|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Chłodnica, urwany króciec
artfrik - Pią Sty 25, 2008 11:35 Temat postu: [R400] Chłodnica, urwany króciec Urwał się klejony wcześniej króciec od powrotu płynu do chłodnicy, w związku z tym proszę o pomoc kogoś z Krakowa (jestem właśnie na AGH), trzeba mi kogoś kto klei chłodnice lub sprzedaje używki, jestem z Lublina więc proszę także o instrukcje jak tam dojechać komunikacją miejska.
arturky - Pią Sty 25, 2008 11:50
http://moto.allegro.pl/it...dnica_wody.html
piter34 - Pią Sty 25, 2008 11:55
artfrik, zadzwoń do człowieka z aukcji i zapytaj gdzie on stacjonuje. Wtedy będzie można podpowiedzieć jak do niego trafić.
artfrik - Pią Sty 25, 2008 11:57
thx, zaraz będę dzwonił, póki co googluję w poszukiwaniu gościa klejącego chłodnice
właśnie dzwoniłem: adres Igołomska 12e
maciej - Pią Sty 25, 2008 12:00
piter34 napisał/a: | Wtedy będzie można podpowiedzieć jak do niego trafić. |
A po centrali telefonicznej nie zgadniesz przynajmniej dzielnicy?
012 6443263 ...
artfrik - Pią Sty 25, 2008 12:06
Szukam w rozkładzie mpk Kraków tej ulicy, to jest sklep z ośwetleniem, zawieszeniem etc.
Zastanawiam się jaka to jest wersja chłodnicy, kiedyś miałem taka chudziutką, ale po potraktowaniu jej podczas stłuczki hakiem holowniczym wymieniłem na grubszą i dłuższą...
piter34 - Pią Sty 25, 2008 12:11
artfrik napisał/a: | Zastanawiam się jaka to jest wersja chłodnicy, kiedyś miałem taka chudziutką, ale po potraktowaniu jej podczas stłuczki hakiem holowniczym wymieniłem na grubszą i dłuższą... |
Ta na aukcji jest to aut bez klimy. Dłuższa jest do aut z klimą chyba...
artfrik - Pią Sty 25, 2008 12:15
No przed tą stłuczką miałem klimę, ale chyba dokładaną, jak sprowadzałem roverka to dostałem książkę serwisową klimy firmy Diavia, chyba że się mylę i oryginalnie taką montowali...
Wracając do tematu już wiem gdzie to mniej więcej jest, kiedyś jeździłem do Krakowa przez Sandomierz, a to jest właśnie na wylotówce w tamtą stronę, teraz pytanie jak tam dojechać komunikacją miejską i jak zrobić lepiej, kleić starą czy wymieniać na nową...
Gdyby to się stało w Lublinie to bez wahania używkę bym wstawił, są tam goście co angliki rozkładają na części i jak na mój gust to bardzo dobrze znają się na roverkach...
maciej - Pią Sty 25, 2008 12:18
artfrik napisał/a: | No przed tą stłuczką miałem klimę, ale chyba dokładaną, jak sprowadzałem roverka to dostałem książkę serwisową klimy firmy Diavia, chyba że się mylę i oryginalnie taką montowali... |
Diavie były dokładane.
artfrik napisał/a: | teraz pytanie jak tam dojechać komunikacją miejską i jak zrobić lepiej, kleić starą czy wymieniać na nową... |
Ja bym wymienił, żeby nie mieć więcej takich niespodzianek.
Cena nie jest jakaś dramatyczna.
artfrik - Pią Sty 25, 2008 12:26
Dobrze, troszkę poczekam jeszcze, może ktoś ma dobrego dostawcę używek w Krakowie, jak nie to kupię u tego gościa.
