|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R200 '96] jakie xenony
radocha - Pią Lut 08, 2008 11:04 Temat postu: [R200 '96] jakie xenony witam!! chce sobie kupic takie oto lampy http://www.allegro.pl/ite..._99_czarne.html
i chcialbym od razu do nich zamontowac xenony ale niewiem jakie i w ogole.Moze ktos poda pare linkow z allegro i wypowie sie na ich temat.Zgory dzieki wszystkim
oizo64 - Pią Lut 08, 2008 11:48
Brat ma takie i kupował xenony z żarówkami h1, Do oryginalnych lamp pasuje H4. W lampach tych masz wejście na długie światła i na krótkie. Xenony te z allegro maja przeważnie zintegrowane długie i krótkie wiec jedne gniazdo na światła w tych lampach będziesz mieć wolne (no chyba ze kupisz takie xsenony gdzie są lampy oddzielnie). Pozdrawiam
pod000 - Pią Lut 08, 2008 11:51
czesc, załoz bixenony zarowka H1-H7, zestaw za 800 zeta kupisz juz wzgledny pozdrawiam
radocha - Pią Lut 08, 2008 15:51
za800 zl??nie no dzieki myslalem o tanszych.to jakie polecacie?ja sie nie znam na tym dlatego pytam was
michone - Pią Lut 08, 2008 16:33
tansze chinskie towiesz do czego sie nadaja... profesjonalne zestawy to 1500 zl wzwyz za 800 to juz wzgledne są...
radocha - Pią Lut 08, 2008 19:28
alemozzna tez kupic za 300zl i tez bedzie git:)
michone - Pią Lut 08, 2008 19:52
za 300 to chinszczyzna zgodnosc z parametrami prawie zadna, wykonanie lipne, i zjara sie za rok...
Ale z tego co wnioskuje z tematu chciales zeby wszyscy polecili ci te tanie i nie mozesz pogodzic sie z porazka skoro wiesz lepiej to po co ten temat??
radocha - Pią Lut 08, 2008 20:08
bo z tego co widzialem na allegro to kosztuja tak 300-400 zl i myslalem ze sa dobre a ty mowisz ze to kaszana.Skad wiesz??kupiles je??czy masz te za 800zl??no pochwal sie
michone - Pią Lut 08, 2008 20:46
z takim podejsciem jak ty masz to odechciewa sie pomagac ludziom... pod000 iteresowal sie tym tematem sam ma dosc drogi zestaw, tymbardziej opieram sie na opiniach wielu ludzi z roznych forów...
Dla mnie to mozesz zalozyc i takie za 50zl... jak boisz sie obiektywnej krytyki to twoj problem a nie moj...
pod000 - Pią Lut 08, 2008 22:21
powiem tak długo sie zastanawialem nad kupnem takiego czegos bo popierwsze kupic xeneon czy bi / xenon, czy kupic kolor 4500k, 6000k, 8000k , ....i tak do 14 tysiecy kalvina, i za jaka kase, wiadomo ze te za 1500 i wyzej to full opcja z 24 gwarancja ja kupilem takie posrednie i wydaja mi sie ze sa ok moge filmik zapodac, jak dają efekt, co moge polecic to nie kupowac tych najtanszych, i kolorystyka do 8000k , ja mam 6000k a i tak daja lekko pod blenkit aby nie bylo WT, a druga sprawa to te zestawy <wszytskie> sa nie zgodne z prawem ! , pozdrawiam
Bi xenon, 6000 K, cena okolo 820 zlotych
http://pl.youtube.com/watch?v=aC-5ub8r5WU sorry za jakosc itp, aha nie pamietam czy to byly długie czy krotkie
pozdrawiam
radocha - Pią Lut 08, 2008 22:46
no ja sie wlasnie nie znam na tych xenonach dlatego pyatm bo widzialem ze sa takie po 300zl wiec myslalem ze tez sa dobre.na tym filmiku ladnie swieca te twoje,wlasnie o takie cos mi chodzi ale odstrasza mnie ta cena bo nastawilem sie na te tansze no coz jeszcze sie zastanowie,z gory dzieki czekam jeszcze na opinie innych
Brt - Pią Lut 08, 2008 22:50
zainwestuj w DOBRE zarówki halogenowe. będziesz miał i wygląd i swiatło
radocha - Pią Lut 08, 2008 23:13
ale mi sie xenony podobaja:)
Brt - Pią Lut 08, 2008 23:14
to pozekaj, nazbieraj $$$ i wtedy kup
radocha - Sob Lut 09, 2008 10:23
troche szkoda wydac 800zl na xenony...lepiej juz alusy kupic ale moze ktos sie jeszcze wypowie na temat tych po 300zl
tiruces - Sob Lut 09, 2008 18:13
Kolega tydzień temu kupił zestaw za 350zł z montażem i założył do Toyoty Avensis pierwszej generacji, może będę się z nim widzieć niedługo to opiszę moje spostrzeżenia.
