|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1,4 8V 1999r] Wymiana uszczelki czujnika temperatury
ash - Pon Sty 28, 2008 15:59 Temat postu: [R200 1,4 8V 1999r] Wymiana uszczelki czujnika temperatury Witam!
Mam problem.
Znalazlem wyciek plynu chlodniczego spod czujnika temperatury (tego dolnego co podaje do kabiny) i dokupilem tylko nowa uszczelke bo czujnik jest sprawny. Ale niestety nie moglem go wykrecic, jak to zrobic?? Dostep jest ciezki a w dodatku nie widze zadnego gwintu!
sTERYD - Pon Sty 28, 2008 17:43
nie widzisz, bo gwint jest w trójniku.
zrób tak:
zagrzej trochę samochód, zatkaj czymś szczelnie zbiorniczek wyrównawczy i poczekaj aż ostygnie (dzięki temu płyn Ci nie będzie uciekał jak odkręcisz czujnik). Odepnij kostkę. Weź głęboki klucz nasadowy 22 (taki w stylu do świec) z przedłużką i odkręć czujnik (w lewo). Nad rozrusznikiem jest wystarczajaco miejsca żeby obrócić pokrętłem.
Dalej już się chyba domyślasz
Tylko nie zapomnij odetkać zbiorniczka
ash - Pon Sty 28, 2008 22:48
Dziekuje za dosyc obrazowy schemat postepowania Lecz tylko jednej rzeczy nie rozumiem (nie wiem, moze jestem za molo inteligentny... wybacz)
sTERYD napisał/a: | zatkaj czymś szczelnie zbiorniczek wyrównawczy i poczekaj aż ostygnie (dzięki temu płyn Ci nie będzie uciekał jak odkręcisz czujnik). |
Gdzie i jak mam go zatkac? Odkrecic korek i zatkac czy jak? Myslalem ze poprostu wezykiem spuszcze plynu ze zbiorniczka i niewiele go strace!
sTERYD - Wto Sty 29, 2008 09:57
masz zatkać wlew zbiorniczka wyrównawczego.
Może być kawałek folii pod korek, albo jakis odpowiednio duży gumow korek, tak żeby powstało podciśnienie w zbiorniczku, wtedy płyn nie będzie uciekał jak odkręcisz czujnik.
ash - Wto Sty 29, 2008 10:11
OK, dzis do tego sie zabiore! Dam znac jak mi wyszlo
ash - Wto Sty 29, 2008 18:58
Juz jestem po. Niestety sposob z uszczelnieniem zawiodl, nakleilem szczelnie folie termokurczliwa na korek zbioirniczka na rozgrzanym silniku, poczekalem az ostygnie i rozkrecilem czujnik. Dobrze, ze podstawilem miske bo by mi caly plyn uciekl! Uszczelke zalozylem, podsmarowalem silikonem i zobaczymy co z tego bedzie. Mimo wszystko dzielkuje za wszelka pomoc.
sTERYD - Wto Sty 29, 2008 19:54
nie na, tylko pod
Trzeba było położyć zwykła folię na szyjkę zbiorniczka, a potem delikatnie nakręcić na nią korek
ash - Wto Sty 29, 2008 20:19
Tak dokladnie zrobilem! Ale chyba przez ta nieszczelnosc stracil podcisnienie!
|
|