|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - SOLVED [R216si '96] włączająca się kontrolka ręcznego
dawmax - Wto Sty 29, 2008 21:04 Temat postu: SOLVED [R216si '96] włączająca się kontrolka ręcznego Szanowni,
Ostatnio zauważyłem, że przy przeciągnięciu obrotów na 2 biegu pod 6,7 tysiecy wlacza sie kontrolka hamulca recznego, oczywiscie po wrzuceniu 3 biegu juz sie nie oswieca, tak samo nie oswieca sie przy przegazowaniu na "luzie"....co moze byc powodem takiego stanu rzeczy? czy ta kontrolka uswiadamia uzytkownikowi jedynie ze cos nie tak z jego hamulcem recznym czy moze jej zapalenie ma jeszcze inne znaczenie?
....ostatnio zauwazylem ze przy wiekszych predkosciach w zakretach z lewego tylnego kola wydobywa sie dzwiek "baczka" cos jakby lozysko, ale nie sprawdzalem jeszcze....czy to moze miec jakis zwiazek z ta kontrolka?
pol82 - Wto Sty 29, 2008 21:16
Jeżeli o moje zdanie chodzi to raczej sprawdź czy lewarek spoczywa na swoim miejscy i czy naciska przycisk..
Nie jestem pewien jak jest w roverku ale może ona sie zaświecać jak jest mały poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym. Musisz sprawdzić jedno i drugi (tego drugiego nie jestem pewien.
dawmax - Wto Sty 29, 2008 21:32
...lewarek jest ok, sprawdzałem/ testowałem, sprawdze jeszcze poziom płynu...
pluto - Sro Sty 30, 2008 09:27
Stawiam na niski poziom płynu(doświadczyłem tego), ale oczywiście przyczyna może byc inna
piter34 - Sro Sty 30, 2008 11:37
pluto napisał/a: | Stawiam na niski poziom płynu |
...hamulcowego.
Ja też tak stawiam.
yoyco0 - Sro Sty 30, 2008 22:08
a ja nie stawiam ale może kończy się płyn hamulcowy
pluto - Czw Sty 31, 2008 06:48
dawmax nie daje znaku, jak postepy w naprawie.. czyżby naprawił? Jestem ciekawy co było.. Może podzielisz się z nami i zdobędziemy kolejne, może nowe doświadczenie.
Wojtek - Czw Sty 31, 2008 08:49
Niski poziom płynu hamulcowego. Nie dolewaj. Sprawdź klocki.
dawmax - Czw Lut 21, 2008 07:49
Swiecąca kontroka hamulca ręcznego - działania.
1. Sprawdzić poziom płynu hamulcowego
2. Jeśli zauważysz ubytek płynu sprawdz klocki hamulcowe
3. Jeśli zauważysz przedwczesne zużycie klocków (lub nierównomeirne dla obu kół) wymień je, a wraz z nimi tłoczki hamulcowe, możesz jeszcze ewentualnie przetoczyć tarcze hamulcowe, żeby było jak powinno
4. Dolej płynu i ciesz się życiem
Dzieki za wsparcie dla WSZYSTKICH
PROBLEM IS SOLVED!
|
|