Z tego co się zorientowałem po mapie to muszę przejść z Al. Mickiewicza Karmelicką na Dunajewskiego i stamtąd 15ką na Igołomską dojadę, jak jest jeszcze jakaś opcja to czekam na info...
maciej - Pią Sty 25, 2008 12:29
Używki, to sprawdź na www.roverki.pl/garage.php gościa z ulicy Żaglowej.
artfrik - Pią Sty 25, 2008 12:37
Ale zdzierają w tym Krakowie... 180 za używkę, 260 za nową u gościa na Żaglowej, więc jak do tej pory najlepsza opcja to nowa na Igołomskiej
Brt - Pią Sty 25, 2008 12:49
Chyba nie ma się co zastanawiać
piter34 - Pią Sty 25, 2008 13:00
artfrik napisał/a: | Z tego co się zorientowałem po mapie to muszę przejść z Al. Mickiewicza Karmelicką na Dunajewskiego i stamtąd 15ką na Igołomską dojadę, jak jest jeszcze jakaś opcja to czekam na info... |
Jedź 15-ką
artfrik - Pią Sty 25, 2008 13:09
Brt napisał/a: | Chyba nie ma się co zastanawiać |
Właściwie to chyba nie, czekam do godz. 14 na dziekana, mam do niego sprawę i później zasuwam na Igołomską, aż nie wiem komu dać pomógł, tak wiele osób się udzieliło, więc wszystkim dziękuję, niech wam natura w dzieciach to wynagrodzi
piter34 - Pią Sty 25, 2008 13:17
artfrik, możesz dać "pomógł" wielu osobom.
artfrik - Pią Sty 25, 2008 13:22
No i przyznane
artfrik - Pią Sty 25, 2008 14:04
Jeszcze tylko pytanko do Pitera, w którym miejscu mam wysiąść?
piter34 - Pią Sty 25, 2008 14:14
artfrik napisał/a: | Jeszcze tylko pytanko do Pitera, w którym miejscu mam wysiąść? |
Nie bardzo wiem gdzie zaczyna się numeracja ulicy Igołomskiej.
Zajrzyj sobie tutaj:
http://www.dobaku.pl/mapa...ska&submitok=OK
Podejrzewam, że zaczyna się bliżej ulicy Ptaszyckiego, a zatem wypadałoby wysiąść na przystanku Fort Mogiła albo Brama nr 4
artfrik - Nie Sty 27, 2008 04:20
No i trafiłem - zadzwoniłem do nich i spytałem - ostatni na żądanie przed pętlą , wymieniłem chłodnicę i jestem już w Lublinie, ale po uszkodzeniu chłodnicy prawdopodobnie mam HGF (
Woda ucieka jak cholera i nie za bardzo widać gdzie....
Na drodze Kraśnik-Lublin (jakieś ~40km) wypił cały zbiorniczek płynu, a po odkręceniu korka przy rozgrzanym silniku nie ma ciśnienia, kiedyś było
Jak tak dalej będzie mi sprawiał tyle problemów to go sprzedam i kupię sobie beemkę albo audi, wrrr
piter34 - Nie Sty 27, 2008 10:38
artfrik napisał/a: | Jak tak dalej będzie mi sprawiał tyle problemów to go sprzedam i kupię sobie beemkę albo audi, wrrr |
...że niby takie bezawaryjne? ...a może utożsamiasz się w tą grupą społeczną?
Masz bardzo wyjątkowy i oryginalny samochód. Jak już zmieniać na inną markę, to na równie wyjątkową i oryginalną.
zouza - Nie Sty 27, 2008 10:44
artfrik napisał/a: |
Jak tak dalej będzie mi sprawiał tyle problemów to go sprzedam i kupię sobie beemkę albo audi, wrrr |
Nie no, teraz to się wkurzyłam Może kupiłeś hebla, a marudzisz na markę?
Ja kupiłam mojego roverka w dobrym stanie (tak myślę) i nie narzekam, wprost przeciwnie jestem zachwycona
arturky - Nie Sty 27, 2008 12:51
Cytat: | Na drodze Kraśnik-Lublin (jakieś ~40km) wypił cały zbiorniczek płynu, a po odkręceniu korka przy rozgrzanym silniku nie ma ciśnienia, kiedyś było |
Cały zbiorniczek płynu to nie jest aż tak strasznie dużo, przy wymianie układ był dobrze odpowietrzony ?
Poczekaj, obserwuj... masz typowe objawy HGF ?
ps. a myślisz, że z BMW nie będzie problemów ?
maciej - Nie Sty 27, 2008 12:56
artfrik napisał/a: | Jak tak dalej będzie mi sprawiał tyle problemów to go sprzedam i kupię sobie beemkę albo audi |
Hm... A czy to nie Ty czy też poprzedni właściciel go źle potraktował klejąc króciec, zamiast wymienić?
Moim zdaniem takie oszczędności się mszczą i nie zależy to od marki - Audi, czy BMW tak potraktowane odpłaciłoby Ci podobnie...
AndrewS - Nie Sty 27, 2008 23:08
maciej napisał/a: | Moim zdaniem takie oszczędności się mszczą i nie zależy to od marki - Audi, |
znajomy ma audi B4 1.8, do bloku przykrecany jest tam plastykowy kruciec, tez ma problemy z jego uszczelnieniem
artfrik - Pon Sty 28, 2008 10:14
arturky napisał/a: | Cytat: | Na drodze Kraśnik-Lublin (jakieś ~40km) wypił cały zbiorniczek płynu, a po odkręceniu korka przy rozgrzanym silniku nie ma ciśnienia, kiedyś było |
Cały zbiorniczek płynu to nie jest aż tak strasznie dużo, przy wymianie układ był dobrze odpowietrzony ?
Poczekaj, obserwuj... masz typowe objawy HGF ?
ps. a myślisz, że z BMW nie będzie problemów ? |
Nie wiem jaką pojemność ma układ chłodzenia, ale łącznie z wymianą wlałem już mu 7,5 l płynu, jeszcze troche i druga 5 litrowa bańka się skończy...
Przy okazji spytam czy i kiedy należy wymienić szpilki? Kiedyś czytałem że ktoś je mierzy, więc jakie powinny mieć wymiary? I kiedy należy wymienić magistralę olejową, jaki jest jest koszt? Gdzie najlepiej kupić uszczelkę, nie che żeby ktoś mi wcisnął ten stary typ uszczelki, to będzie już moja trzecia.
piter34 - Pon Sty 28, 2008 10:32
artfrik napisał/a: | Przy okazji spytam czy i kiedy należy wymienić szpilki? Kiedyś czytałem że ktoś je mierzy, więc jakie powinny mieć wymiary? I kiedy należy wymienić magistralę olejową, jaki jest jest koszt? Gdzie najlepiej kupić uszczelkę, nie che żeby ktoś mi wcisnął ten stary typ uszczelki, to będzie już moja trzecia. |
artfrik, czy Ty zaczynasz dopiero przygodę z forum?
Odpowiedzi na Twoje pytania padły na forum co najmniej kilka razy. Znajdziesz je również w technicznym FAQ oraz w podwieszonym wątku dot. nowego typu uszczelki głowicy.
artfrik - Pon Sty 28, 2008 11:18
W międzyczasie faktycznie znalazłem kilka informacji, sam nawet o tym pisałeś
Nr katalogowy uszczelki to LVB500190, znalazłem też, że nowa w odróżnieniu od tej starego typu jest cała stalowa, szkoda, że poprzednim razem tego nie wiedziałem, ehh a co do szpilek to skoro już trzecia uszczelka to ich czas już chyba nadszedł, po prostu nie chce wymieniać czegoś bez potrzeby...
Nie doszukałem się jakie wymiary powinny mieć szpilki
piter34 - Pon Sty 28, 2008 11:34
artfrik napisał/a: | Nie doszukałem się jakie wymiary powinny mieć szpilki |
W RAVE znajdziesz.
|
|