|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i 8v 1997]uszczelka szyberdachu
strala1 - Sob Sty 05, 2008 18:45 Temat postu: [R214i 8v 1997]uszczelka szyberdachu Mam problem z cieknaca uszczelka szyberdachu. Czy ktos z was wie moze gdzie moge ja dostac? jakies namiary, linki Przy kupnie samochodu okazalo sie, ze szyberdach jest uszczelniony sylikonem :-( pewnie przeciekal. Zima nie bede tego ruszal, ale na wiosne chce zabrac sie za wymiane. Z gory dziekuje za pomoc
Jarover214 - Czw Sty 10, 2008 00:09
Przede wszystkim musisz udrożnić kanały - rurki odprowadzające wodę z przeciekających uszczelek. Nawet dobra uszczelka nie jest szczelna w 100 %. to co przecieknie jest odprowadzane rurkami ukrytymi pod podsufitką - ale dokładnie nie wiem w którym miejscu
jurkac - Czw Sty 10, 2008 01:15
Niezbyt dawno bylo o tym. W plastikowych rynienkach po bokach szybdachu, na ich poczatku i byc moze tez na koncu, sa otwory prowadzace do rurek odciekowych biegnacych w przednich slupkach (byc moze i w tylnych). Jedni przetykaja je cisnieniem wody, ja zrobilem to dlugim drutem i potem przemylem. Mysle, ze nalezy z czuciem gdy sztywno zatkane, by nie zsunac rurek z koncowek.
Sachar - Czw Sty 10, 2008 08:43
U mnie problem cieknącego szyberdachu rozwiązało przeregulowanie położenia szklanej tafli. Kanały były drożne, uszczelka cała, tylko szkło nie przylegało równo i z jednej strony robiła sie szpara. po regulacji jest OK.
strala1 - Czw Sty 10, 2008 14:09
Kurcze widze, ze to bardziej powazna sprawa. :-(
strala1 - Sro Sty 16, 2008 10:43
co z uszczelka? moge dostac gdzies zamiennik?
piter34 - Czw Sty 17, 2008 11:11
strala1 napisał/a: | co z uszczelka? moge dostac gdzies zamiennik? |
Wyjmij tę co masz i spróbuj może coś dopasować...
Gabrysia - Nie Sty 27, 2008 14:29
Witam, mam ten sam problem, tzn. przy dużych opadach deszczu po dsufitka robi się mokra, zanim zacznę obwiniać uszczelkę może podpowie ktoś w jaki sposób udrożnić te kanały odpływowe.
Brt - Nie Sty 27, 2008 14:33
można spróbować przepchać jakimś drutem/włóknem szklanym ipt. lub przedmuchać sprężonym powietrzem Niestety nie wiem jak jest z dostępem do owych wężyków
Gabrysia - Pon Sty 28, 2008 17:21
OK, spróbuje sprężonym powietrzem, a jak się dostać do tych rurek odprowadzających wode, czy tam trzeba coś "rozbierać"??
[ Dodano: Czw Sty 31, 2008 09:59 ]
forumowicze pomóżcie, pogoda okropna , cały czas leje, a u mnie problem z uszczelką i kanalikami przy szyberdachu. Jeśli ktoś wie jak to wszystko naprawić to proszęo pomoc
[ Dodano: Wto Mar 17, 2009 16:53 ]
Problem niestety powrócił , nadmienię, że kanaliki są drożne ale niestety podsufitka robi się mokra. Uszczelka z biegiem czasu parcieje,Rover ma już 10 lat, czy to może być przyczyną i czy konieczna jest wymiana owej uszczelki? A może rozwiązaniem jest "wyregulowanie" położenia szklanej tafli jak to napisał Sachar? Jeśli w grę ma wchodzić właśnie owo wyregulowanie to proszę o pomoc , jak do tego się zabrać. Pozdrawiam
Tomhet - Sro Kwi 08, 2009 17:32
Gabrysia, udalo ci sie znalezc jakis zamiennik dla uszczelki szyberdachu? w moim R25 guma jest juz stara i dziurawa, wypadaloby ja zmienic, a niczego na necie nie moge znalezc.
ktos orientuje sie czy wymiana uszczelki to duzo roboty? a moze jest juz gdzies opisane jak to zrobic?
zex - Czw Kwi 09, 2009 07:57
Cześć Tomhet, defacto autem Gabrysi zajmuję się ja , więc z uszczelką poradziłem sobie. Poprostu zdjąłem ją, przeczyściłem rant okna dachowego i uszczelkę. Po czym zalałem rant silikonem i założyłem uszczelkę ponownie. Jak do tej pory problemów z przeciekającym szyberdachem nie było . Więc może zamiast wymieniać uszczelkę spróbuj ją w ten sposób naprawić.
PTE - Czw Kwi 09, 2009 09:17
Tutaj jest drugi wątek na te temat
|
|