Zobacz temat - [Astra II 1.7 DTI 2001 r] Olej w układzie chłodzenia.

Forum Klubu ROVERki.pl

Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [Astra II 1.7 DTI 2001 r] Olej w układzie chłodzenia.

greg_szczytno - Nie Sty 06, 2008 15:45
Temat postu: [Astra II 1.7 DTI 2001 r] Olej w układzie chłodzenia.
Witam. Wiem, że raczej piszemy tu o naszych pupilach ehh ale mam problem z oplem ojca i chciałbym się was poradzić - jesteście dla mnie najpewniejszym źródłem wiedzy.

Zacznę od początku - miesiąc temu ojciec zakupił astre jak w temacie silnik igła fajne spalanie itd itd.
Pierwsze objawy wyglądały jak uszkodzenie termostatu lub czujnika tem. Słabo grzał w środku podczas jazdy i nie było wskazań temperatury.
No to wczoraj wymieniliśmy rozrząd (już był na to czas) pompę wody, pasek klinowy napinacz. Po tym zabraliśmy się za wymianę oleju filtrów. Na koniec wlanie nowego płynu chłodzącego. I tu zaczeły się problemy - po zalaniu płynu wstępnego odpowietrzenia oczywiście rozruch auta i oczekiwanie na zagrzanie. Zeszło się z 30 minut zanim termostat się otworzył (strasznie długo). Jak się już otworzył i puścił na chłodnicę płyn w zbiorniczku znalazło się ok 100 ml oleju (stary olej czarny jak smoła) ale układ zaczął chodzić.

I teraz siedzę i główkuję czy to uszkodzenie uszczelki pod głowicą czy przypadkiem poprzedni właściciel miał taką awarię zrobił uszczelkę a nie oczyścił układu ??

Podkreślam że od zakupu nie ubywało ani płynu ani oleju.

Teraz pytanie. Jak oczyścić taki zawalony olejem układ?? Napewno trzeba będzie płukać ale czym ?? są do tego jakieś środki. Najlepszy byłby jakiś rozcieńczanik (tak najlepiej czyścić zbiorniczek) ale to chyba zaszkodziło by silnikowi ?

Co radzicie ?? czekam na każdą podpowiedz.

azor77 - Nie Sty 06, 2008 16:42

Do przeczyszczenia układu zastosuj specjalnego środka, który możesz kupić na każdej lepszej stacji benzynowej.
Wyczyść układ zbiorniczek i obserwuj :lol: