|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Programowanie w jezyku C
marcin8c - Wto Sty 22, 2008 22:34 Temat postu: Programowanie w jezyku C witam,
jestem juz zdesperowany... mam do napisania program w jezyku c, ktory po wpisaniu tekstu wyswitli mi to samo slowo, tylko kazda literka bedzie o jeden przesunieta w alfabecie.
cos typu:
wpisuje: abc
wynik: bcd
ma ktos pojecia jak to zrobic ?
kazda pomoc bedzie mile widziana
Marcin
maciej - Wto Sty 22, 2008 22:41
Oczywiście.
W skrócie:
int main()
{
char * text1, text2;
int i, length;
scanf ("%s", text1);
lenght = strlen(text1);
for (i=0; i<lenght; i++)
{
text2[i]=(text1[i]+1)
}
printf("\nWpisany tekst: %s\nZakodowany tekst: %s\n");
return 0;
}
Powinienneś jeszcze dodać obsługę błędów, bo będą jaja np. przy 'Z' - może wyjść jakiś "biały znak".
Pozaty sprawdź, bo napisałem to z pamięci i bez kompilatora, a w C nie pisałem ze 4 lata.
Skiba - Wto Sty 22, 2008 22:43
Jedna pętelka i znak po znaku dodawaj +1 do kodów ASCII ...
maciej - Wto Sty 22, 2008 22:45
Już widzę, że zapomniałem o alokacji pamięci pod stringi - musisz albo użyć funkcji malloc albo, jeśli znasz długość tych stringów, to możesz dać tablice znaków char text1[30];.
No i nie dałem header'ów, bo ich nie pamiętam.
Chyba stdio.h, alloc.h i jeszcze może conio.h jakbyś chciał jakieś bajery konsolowe.
[ Dodano: Wto Sty 22, 2008 22:47 ]
Skiba napisał/a: | Jedna pętelka i znak po znaku dodawaj +1 do kodów ASCII ... |
Poszedłeś na łatwiznę.
gnusman - Wto Sty 22, 2008 22:47
boziu czemu ja na to nie wpadłem zeby poprosic o pomoc jak musiałem tez napisac program w c++ ale miło woedziec ze ma ktos otym pojecie
marcin8c - Wto Sty 22, 2008 23:19
Maciej, dzieki wielkie !
a o co chozi z malloc ? jak by to wygladalo w tym przypadku ? Chodzi o to, ze dlugosci nie znam, bo to moze byc jakie kolwiek slowo.
z headerami to zaden problem, powpisuje i bedzie oki, tylko ten malloc mnie zastanawia
MaReK - Sro Sty 23, 2008 11:25
A w c++ nie moze byc ?
maciej - Sro Sty 23, 2008 13:59
marcin8c napisał/a: | a o co chozi z malloc ? jak by to wygladalo w tym przypadku ? Chodzi o to, ze dlugosci nie znam, bo to moze byc jakie kolwiek slowo. |
Myślę, że w tym przypadku możesz założyć np. 100 znaków i olać problem.
Ale gdyby nie to należałoby wczytywać znak po znaku (np. funkcją getch() albo podobną) i po wprowadzeniu każdego znaku alokować kolejny kawałek pamięci, bo inaczej program może zacząć pisać poza swoim miejscem w pamięci (np. w miejscu na inne zmienne) i się zwiesi. Tak w skrócie.
Skiba - Sro Sty 23, 2008 16:12
maciej napisał/a: | Poszedłeś na łatwiznę. |
Nie lubię od razu kodu komuś dawać Jak potem taka osoba ma się nauczyć programować ?
maciej - Sro Sty 23, 2008 17:42
Skiba napisał/a: | Nie lubię od razu kodu komuś dawać Jak potem taka osoba ma się nauczyć programować ? |
W sumie racja.
Ja to chciałem sprawdzić, czy jeszcze coś pamiętam z C.
MaReK - Sro Sty 23, 2008 18:10
A przez to ze mnie na pierwszym roku studiow zwolniono z C i C++ teraz nic nie pamietam. Na III r. wybralem specjalizacje Sieci Komputerowe i wiedza zanikla... ale przypomnialbym sobie jesli trzebaby bylo
Maciek skoro ty taki wymiatacz jestes w C to w PHP tez musisz sobie radzic doskonale.
Moze jednak sie zawezmiesz w koncu nad kodem roverki.pl
Pozdrawiam,
maciej - Sro Sty 23, 2008 18:17
Radzę sobie z PHP, z wymiataniem to przesada.
Ale jakoś zawsze jak się za to zabierałem to wyjeżdżałem, coś mi wypadało i nigdy nie wychodziło.
Mam nawet od 2 lat przygotowane skrypty do migracji głównych table do PostNuke, tylko nigdy tego nie skończyłem...
Zawsze albo brakło czasu albo motywacja siadała...
MaReK - Sro Sty 23, 2008 18:22
Z tym czasem, to mnie ostatnio zaczyna przerastac. Albo sie starzeje, albo tyle roboty mam... szkoda ze zarobki wciaz te same
|
|