Zobacz temat - [R400] Kupno opon na lato

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Kupno opon na lato

k3master - Pon Sty 07, 2008 10:40
Temat postu: [R400] Kupno opon na lato
Zima w pełni, ale chyba czas zacząć myśleć o letnich oponach (niestety moje poprzednie nie nadają się do ponownego założenia). :-)

Mam trzy typy:
Rozmiar standardowy do mojego Roverka: 185/60/R14

1. Uniroyal Rallye 550 cena ok 170 zł.
2. BF Goodrich Profiler 2 cena ok. 170 zł.
3. Toyo PXCF1 cena ok. 200 zł.

Przeglądnąłem opinie ludzi na temat tych opon i tak naprawdę ile osób tyle opinii.
Może Wy coś podpowiecie ze swojego doświadczenia?
Z góry dzięki

P.S. Zimówki Pirelli, o których pisałem w tym wątku, nadal spisują się super i generalnie jestem z nich zadowolony. Minusem jest ich głośność.

jerzu - Pon Sty 07, 2008 11:21

Za niezła cene mozesz zamowic Falkeny Ziex ZE 512 slyszalem bardzo dobre opinie o tych oponach, Ja znalazlem je w necie za 158 zl
k3master - Pon Sty 14, 2008 10:25

jerzu napisał/a:
mozesz zamowic Falkeny Ziex ZE 512

Cena rzeczywiście OK, ale opinie w necie mają różne - od dobrych do bardzo słabych.

Wszędzie natomiast piszą w miarę dobrze o Uniroyal 550 - generalnie narzekanie jest tylko co do miękkości gumy (że niby auto faluje na zakrętach).

Zastanawiam się jeszcze nad Bridgestone Turanza ER 300 (ok 200zł.).

W tym tygodniu chcę już zamówić, więc może ktoś się jeszcze wypowie co do swoich typów? :-)

Sachar - Pon Sty 14, 2008 23:01

Ja latałem na Ziexach - bardzo fajne oponki, ciche, dobrze sobie radzą z głęboką wodą na wprost, jednak mieszanka jest trochę twarda i na wilgotnym asfalcie trzeba uważać.
Sachar - Pon Sty 14, 2008 23:04

Ale biorąc pod uwagę wymiary jakie potrzebujesz brałbym Uniroyalka lub Goodricha, ze względu na cenę - i tak na takim profilu to szaleństw nie będzie i większej różnicy między gumami nie zauważysz. A ze względu na rewelacyjne zachowanie uniroyali na deszczu to chyba bym przytulił własnie je.
Senn - Wto Sty 15, 2008 08:03

k3master, ja mam BF Goodrich G-Force Profiler i jestem bardzo zadowolony. Wyglad oponki super, a i wlasciwosci jak dla mnie dobre. Moj rozmiar to 195/50/15. Cena za jaka nabylem to 197zl/szt Co do trwalosci nie moge sie wypowiedziec bo jezdzily tylko pol roku na samochodzie i skonczyl sie sezon letni.
Tak czy inaczej polecam BF Goodrich.

k3master - Wto Sty 15, 2008 08:35

Dzięki Panowie!

No to zostały dwa typy: Goodrich i Uniroyal.

Uniroyal rzeczywiście dostaje niesamowicie wysokie oceny za przyczepność na mokrym, ale Goodrich jest określana jako bardzo wszechstronna opona - co pokrywa się z Waszymi opiniami. :-)

Pozostaje mi teraz wyszperać na necie najlepszej oferty i ... rzucić monetą, którą wybrać :-)

Sachar - Wto Sty 15, 2008 09:06

polecam Sowkam
Sowkam
BFGoodrich PROFILER2 w indeksie H-165zł, T-171zł
Uniroyal Rallye 550 H-170zł
ewentualnie:
Uniroyal Rallye 680 T-173zł
Dunlop SP Sport 01 T-175zł
lub jeśli chcesz coś z wyższej półeczki (podobno b. ciche)
Yokohama AVS Decibel V500 H-210zł

komarynka - Pią Sty 18, 2008 21:09

Długo się wachałem zanim wybrałem nowe obuwie dla roverka.Wybór padł na Fulda Carat Progresso (82)H.Przejechałem na nich ok.4 tyś.i musze powiedzieć ,że kasę dobrze ulokowałem.Opona jest cicha,elastyczna,fajnie pracuje na mokrej nawierzchni.Zobaczę jak będzie w tym sezonie się spisywać po leżakowaniu przez zimę w garażu.Cena to ok.210zł/szt ,ale przy kupnie 4 szt.można negocjować jakiś rabat.