|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Hałasujące rygielki od drzwi
MiReK - Pon Sty 28, 2008 20:07 Temat postu: [R75] Hałasujące rygielki od drzwi Macie może jakiś pomysł jak zlikwidować stukanie rygielków od drzwi? W czasie jazdy ta wystająca górna ich część drga,stukając lekko o tą chromowaną część,co na dłuższą mete staje się lekko uciążliwe.Mieliście też coś takiego?
Dam-Kam - Pon Sty 28, 2008 20:16
mielismy - raz z łokcia i przestaje a tak powaznie to naprawde podczas jazdy zaczął sie lekko tłuc (tylko od kierowcy mnie denerwował) , wiec ze najwygodniej bylo łokciem to szturchnąłem go i przestało po dziś dzień
ernesto - Pon Sty 28, 2008 23:11
Cholera mi tez cos brzeczy - ale przy drzwiach pasazera
Wydaje mi sie, ze to szyba - gdzies uszczelka nie dociska. Jak dopchne lokciem lub dociagne lekko do siebie drzwi - przestaje na chwile.. Generalnie najbardziej brzęczy jak klekot stoi na wolnych obrotach
Na razie jezdze... Ale denerwuje mnie to coraz bardziej. Taka uszczelke mozna jakos "odgiac" albo co? czy trzeba wymieniac?
pzdr
E
przemo285 - Wto Sty 29, 2008 18:34
Wyreguluj zaczep na słupku (wciągnij o milimetr do środka ) i po sprawie
MiReK - Sro Sty 30, 2008 15:16
przemo285 napisał/a: | Wyreguluj zaczep na słupku (wciągnij o milimetr do środka ) i po sprawie |
Czy to rada dla mnie,czy dla "ernesto"?
ernesto - Sro Sty 30, 2008 15:28
jedyna napisał/a: | przemo285 napisał/a: | Wyreguluj zaczep na słupku (wciągnij o milimetr do środka ) i po sprawie |
Czy to rada dla mnie,czy dla "ernesto"? |
dokladnie
bo ja tez szukalem zaczepu na slupku - ale jakos nic takiego nie widze...
pzdr
E
przemo285 - Sro Sty 30, 2008 17:44
Rada była ogólnie dla wszystkich ale szczególnie dla ernesto bo to w R75 częsty przypadek a co do zaczepu to chodzi o / rygiel zamka / czyli tą część na słupku przykręcaną na dwie śruby o którą ryglują/zamykają się drzwi (która wchodzi w zamek drzwi) pisząc o zaczepie na słupku myślałem że to będzie łatwiejsze do zrozumienia
ernesto - Sro Sty 30, 2008 18:15
hehe.. ze tez na to nie wpadlem ..
no teraz to wszystko jasne
senkju
pzdr
E
MiReK - Pon Lut 04, 2008 22:20
No i jak,ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym nieszczęsnym rygielkiem w drzwiach od strony kierowcy? Nikomu to nigdy nie brzęczało?
kwiatekt11 - Pon Lut 04, 2008 22:25
jedyna napisał/a: | No i jak,ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym nieszczęsnym rygielkiem w drzwiach od strony kierowcy? Nikomu to nigdy nie brzęczało? | ja mam rade podgłoś radio i nie przejmuj sie rygielkami, na naszych drogach zawsze bedzie wszystko brzęczało
thef - Pon Lut 04, 2008 22:59
jedyna napisał/a: | No i jak,ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym nieszczęsnym rygielkiem w drzwiach od strony kierowcy? Nikomu to nigdy nie brzęczało? | Przykleić drucik rygielka paskiem jakiejś taśmy materiałowej do blachy drzwi. Oczywiście miejsce styku taśmy z drucikiem musi być bez kleju (można coś nakleić, choćby i kawałek tej samej taśmy tylko stroną klejącą do klejącej). Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania.
MiReK - Wto Lut 05, 2008 08:06
thef napisał/a: | jedyna napisał/a: | No i jak,ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym nieszczęsnym rygielkiem w drzwiach od strony kierowcy? Nikomu to nigdy nie brzęczało? | Przykleić drucik rygielka paskiem jakiejś taśmy materiałowej do blachy drzwi. Oczywiście miejsce styku taśmy z drucikiem musi być bez kleju (można coś nakleić, choćby i kawałek tej samej taśmy tylko stroną klejącą do klejącej). Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania. |
Rygielek nie drga w samym środku drzwi,tylko na samej końcówce,tej czarnej wystającej z drzwi
argail - Wto Lut 05, 2008 08:12
jedyna napisał/a: | Rygielek nie drga w samym środku drzwi,tylko na samej końcówce,tej czarnej wystającej z drzwi |
Tak, ale stosując sposób opisany przez thef'a eliminujesz drgania niżej - napinając naciąg - przez co przestaje ci grzechotać na wyjściu z boczków (drzwi
Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 08:17
jedyna napisał/a: | Rygielek nie drga w samym środku drzwi,tylko na samej końcówce,tej czarnej wystającej z drzwi |
ale jak go docisniesz w srodku drzwi to bedzie naciskal na tą koncówke czarna wystającą z drzwi i nie bedzie mial loozu zeby tam latać
Kris - Wto Lut 05, 2008 08:28
heheh to już wiem po co w R75 automatyczne zamykanie drzwi podczas jazdy
Marian_K - Wto Lut 05, 2008 09:20
argail napisał/a: | stosując sposób opisany przez thef'a eliminujesz drgania niżej - napinając naciąg - przez co przestaje ci grzechotać na wyjściu z boczków | Jestem dokładnie tego samego zdania . Metoda opisana przez thefa jest skuteczna i sprawdzona.