radocha - Sob Lut 09, 2008 22:29
ok bylbym bardzo wdzieczny i jezeli bys mogl to chcialbym jeszcze zebys sie zapytal jakie od jakiego sprzedawcy albo cos zebym kupil takie same bpo nie chce kupic jakiegos gowna tylko cos sprawdzone,czekam na wiadomosc
maciej - Sob Lut 09, 2008 22:38
No jeśli chcesz mieć jeszcze zabrany dowód rejestracyjny to allegro.pl jest idealnym miejscem do zakupów...
Pomijając zagrożenie na drodze jakie stworzysz montując taki zestaw.
Poczytaj wątki o xenonach i ich aspektach prawnych (konieczność montażu sprywkiwaczy i układów automatycznego poziomowania) - to zagrożenie dla Ciebie i innych kierujących.
Niestety, dobre zestawy, posiadające wszelkie homologacje produkują jedynie producenci produkujący również na pierwszy montaż (Hella, Valeo itp) i takie zestawy kosztują od 2000 zł w zwyż.
marcin8c - Sob Lut 09, 2008 23:35
czy sie znasz na xenonach czy nie, rozsadek powinienes miec. jezeli masz dwa produkty, takie same, jeden piec razy tanszy od drugiego, to ta wyzsza cena to nie jest wcale takie widzi mi sie, tylko z czegos wynika. a jak chcesz sie pozbyc dowodu rejestracyjnego, to wkladaj sobie xenony, zenony czy co ci tak vietnamczycy sprzedadza. do takich "fajnie wygladajacych" swiatel trzeba miec jeszcze rzeczy takie jak spryskiwacze czy autopoziomowanie jak kolega maciej napisal
tiruces - Nie Lut 10, 2008 13:33
a jaki problem z zabranym dowodem Jedziesz na przegląd uproszczony, zakładasz zwykłe żarówki, odbierasz dowód i dalej zakładasz xenony
bezpieczeństwo to inna sprawa
maciej - Nie Lut 10, 2008 17:06
tiruces napisał/a: | a jaki problem z zabranym dowodem Jedziesz na przegląd uproszczony, zakładasz zwykłe żarówki, odbierasz dowód i dalej zakładasz xenony
bezpieczeństwo to inna sprawa |
Bo to Polska właśnie...
tiruces, czy myślisz, że to normalne??
Bo dla mnie bezpieczeństwo to nie jest "inna sprawa".
michone - Nie Lut 10, 2008 17:27
tiruces napisał/a: | a jaki problem z zabranym dowodem Jedziesz na przegląd uproszczony, zakładasz zwykłe żarówki, odbierasz dowód i dalej zakładasz xenony
mandat conajmniej 100zl do tego 20zl za przeglad... czyli xenony juz automatycznie wynosza 420zl jak mieszkasz w malej miejscowosci to policja Cie zapamieta i juz nie bedzie tak latwo a mandat dostawac co tydzien
maciej - Nie Lut 10, 2008 17:39
michone napisał/a: | mandat conajmniej 100zl |
Kiedyś dyskutowaliśmy z jakiego paragrafu to można zrobić, bo chyba Policja musiałaby z Tobą pojechać do diagnosty, żeby ten im powiedział, że to jest nie legalne...
