|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Co to za czujnik
radko - Czw Gru 27, 2007 11:40 Temat postu: [R420] Co to za czujnik Przy wymianie oleju zauważyłem oderwany kabelek od czujnika. Urwał się tak paskudnie, że nie ma jak go ponownie przymocować, ukręcił sie przy samym czujniku. Chcę dokupić ten czujnik, niestety nie wiem do czego on służy, jak sie nazywa. Wkręcony jest tuż nad filtrem oleju troszkę bliżej przodu w pozycji poziomej od strony prawego koła. Jest w kształcie walca o długości ok 2cm i średnicy 1,5cm, w kolorze żółto-miedzianym i jest z jakiegoś metalu. Wychodzą z niego dwa kabelki o dł. 40cm , biały i chyba czerwono-czarny, (ukręcił się biały) i łącza sie z instalacją elek. za pomocą wtyczki.
Jak się nazywa, za co odpowiedzialny jest ten czujnik?
Ps. Czujnik ciśnienia oleju wymieniałem osobiści jakiś czas temu i wygląda on zupełnie inaczej.
Czarna plastikowa wtyczka wychodzi bezpośrednio z czujnika i umiejscowiony jest, też nad filtrem na tej samej wysokości lecz od strony kabiny i wkręcony jest od góry pod skosem.
pozdr.
sTERYD - Czw Gru 27, 2007 11:49
to może być czujnik temperatury oleju od klimatyzacji
radko - Czw Gru 27, 2007 12:36
Chyba masz rację, od kilku dni nie działa klima. Jak myślicie, czy jak go wykręcę wypłynie coś, czy ok? Spróbuję wieczorem jakoś to polutować, bo z zakupem tego czujnika troszkę nie halo. Dam znać jak poszło.
sTERYD - Czw Gru 27, 2007 17:55
może trochę wykapać olej
w obecnych warunkach możesz spiąć kabelki na krótko i klima powinna zadziałać, ale to rozwiazanie raczej tymczasowe
Brt - Czw Gru 27, 2007 18:00
Cytat: | może trochę wykapać olej |
Nie wykapie "dziura" jest zaślepiona
Cytat: | w obecnych warunkach możesz spiąć kabelki na krótko i klima powinna zadziałać, ale to rozwiazanie raczej tymczasowe |
Tymczasowo to rozwiązanie działa u mnie ponad rok i nie będę tego zmieniał
|
|