Pozdrawiam!
thef - Wto Lut 05, 2008 10:31
Ja tylko dodam, że w wielu markach samochodów stosuje się coś takiego już przy pierwszym montażu. Używa się do tego pasek gąbki samoprzylepnej .
Dam-Kam napisał/a: | ale jak go docisniesz w srodku drzwi to bedzie naciskal na tą koncówke czarna wystającą z drzwi i nie bedzie mial loozu zeby tam latać |
thef napisał/a: | Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania. |
Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 13:08
thef napisał/a: |
Dam-Kam napisał/a: | ale jak go docisniesz w srodku drzwi to bedzie naciskal na tą koncówke czarna wystającą z drzwi i nie bedzie mial loozu zeby tam latać |
thef napisał/a: | Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania. |
|
nie rozumiem o co Ci chodzi
thef - Wto Lut 05, 2008 16:00
Dam-Kam napisał/a: | nie rozumiem o co Ci chodzi | Naprawdę?
Chodzi o to, że ja nie każę dociskać tego drucika z siłą muła tylko lekko, tak by tylko zlikwidować niepotrzebne drgania.
Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 17:36
thef napisał/a: | Chodzi o to, że ja nie każę dociskać tego drucika z siłą muła tylko lekko |
A czy ja cos pisze o dociskaniu z siłą muła? Czytaj kolego uwaznie, ja jedynie potwierdzam to co piszesz i tlumacze jedynej ze dociśnięcie drucika w drzwiach spowoduje ze nie bedą jej sie trzęsły rygielki... zauważ że jedyna myślała ze Twoj sposob dotyczy trzesących sie gygielków w drzwiach a nie na wyjsciu z boczkow
thef - Wto Lut 05, 2008 17:51
Spoko, nie unoś się, przepraszam . Nie zrozumiałem o co Ci chodzi.
PS>Ten Jedyna, nie ta Jedyna
Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 18:16
a no własnie, a przyznałem Ci racje
PS. jak to jedyna nie jest jedyna o CHOLERA faktycznie jest ♂
jedyna przepraszam Cię kolego, sugerowałem sie NICKiem Wybacz
MiReK - Wto Lut 05, 2008 22:08
Dam-Kam napisał/a: | a no własnie, a przyznałem Ci racje
PS. jak to jedyna nie jest jedyna o CHOLERA faktycznie jest ♂
jedyna przepraszam Cię kolego, sugerowałem sie NICKiem Wybacz |
ha ha ha No problem! Z resztą czy to takie istotne? Ważne jest żeby rozwiązać problem
Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 23:02
jedyna napisał/a: | Z resztą czy to takie istotne? |
fajnie wiedziec
jedyna napisał/a: | Ważne jest żeby rozwiązać problem |
dokładnie, ot cały sens forum
MarcinRad - Sro Lut 06, 2008 10:57
A mi z tyłu drzwi tapicerka odstaje. Mowa o tylnych drzwiach jak uderze ręką to zaskakuje a jak zamkne drzwi to odskakuje i mam pytanie czy tam ona jest na wykłe zatrzaski i czy ktoś ma takie do odsprzedania.
argail - Sro Lut 06, 2008 11:26
MarcinRad napisał/a: | wykłe zatrzaski i czy ktoś ma takie do odsprzedania |
Widziałem jakoś niedawno na allegro ... coś koło 1,50 ~ 2 zł za sztukę.
Zatrzaski są zwykłe - znaczy się takie plastikowe badziewne "szpilki".
hvil - Pią Mar 05, 2010 15:19
I jak podziałało? bo ja niezabardzo zrozumiałem co mam oklejać taśmą i jaki drucik?? moze ktoś na foto jakimś mógłby to narysowac? mi tez sie telepie
MiReK - Pią Mar 05, 2010 17:13
Jak ściągniesz tapicerkę drzwi to rygielek który wystaje z drzwi,obklejasz poniżej tego plastiku.Ja nie obklejałem,nałożyłem kawałek plastikowego tuneliku,takiego w jaki chowa się kable w ścianach
|
|