Możesz, bo to ciekawe?
michone napisał/a: | do tego 20zl za przeglad... |
Wydawało mi się, że 120... Czegoś nie wiem?
Ja robię przeglądy za chya 180 zł, ale ja mam LPG.
michone - Nie Lut 10, 2008 17:44
maciej napisał/a: | michone napisał/a: | mandat conajmniej 100zl |
Kiedyś dyskutowaliśmy z jakiego paragrafu to można zrobić, bo chyba Policja musiałaby z Tobą pojechać do diagnosty, żeby ten im powiedział, że to jest nie legalne...
Możesz, bo to ciekawe?
michone napisał/a: | do tego 20zl za przeglad... |
Wydawało mi się, że 120... Czegoś nie wiem?
Ja robię przeglądy za chya 180 zł, ale ja mam LPG. |
mylisz przeglad techniczny a przeglad uproszczony... ten drugi kosztuje 20 albo 25zl od pkt. czyli np lampy, wyciek oleju, wydech i masz 75zl
Czyli nie moze zabrac dowodu?? no bo jak nie moze wystawic mandatu to nie moze zabrac dowodu...
Yassu - Nie Lut 10, 2008 20:30
Boże... tak spieprzyć Roverka takim chińskim wynalazkiem...
Dla mnie porażka... 300zl za śmieszne świecidełka + nie daj Boże mandaty i problemy z przeglądami, pieprzyć się ze zmienianiem lamp tylko na przegląd, to jest jak dla mnie czysta głupota Ciekawe tylko czy przy sprzedaży ktoś Ci później odda pieniądze za to co włożyłeś w ten samochód
Ale co tam nie mój cyrk nie moje małpy
Nie ważne czy będziesz oślepiał takim wynalazkiem innych i stwarzał zagrożenie czy tez nie, ważne żeby fajny bajer był tzn zależy dla kogo fajny...
Nie moja kasa nie moje auto, nie mój gust...
Pozdro
tiruces - Nie Lut 10, 2008 22:00
michone napisał/a: |
mandat conajmniej 100zl do tego 20zl za przeglad... czyli xenony juz automatycznie wynosza 420zl jak mieszkasz w malej miejscowosci to policja Cie zapamieta i juz nie bedzie tak latwo a mandat dostawac co tydzien |
Mandatu policja za to nie daje, tylko zabierają dowód, tak samo jak w przypadku przyciemnionych szyb przednich, po prostu auto nie jest sprawne technicznie i trzeba zrobić uproszczony przegląd
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to czy te zestawy w przypadku dobrego wyregulowania światła rzeczywiście oślepiają innych i w ogóle stwarzają jakieś zagrożenie, nie wypowiedział się tu jeszcze żaden posiadacz takiego zestawu, więc wszystko jest pisane palcem po wodzie. Wiadomo, że wg. kodeksu powinny być spryskiwacze i autoregulacja, ale wiadomo również, że według niego nie wolno przekraczać prędkości i łamać innych przepisów, które na co dzień olewamy i to również wpływa na bezpieczeństwo nasze i innych. Autoregulacja to do czego tak na prawdę jest potrzebna i czym różni się w przypadku tych zestawów od zwykłej elektrycznej regulacji, też możesz opuścić lub podnieść światła w zależności od obciążenia auta. Natomiast spryskiwacze, czy naprawdę nie można utrzymać w czystości przednich lamp, można je umyć na każdej stacji benzynowej i nie brudzą przecież się aż tak bardzo.
Zaznaczam, że chodzi mi o prawidłowo zamontowanie i ustawione światła!!!
pod000 - Pon Lut 11, 2008 08:18 Temat postu: xenon
Yassu napisał/a: | Boże... tak spieprzyć Roverka takim chińskim wynalazkiem...
