|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Piciu i jego Alfa GTV oraz jej związek z Docentem
Piciu - Sro Sty 30, 2008 15:53
piter34 napisał/a: | ...się zaraził od Docenta
Alfa wirus? |
Hehehe... Było odwrotnie Alfa virus najpierw mnie dopadł
Piter, a pamiętasz Rudą (albo Lisiczkę?). Na pewno pamiętasz, bo się jej czepiałeś Też już w świat pojechała...
piter34 napisał/a: | Piciu, dawaj foty Alfy do galerii klubowej |
To ładnie poproszę o stworzenie katalogu "GTV"
piter34 - Sro Sty 30, 2008 15:58
Piciu napisał/a: | Hehehe... Było odwrotnie Alfa virus najpierw mnie dopadł |
Tak na wieki wieków?
Piciu napisał/a: | Piter, a pamiętasz Rudą (albo Lisiczkę?). Na pewno pamiętasz, bo się jej czepiałeś Też już w świat pojechała... |
No nareszcie!!
Piciu napisał/a: | To ładnie poproszę o stworzenie katalogu "GTV" |
Daj mi 5 minut
[ Dodano: Sro Sty 30, 2008 16:03 ]
Już
Przemek_Docent - Sro Sty 30, 2008 18:47
piter34 napisał/a: | Przemek_Docent, wstyd, wstyd, po stokroć wstyd!
Nie czytasz zasad kącika! Taki stary wyga...
Dodaj zrzut ekranowy ogłoszenia! | Piter... Bardzo się wstydzę i przyjmuję uwagę
Już dorzucam zrzut na początku wątku
piter34 napisał/a: | Piciu napisał/a: | jest: Alfa Romeo GTV 2.0 TS |
...się zaraził od Docenta Alfa wirus? | Piciu był duuuuużo wcześniej zarażony
Piciu - Czw Sty 31, 2008 10:06
piter34 napisał/a: | Tak na wieki wieków? |
Ponoć można tego wirusa wyleczyć. Ale nikt nie wie jak
piter34 napisał/a: | Daj mi 5 minut
[ Dodano: Sro Sty 30, 2008 16:03 ]
Już |
Dzięki Piter. Już wrzuciłem
I przepraszam za ten off topic, który tu się przy okazji MG ZS-a zrobił
Senn - Pią Lut 01, 2008 22:27
Kiedys rafaellop przesiadl sie na alfe, Docent tez, Piciu tez. Widac ze byli roverkowicze gustuja w alfa romeo. Dobre i to bo byli uzytkownicy polonezow gustuja w oplach sadzac po zakupach kumpli z PTK.... Bleeee.
Dobrze ze sa tacy ktorzy beda dosiadac Rovera
AndrewS - Sob Lut 02, 2008 00:43
widze ze trzeba bedzie otworzyc nowy kacik na forum
Senn napisał/a: | Dobrze ze sa tacy ktorzy beda dosiadac Rovera |
nie zapominaj ze Ty masz rovera
no dobra chcesz go na tydzien
Senn - Sob Lut 02, 2008 11:35
Mam i nie mam Nie odbiore Ci srodka transportu, za to licze na Twoja pomoc w szukaniu Roverka dla mnie
srbenda - Sob Lut 02, 2008 11:44
Kupując Rovera zastanawiałem się również nad AR155 Ale nie znalazłem żadnej w przyzwoitym stanie...
Moim następnym samochodem prawdopodobnie będzie jakaś AR (156SW lub 166) albo MG (ZS lub ZT-T). Te dwie firmy (MG-Rover i Alfa Romeo) poprostu mają to "coś" i nie są pospolite - dla mnie akurat istotne
piter34 - Sob Lut 02, 2008 12:52
srbenda napisał/a: | Te dwie firmy (MG-Rover i Alfa Romeo) poprostu mają to "coś" i nie są pospolite |
Podzielam opinię i uważam, że AR to jedyny kierunek, w którym mógłbym pójść od MG-ROVER (żona naciska, aby kolejne auto było "nowe z salonu" ).
AndrewS - Sob Lut 02, 2008 14:55
piter34 napisał/a: | żona naciska, aby kolejne auto było "nowe z salonu |
ooo to niezle
ja jak sobie pomysle o obowiazkowych serwisach takiego samochodu plus jeszcze OC i AC
to skutecznie mi przechodzi chec kupna,
do tego jeszcze jakies wymiany kol dwumasowych po 40 tys. to juz calkiem masakra
Senn napisał/a: | Nie odbiore Ci srodka transportu, |
wiecej i tak stoi niz jezdzi, a to mu nie sluzy
piter34 - Sob Lut 02, 2008 17:10
AndrewS napisał/a: | do tego jeszcze jakies wymiany kol dwumasowych po 40 tys. to juz calkiem masakra |
Takie coś to w dieslach, prawda?
