|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Strzelający zawias drzwi???
tiruces - Wto Sty 29, 2008 12:29 Temat postu: [R600] Strzelający zawias drzwi??? Czy ktoś rozwiązywał już ten problem, trochę mnie drażni to cykanie przy otwieraniu i zamykaniu drzwi. Dzieje mi się to od ok miesiąca, na początku z drzwi wydobywał się dziwny, nieprzyjemny odgłos tak jakby metal tarł o metal (skrzypienie), potraktowałem ogranicznik magicznym WD40 i skrzypienie ustało, ale zaczęło się strzelanie (cykanie) tak mniej więcej jak drzwi są w połowie otwarte / zamknięte. Co z tym zrobić???
piter34 - Wto Sty 29, 2008 12:36
tiruces napisał/a: | trochę mnie drażni to cykanie przy otwieraniu i zamykaniu drzwi. |
tiruces napisał/a: | nik magicznym WD40 i skrzypienie ustało, ale zaczęło się strzelanie (cykanie) tak mniej więcej jak drzwi są w połowie otwarte / zamknięte. |
Zupełnie nie wiem co masz na myśli.
Mnie się dźwięk otwierania/zamykania drzwi w moim R600 podoba
zielak_ - Sro Sty 30, 2008 08:25
Niestety mam to samo w drzwiach od strony kierowcy. Przy otwieraniu/zamykaniu drzwi słychać dość głośne "pyknięcie". Wiem skąd ten dźwięk się wydobywa ale nie naprawiałem bo mam ważniejsze usterki (słynne falowanie obrotów na zimnym silniku).
pluto - Sro Sty 30, 2008 09:00
Takie strzelanie dobija mnie przy jednych drzwiach z tyłu (R 214i). Nie często ich otwieram ale wkurzające to... (to są te momenty, w których drzwi mają tak jakby takie ograniczniki zamykania/otwierania, np w połowie i przy niemal całkowitym otwarciu czujemy taki opór)-to właśnie w tych miejscach u mnie pyka(strzela) nienaturalnie.
tiruces - Sro Sty 30, 2008 09:42
U mnie też to słychać przy ograniczniku, tylko nie wiem czy trzeba coś dokręcić, nasmarować
maciej - Sro Sty 30, 2008 09:52
tiruces napisał/a: | U mnie też to słychać przy ograniczniku, tylko nie wiem czy trzeba coś dokręcić, nasmarować |
Obawiam się, że wymienić...
ZTCP to tam jest taki kołeczek, który się wyrabia...
Na razie się przyzwyczaiłem.
tiruces - Sro Sty 30, 2008 14:05
Chodzi o ten kołeczek, który trzyma ogranicznik przy samochodzie, czy w drzwiach też jest jakiś
maciej - Sro Sty 30, 2008 14:15
tiruces napisał/a: | Chodzi o ten kołeczek, który trzyma ogranicznik przy samochodzie |
Tak, o ten - wg mojego mechanika to tam jest problem.
WojtekD - Pią Lut 01, 2008 07:52
Osobiście radziłbym po użyciu WD40 przemyć ropą i nasmarować smarem gdyż ten specyfik jest dobty ale.... wyżera wszystko do zera hehe że tak wtrącę.
Pozdrawiam
WojtekD.
szags - Sob Lut 02, 2008 15:59
też tak mam w moim R620. Ten odgłoś wydaje ogranicznik, prawdopodobnie zawleczka jest już wyrobiona i jest luz w tej dziurze gdzie ona siedzi i ramie ogranicznika łączące drzwi z karoseria w nią strzela. Myślę że wymiana zawleczki na ciaśniejszą oraz przesmarowanie ramienia ograniczka zlikwiduje problem. Ale sam tego jeszcze nie próbowałem...
piter34 - Sob Lut 02, 2008 17:08
szags napisał/a: | też tak mam w moim R620. |
Panowie zupełnie nie wiem o czym Wy piszecie.
Darek416 - Czw Maj 01, 2008 21:52
Witam, w mojej 400 też jest głośne "STUK" przy otwieraniu drzw i dokładnie jest to miejsce łączenia ogranicznika z karoserią. Nie wiem tylko czy to sworzeń się już wyrobił i trzzeba kupić w Tomateam za 6zł czy to 'tulejka' się powiększyła i trzeba kombinować coś grubszego do przetkania? smarowałem już bernerem i smarem ale nic nie daje:/ myślicie że sworzeń załatwi sprawę?
maciej - Pon Maj 05, 2008 09:01
piter34 napisał/a: | Panowie zupełnie nie wiem o czym Wy piszecie. |
Widać Twój Włoch nie używał drzwi.
Ten problem to standard w R600 i R800 - ja się przyzwyczaiłem.
Jary - Pon Maj 05, 2008 11:45
Pomóc może przesmarowanie ogranicznika otwarcia drzwi
lineumaciel - Pon Maj 05, 2008 13:34
można smarować i smarować a klikać i tak będzie .
W moim R25 tylne drzwi namiętnie robią KLIK KLIK..., a przednie po KLIK cicho pojękują
Przód smarowałem tawotem, WD-40, smarem silikonowym.... tak czy siak po czasie będą klikać...
Nawet wyciągałem te ograniczniki. I problem stanowią takie dwie małe rolki umieszczone w plastiku. Wydaje mi się że po czasie przestają one się kręcić i odskakiwać przy zgrubieniu na ograniczniku.
Viniu - Pon Maj 05, 2008 13:42
Ja u siebie z tyłu tez miałem ten problem ale potraktowałem zawiasy i ograniczniki drzwi olejem przez cieniutka rurkę (zeby nie upaćkać niepotrzebnie wszystkiego) i poskutkowało... na jak długo Sie zobaczy
maciej - Pon Maj 05, 2008 13:52
W R600 wyrabia się taki kołeczek i raczej trzeba go wymienić.
piter34 - Sro Maj 07, 2008 10:06
...a ja przed chwilą przeczytałem biuletyn serwisowy dot. tego klikania, bo się u mnie chyba też zaczęło (takie głuche klikanie przy słupku środkowym po stronie kierowcy)
Tam piszą, aby odkręcić ten odbojnik (ang. striker) ze słupka, wyczyścić słupek, obrócić odbojnik o 180 stopni, nasmarować i już... Niby trzeba użyć nowych śrub montażowych i dokręcać momentem 24 Nm
Ma to pomóc w "majority of instances"
Jeśli nie pomoże, to trzeba zaaplikować dodatkowe smarowanie również zamka w drzwiach.
sTERYD - Sro Maj 07, 2008 10:19
piter34 napisał/a: | Ma to pomóc w "majority of instances" |
jeśli nie pomoże to oznacza, że mamy do czynienia z "minority of instances"
piter34 - Sro Maj 07, 2008 10:21
sTERYD napisał/a: | jeśli nie pomoże to oznacza, ze mamy do czynienie z "minority of instances" |
Biuletyn dotyczy również serii 400 (wszystkie) i serii 800 (do nr vin 252600)
maciej - Sro Maj 07, 2008 11:11
piter34 napisał/a: | serii 800 (do nr vin 252600) |
Fakt - w R827 mam identyczne objawy jak w R623.
|
|