Zobacz temat - [R75] Hałasujące rygielki od drzwi

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Hałasujące rygielki od drzwi

MiReK - Pon Sty 28, 2008 20:07
Temat postu: [R75] Hałasujące rygielki od drzwi
Macie może jakiś pomysł jak zlikwidować stukanie rygielków od drzwi? W czasie jazdy ta wystająca górna ich część drga,stukając lekko o tą chromowaną część,co na dłuższą mete staje się lekko uciążliwe.Mieliście też coś takiego?
Dam-Kam - Pon Sty 28, 2008 20:16

mielismy - raz z łokcia i przestaje :wink: a tak powaznie to naprawde podczas jazdy zaczął sie lekko tłuc (tylko od kierowcy mnie denerwował) , wiec ze najwygodniej bylo łokciem to szturchnąłem go i przestało po dziś dzień :lol:
ernesto - Pon Sty 28, 2008 23:11

Cholera mi tez cos brzeczy - ale przy drzwiach pasazera :evil:
Wydaje mi sie, ze to szyba - gdzies uszczelka nie dociska. Jak dopchne lokciem lub dociagne lekko do siebie drzwi - przestaje na chwile.. Generalnie najbardziej brzęczy jak klekot stoi na wolnych obrotach :/
Na razie jezdze... Ale denerwuje mnie to coraz bardziej. Taka uszczelke mozna jakos "odgiac" albo co? czy trzeba wymieniac?

pzdr
E

przemo285 - Wto Sty 29, 2008 18:34

Wyreguluj zaczep na słupku (wciągnij o milimetr do środka ) i po sprawie :wink:
MiReK - Sro Sty 30, 2008 15:16

przemo285 napisał/a:

Czy to rada dla mnie,czy dla "ernesto"?

ernesto - Sro Sty 30, 2008 15:28

jedyna napisał/a:
przemo285 napisał/a:

Czy to rada dla mnie,czy dla "ernesto"?

dokladnie :mrgreen:
bo ja tez szukalem zaczepu na slupku - ale jakos nic takiego nie widze... :shock:

pzdr
E

przemo285 - Sro Sty 30, 2008 17:44

Rada była ogólnie dla wszystkich ale szczególnie dla ernesto bo to w R75 częsty przypadek a co do zaczepu to chodzi o / rygiel zamka / czyli tą część na słupku przykręcaną na dwie śruby o którą ryglują/zamykają się drzwi (która wchodzi w zamek drzwi) pisząc o zaczepie na słupku myślałem że to będzie łatwiejsze do zrozumienia :lol:
ernesto - Sro Sty 30, 2008 18:15

hehe.. ze tez na to nie wpadlem ..
no teraz to wszystko jasne :mrgreen:
senkju :wink:

pzdr
E

MiReK - Pon Lut 04, 2008 22:20

No i jak,ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym nieszczęsnym rygielkiem w drzwiach od strony kierowcy? Nikomu to nigdy nie brzęczało?
kwiatekt11 - Pon Lut 04, 2008 22:25

jedyna napisał/a:
No i jak,ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tym nieszczęsnym rygielkiem w drzwiach od strony kierowcy? Nikomu to nigdy nie brzęczało?
ja mam rade podgłoś radio i nie przejmuj sie rygielkami, na naszych drogach zawsze bedzie wszystko brzęczało
thef - Pon Lut 04, 2008 22:59

jedyna napisał/a:
Przykleić drucik rygielka paskiem jakiejś taśmy materiałowej do blachy drzwi. Oczywiście miejsce styku taśmy z drucikiem musi być bez kleju (można coś nakleić, choćby i kawałek tej samej taśmy tylko stroną klejącą do klejącej). Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania.
MiReK - Wto Lut 05, 2008 08:06

thef napisał/a:
jedyna napisał/a:
Przykleić drucik rygielka paskiem jakiejś taśmy materiałowej do blachy drzwi. Oczywiście miejsce styku taśmy z drucikiem musi być bez kleju (można coś nakleić, choćby i kawałek tej samej taśmy tylko stroną klejącą do klejącej). Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania.

Rygielek nie drga w samym środku drzwi,tylko na samej końcówce,tej czarnej wystającej z drzwi

argail - Wto Lut 05, 2008 08:12

jedyna napisał/a:
Rygielek nie drga w samym środku drzwi,tylko na samej końcówce,tej czarnej wystającej z drzwi

Tak, ale stosując sposób opisany przez thef'a eliminujesz drgania niżej - napinając naciąg - przez co przestaje ci grzechotać na wyjściu z boczków (drzwi ;))

Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 08:17

jedyna napisał/a:

ale jak go docisniesz w srodku drzwi to bedzie naciskal na tą koncówke czarna wystającą z drzwi i nie bedzie mial loozu zeby tam latać :wink:

Kris - Wto Lut 05, 2008 08:28

heheh to już wiem po co w R75 automatyczne zamykanie drzwi podczas jazdy :P
Marian_K - Wto Lut 05, 2008 09:20

argail napisał/a:
stosując sposób opisany przez thef'a eliminujesz drgania niżej - napinając naciąg - przez co przestaje ci grzechotać na wyjściu z boczków
Jestem dokładnie tego samego zdania :wink: . Metoda opisana przez thefa jest skuteczna i sprawdzona.

