stoi na szybach nie ma sladu pary. Próbowałem w climatronicu ustawiać tryb AUTO ale nie pomogło, z klima czy bez jedna strona jest zaparowana, te dwie nieszczęsne szyby.
ADAM1 - Wto Gru 25, 2007 22:38

...........dziwne. Na poczatek umyj te dwie szyby dokladnie, jakims plynem(moze byc Ludwik)
Brt - Wto Gru 25, 2007 22:38

a wieje z kratek tej strony jak masz włączony nawiew?? Moze cos jest zatkane??
marcin_i_alunia - Wto Gru 25, 2007 22:43

No właśnie... sa tam takie kratki pod szybą ale z nich nie wieje. Boczek zdejmowałem i tam jest wszystko ok. Z drugiej strony tez nie bardzo czuć ten nawiew ale tam nie parują. Tylko dziwi mnie fakt, że mimo tych kratek z nawiewem pod szybą w ogóle nie czuję z nich nawiewu.
Brt - Wto Gru 25, 2007 22:53

no niestety moja wiedza z R75 jest mizerna wiec nie za wiele pomogę :(
madziarsl - Sro Gru 26, 2007 14:11

hehe Ja mam tak samo w r25 i juz sie przyzwyczailem
PHJOWI - Sro Gru 26, 2007 16:17

pod tym głównym dywanem który oddziela blache od nóg , tam jest gąbka i w niej może być dużo wody , musisz odkręcić fotel potem tylną kanapę , i podnieść dywan napewno będzie dużo wody. :)
jarema - Czw Gru 27, 2007 18:47

u mnie woda była od strony kierowcy. domyslam się że sam sie do tego przyzwyczaiłem bo myłem auto a szczególnie nadkole bardzo dużym i silnym strumieniem wody gdy auto stało pod górkę. widac tam musi być jakaś nieszczelność skoro ta woda przedostała się do środka. dodam że w czasie deszczu woda tamtędy nie leci.
Wolek - Sob Gru 29, 2007 15:22

Sprawdz tą wodę miałem podobny problem .Woda pod wykładzina czy jak pisze PHJOWI pod dywanikiem.To chyba częsta przypadłość R75
zuko123456 - Sob Gru 29, 2007 15:35

miałem podobny problem w R400. Jeżeli macie mokro pod dywanikim od strony gdzie znajduje się zbiornik z płynem chłodzącym to sprawdździe czy przypadkiem kanaliki którymi odprowadzana jest woda z podszybia nie są zatkane. Tymi samymi kanalikami ubywa płyny ze zbiorniczka przez otwór przelewowy (szczególnie gdy samochód stoi pod górkę). Wyczyszczenie tych kanalików rozwiązało u mnie problem. No ale to strsza konstrukcja i może się różnić...Pozdr
Mr_T1 - Sob Gru 29, 2007 21:33

ja tez tak :cry: mam ale ja mam wszystkie szyby zaparowane znaczy zalane woda po prostu para jest tak skroplona ze mozna scierac gabka i do wiaderka :lol: zrobilem test dywanikow (tak jak pisaliscie) i po stronie pasazera zobaczylem ze jest cos wilgotne tylko teraz pytanie czy to z podszybia czy z nagrzewnicy, jutro sprawdze czy mam plyn w zbiorniczku bo dzisiaj juz chyba za ciemno ;] a jakbym chcial przeczyscic te kanaliki z podszybia to musze cos odkrecac czy widac je golym okiem.
Pozdro666

piter34 - Czw Sty 10, 2008 12:58

marcin_i_alunia, parują nadal te szyby...?