|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Jakim olejem zalać ( LPG )
pajak_r45 - Czw Gru 27, 2007 18:02 Temat postu: [R45] Jakim olejem zalać ( LPG ) Właśnie jestem przed montarzem instalacji LPG i przed wymiana filtrów a także paska.Moje pytanie brzmi: Jaki olej bedzie najlepiej chronił mój silnik przy założebniu ze auto jest z instalacja LPG, a takze czy zwracac na cos uwage przy zakupie filtrów, czy poprostu kupic takie zeby pasowały. Pozdro. Aha i ile wchodzi oleju do tego modelu??? Nie widziałem takiego postu, wiec ja wyszedłem z takim pytaniem, no chyba ze przeoczyłem to przepraszam.
michone - Czw Gru 27, 2007 18:34
wedlug mnie :
http://www.allegro.pl/ite...turbolight.html lub http://www.allegro.pl/ite...s_upominki.html
osobiscie zrezygnowal bym z pełnego syntetyka na rzecz dobrego polsyntetyka. Proponowal bym odrazu zakup nowych swiec + kabli wysokiego napiecia. Co do ilosci oleju to na stronie klubowej wejdz w modele 45 i tam masz opis techniczny.
piter34 - Czw Gru 27, 2007 19:30
PAJAK R45, do silnika zasilanego LPG leje się taki sam olej jak do silnika zasilanego benzyną. Ja leję Texaco Havoline 10W40
michone - Czw Gru 27, 2007 19:52
piter34 napisał/a: | PAJAK R45, do silnika zasilanego LPG leje się taki sam olej jak do silnika zasilanego benzyną. Ja leję Texaco Havoline 10W40 | zalezy od stanu silnika... jakby nie patrzec autko na gazie jest bardziej wysilane niz na benzynie... ja bym nieryzykowal lania np 0w30 ( ja mam taki zalany motul) do silnika ktory ma przejechane 180 tys km i bedzie zasilany gazem... Na oleju nie ma co oszczedzac!! kup porządny półsyntetyk!
piter34 - Czw Gru 27, 2007 21:48
michone napisał/a: | jakby nie patrzec autko na gazie jest bardziej wysilane niz na benzynie |
Ja np. patrzę tak, że nie jest bardziej wysilane, bo niby dlaczego?
michone napisał/a: | a bym nieryzykowal lania np 0w30 ( ja mam taki zalany motul) do silnika ktory ma przejechane 180 tys km i bedzie zasilany gazem... |
A czy ten sam Motul lałbyś do silnika o przebiegu 180kkm bez gazu lub do silnika o przebiegu 50kkm z gazem?
michone napisał/a: | Na oleju nie ma co oszczedzac!! kup porządny półsyntetyk! |
Dokładnie.
|
|