Pozdrawiam!

thef - Wto Lut 05, 2008 10:31

Ja tylko dodam, że w wielu markach samochodów stosuje się coś takiego już przy pierwszym montażu. Używa się do tego pasek gąbki samoprzylepnej ;) .

Dam-Kam napisał/a:
ale jak go docisniesz w srodku drzwi to bedzie naciskal na tą koncówke czarna wystającą z drzwi i nie bedzie mial loozu zeby tam latać :wink:

thef napisał/a:
Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania.

Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 13:08

thef napisał/a:

Dam-Kam napisał/a:

thef napisał/a:
Cała idea polega na tym, żeby drucik nie latał luźno tylko był trochę napięty i powodował lekkie dociskanie rygielka do krawędzi otworu w boczku drzwi eliminując tym samym drgania.

nie rozumiem o co Ci chodzi :shock:

thef - Wto Lut 05, 2008 16:00

Dam-Kam napisał/a:
nie rozumiem o co Ci chodzi :shock:
Naprawdę? ;)
Chodzi o to, że ja nie każę dociskać tego drucika z siłą muła tylko lekko, tak by tylko zlikwidować niepotrzebne drgania.

Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 17:36

thef napisał/a:
Chodzi o to, że ja nie każę dociskać tego drucika z siłą muła tylko lekko

A czy ja cos pisze o dociskaniu z siłą muła? Czytaj kolego uwaznie, ja jedynie potwierdzam to co piszesz i tlumacze jedynej ze dociśnięcie drucika w drzwiach spowoduje ze nie bedą jej sie trzęsły rygielki... zauważ że jedyna myślała ze Twoj sposob dotyczy trzesących sie gygielków w drzwiach a nie na wyjsciu z boczkow :???:

thef - Wto Lut 05, 2008 17:51

Spoko, nie unoś się, przepraszam ;) . Nie zrozumiałem o co Ci chodzi.
PS>Ten Jedyna, nie ta Jedyna ;)

Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 18:16

a no własnie, a przyznałem Ci racje :razz:
PS. jak to jedyna nie jest jedyna :?: o CHOLERA faktycznie jest :!:
jedyna przepraszam Cię kolego, sugerowałem sie NICKiem :???: Wybacz :roll:

MiReK - Wto Lut 05, 2008 22:08

Dam-Kam napisał/a:
a no własnie, a przyznałem Ci racje :razz:
PS. jak to jedyna nie jest jedyna :?: o CHOLERA faktycznie jest :!:
jedyna przepraszam Cię kolego, sugerowałem sie NICKiem :???: Wybacz :roll:

ha ha ha :mrgreen: No problem! Z resztą czy to takie istotne? Ważne jest żeby rozwiązać problem

Dam-Kam - Wto Lut 05, 2008 23:02

jedyna napisał/a:
Z resztą czy to takie istotne?

fajnie wiedziec :wink:
jedyna napisał/a:
Ważne jest żeby rozwiązać problem

dokładnie, ot cały sens forum :grin:

MarcinRad - Sro Lut 06, 2008 10:57

A mi z tyłu drzwi tapicerka odstaje. Mowa o tylnych drzwiach jak uderze ręką to zaskakuje a jak zamkne drzwi to odskakuje i mam pytanie czy tam ona jest na wykłe zatrzaski i czy ktoś ma takie do odsprzedania.
argail - Sro Lut 06, 2008 11:26

MarcinRad napisał/a:
wykłe zatrzaski i czy ktoś ma takie do odsprzedania

Widziałem jakoś niedawno na allegro ... coś koło 1,50 ~ 2 zł za sztukę.
Zatrzaski są zwykłe - znaczy się takie plastikowe badziewne "szpilki".

hvil - Pią Mar 05, 2010 15:19

I jak podziałało? bo ja niezabardzo zrozumiałem co mam oklejać taśmą i jaki drucik?? moze ktoś na foto jakimś mógłby to narysowac? mi tez sie telepie
MiReK - Pią Mar 05, 2010 17:13

Jak ściągniesz tapicerkę drzwi to rygielek który wystaje z drzwi,obklejasz poniżej tego plastiku.Ja nie obklejałem,nałożyłem kawałek plastikowego tuneliku,takiego w jaki chowa się kable w ścianach