AndrewS - Sob Lut 02, 2008 21:23
zgadza sie, np. w avensis D4D kosztuje jedyne 4 tys , plus robota, nie bylo to robione w ASO
Senn - Sob Lut 02, 2008 21:40
Nie tylko - w R75 tez jest
piter34 - Sob Lut 02, 2008 22:03
AndrewS napisał/a: | zgadza sie, |
Ja jej diesla nie kupię
maciej - Nie Lut 03, 2008 17:57
No nie powiem...
Chodzi mi czasem po głowie AR 156 Q4.
A dziś dość długo jechałem koło/za 159... Też fajna.
Wojtek - Nie Lut 03, 2008 22:36
Senn napisał/a: | Kiedys rafaellop przesiadl sie na alfe, Docent tez, Piciu tez. Widac ze byli roverkowicze gustuja w alfa romeo. |
Dodam że w międzyczasie, będąc na Jersey ja też miałem roczną przygodę z AR 33. Stary grat ale jednak
piter34 - Nie Lut 03, 2008 23:10
maciej napisał/a: | Chodzi mi czasem po głowie AR 156 Q4. |
To jest ta wersja CrossWagon, prawda?
Przemek_Docent - Nie Lut 03, 2008 23:14
piter34 napisał/a: | AndrewS napisał/a: | do tego jeszcze jakies wymiany kol dwumasowych po 40 tys. to juz calkiem masakra | Takie coś to w dieslach, prawda? | Z tego, co ja wiem - nie tylko.
Kolega Kaczy śmiga obecnie benzynowym Leosiem 1.8T i chyba też wspominał o dwumasowym...
Ja mam je w Maździe, nie mam w Alfie, ale nie grozi mi na razie jego "pad".
Już chyba czuję pod nogą, czy dane auto je ma, czy nie...
Jeśli po gwałtownym zdjęciu nogi z gazu lub jego wciśnięciu reakcja jest jakby przytłumiona, bez mocnego szarpnięcia - to mamy koło dwumasowe. Występuje chyba w autach z raczej dużym momentem obrotowym.
Właśnie takie "pompowanie" gazem powoduje jego szybsze zużycie. Szarpie się, szarpie, ale kierownik nie czuje problemu, bo wszystko tak miękko chodzi - silnik wybacza błędy na linii gaz-sprzęgło, a potem pada. I lecą 4 tysie.
Jak szukałem auta - jeździłem testowo Avensiakiem - teraz przypuszczam, że to "dzyń, dzyń, dzyń", słyszalne po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła, to było padające dwumasowe, a z forów wiem, że to występuje tam często koło 160 tys. km, a tamta miała 156 na szafie.
Tu coś piszą: http://www.murmini.com/articles/2007/04/01/dmf
[ Dodano: Nie Lut 03, 2008 23:58 ]
piter34 napisał/a: | maciej napisał/a: | Chodzi mi czasem po głowie AR 156 Q4. | To jest ta wersja CrossWagon, prawda? | Niekoniecznie... Chyba Q4 ma napęd na cztery łapy, a CrossWagon jest jej podniesioną wersją.
Czyli CrossWagon to zawsze Q4, ale nie każde Q4 musi być CrossWagonem
http://www.channel4.com/4...otor+show/384/1
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 00:04 ]
srbenda napisał/a: | Kupując Rovera zastanawiałem się również nad AR155 | :-)
srbenda napisał/a: | Ale nie znalazłem żadnej w przyzwoitym stanie... | Niełatwe, ale mi się udało
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 00:09 ]
piter34 napisał/a: | AndrewS napisał/a: | zgadza sie, | Ja jej diesla nie kupię | Ufff
Alfa w dieslu... Jaguar w kombi... Za moment Subaru w dieslu... Prototyp R8 w dieslu...
Tia... Masakra jakaś
String - Pon Lut 04, 2008 08:27
Przyznam się szczerze, że ja także zacząłem przyglądać się z uwagą Alfom.
Szczególnie od momentu kiedy kolega z pracy kupil sobie SportWagona 2.0 benzyna i zdaje sie że cos około 160KM. Ładna bryła, w środeczku wypas z czerwoną skórką - normalnie, gdyby nie to że zielona skórka w moim Roverku wygląda obłednie świetnie, powiedziałbym że: "Ładna ta Alfa"
Jednak zastanawiam się skąd takie złe opinie o Alfach.
W końcu funkcjonuje nawet dowcip: "Dlateczgo dwóch posiadaczy Alf Romeo, kolegów pracujących w jednym zakładzie nie wita się rano w pracy? Bo wcześnie z rana widzieli się już w servisie Alfy"
Pomijam fakt, że kolega musiał włożyć 3000PLN, bo zerwał pasek rozrządu (a mowiłem mu jak kupił żeby wymienił od razu, bo nie wiadomo kto, co, ile i dlaczego). Jednak z racji że gdy przyjdzie czas zmiany auta na nowsze - w roverkach w tych progach cenowych, w których ja się poruszam, nie ma za wiele Roverków - Alfa zdaje się byc ciekawą alternatywą (choć nadal choruję na 75 i MG ZTT).
reasumując - Alfa to dla mnie auto, na które zacząłem zwracać uwagę od jakiegoś czasu i wzbudza we mnie zainteresowanie. To tyle moich niezbyt ciekawych wynurzeń
piter34 - Pon Lut 04, 2008 09:39
String napisał/a: | Szczególnie od momentu kiedy kolega z pracy kupil sobie SportWagona 2.0 benzyna i zdaje sie że cos około 160KM. |
Albo 2.0TS (155KM Euro2 lub 150KM Euro3) albo 2.0JTS (165KM)
TS-y to bardzo paliwożerne silniki o (podobno) pięknym dźwięku i zbędnym 4 świecom
JTS z kolei to silnik benzynowy z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Dzięki temu 206Nm w wolnossącej benzynie.
Przemek_Docent - Pon Lut 04, 2008 14:37
piter34 napisał/a: | String napisał/a: | Szczególnie od momentu kiedy kolega z pracy kupil sobie SportWagona 2.0 benzyna i zdaje sie że cos około 160KM. | Albo 2.0TS (155KM Euro2 lub 150KM Euro3) albo 2.0JTS (165KM) | Ho, ho Piter! Lekcje odrobione Bardzo mi miło to czytać
piter34 napisał/a: | TS-y to bardzo paliwożerne silniki | Chyba mogę potwierdzić : http://www.155.pl/?show=detale&id=37
piter34 napisał/a: | o (podobno) pięknym dźwięku | Aha Mnie się podoba
piter34 napisał/a: | i zbędnym 4 świecom | które właśnie (razem z tymi czterema niezbędnymi) wymieniłem za 300 zeta...
[ Dodano: Pon Lut 04, 2008 14:42 ]
Wojtek napisał/a: | Dodam że w międzyczasie, będąc na Jersey ja też miałem roczną przygodę z AR 33. Stary grat ale jednak | Grat!? Raczej już prawie młodszy klasyk! mk3 w czerwieni bardzo mi się podoba. Zwłaszcza 1.7 boxerek, 137 kucy
AndrewS - Pon Lut 04, 2008 15:33
prosze tu nie podlizywac sie Docentowi, on i tak zrobil powazny blad
Nie wiem jak przeżyje fakt ze przyjedzie na zlot czyms innym niz niebieski tomcat
Nie wspominajac o niebieskiej koszulce ktora to do alfy pasuje jak ......
Przemek_Docent - Pon Lut 04, 2008 15:50
AndrewS napisał/a: | prosze tu nie podlizywac sie Docentowi, on i tak zrobil powazny blad |
AndrewS napisał/a: | Nie wiem jak przeżyje fakt ze przyjedzie na zlot czyms innym niz niebieski tomcat | Ehhh... Ja też nie wiem, jak to przeżyję...
AndrewS napisał/a: | Nie wspominajac o niebieskiej koszulce ktora to do alfy pasuje jak ...... |
Koszulka rzeczywiście jest problemem...
A jak będę inaczej ubrany, to przecież przy Alfie nikt mnie nie pozna...
piter34 - Pon Lut 04, 2008 20:50
No właśnie...
Wojtek - Pon Lut 04, 2008 21:35
Przemek_Docent napisał/a: | Grat!? Raczej już prawie młodszy klasyk! mk3 w czerwieni bardzo mi się podoba. Zwłaszcza 1.7 boxerek, 137 kucy |
No jednak była trochę "gratowata". Szególnie gdy wciskałem hamulec a tu nic ponieważ zakłócona została ciągłość przewodu hamulcowego. Na szczęście na parkingu. Jawiła mi się również wizja zakupu czerwonej AR 33 Quadrofoglio Quattro za 100 funciaków i ulepienia jednego z dwóch. Brak miejsca (garażu) na szczęście uniemożliwił ten plan. Koniec końców białą, przyjemnie warcząca AR poszła na żyletki i pojawił się turkusowy Pan Bestia .
|
|