Dla mnie porażka... 300zl za śmieszne świecidełka + nie daj Boże mandaty i problemy z przeglądami, pieprzyć się ze zmienianiem lamp tylko na przegląd, to jest jak dla mnie czysta głupota Ciekawe tylko czy przy sprzedaży ktoś Ci później odda pieniądze za to co włożyłeś w ten samochód
Ale co tam nie mój cyrk nie moje małpy
Nie ważne czy będziesz oślepiał takim wynalazkiem innych i stwarzał zagrożenie czy tez nie, ważne żeby fajny bajer był tzn zależy dla kogo fajny...
Nie moja kasa nie moje auto, nie mój gust...
Pozdro |
wydaje mi sie ze to tylko od gustu zalezy czy zakladac czy nie zakladac, bylem na przegladzie i ..." to pana sprawa i pana problemy z policja....120zl" swiatla mam ustawione by nie oslepiac innych, sa tacy co laduja w poszerzane alusy, sa tacy co laduja w CA, w WT, jak juz wspomnailem gusty i gusciki, pozdrawiam
michone - Pon Lut 11, 2008 09:12
1. "rozmowa z podkom. Piotrem Sroką, specjalistą Wydziału Ruchu Drogowego KWP Lublin
- Czy zmieniając tradycyjne lampy na ksenonowe, narażamy się na mandat lub zatrzymanie dowodu rejestracyjnego?
- Jeżeli kierowca pojedzie do stacji diagnostycznej, która wyda zaświadczenie, że lampy są zgodne z przepisami, to nie musi obawiać się problemów z policją. Po takich przeróbkach do stacji diagnostycznej warto pojechać nie tylko po zaświadczenie, ale również po to, by w razie konieczności skorygować ustawienie świateł.
- Na jakie kary narażają się kierowcy, którzy nie mają zaświadczenia, a ich ksenony oślepiają innych?
- Policjanci mogą kierowcę takiego samochodu pouczyć, ukarać mandatem w wysokości od 20 do 500 zł, skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego, a ponadto zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami."
2. "Ksenony wyposażone są w wysokociśnieniowe spryskiwacze i system samopoziomowania lamp (zgodnie z przepisami o ruchu drogowym nowe samochody z reflektorami ksenonowymi muszą być w to wyposażone, aby przejść proces homologacji)."
3. "przepisy nic nie mówią o ksenonach montowanych do aut używanych."
4. "Homologacja jest przypisana do klosza lampy, do soczewki i przetwornicy jednocześnie. Te elementy otrzymują jedynie homologację na wspólną pracę. Jeśli wyjmiesz homologowane soczewki i włożysz do homologowanego klosza to tracisz homologację.Czyli jeśli lampa jest przystosowana pod xenon powiedzmy H4 ( np lampy ANGEL EYES gładkie szkło, Homologacja E) oraz posiadamy zestaw HID z homologacją E i przystosowany pod H4 to nie łamiemy prawa. w tym przypadku nie ingerujemu w lampe."
tiruces - Pon Lut 11, 2008 09:26
michone napisał/a: | 1. "rozmowa z podkom. Piotrem Sroką, specjalistą Wydziału Ruchu Drogowego KWP Lublin
- Czy zmieniając tradycyjne lampy na ksenonowe, narażamy się na mandat lub zatrzymanie dowodu rejestracyjnego?
- Jeżeli kierowca pojedzie do stacji diagnostycznej, która wyda zaświadczenie, że lampy są zgodne z przepisami, to nie musi obawiać się problemów z policją. Po takich przeróbkach do stacji diagnostycznej warto pojechać nie tylko po zaświadczenie, ale również po to, by w razie konieczności skorygować ustawienie świateł.
- Na jakie kary narażają się kierowcy, którzy nie mają zaświadczenia, a ich ksenony oślepiają innych?
- Policjanci mogą kierowcę takiego samochodu pouczyć, ukarać mandatem w wysokości od 20 do 500 zł, skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego, a ponadto zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami."
2. "Ksenony wyposażone są w wysokociśnieniowe spryskiwacze i system samopoziomowania lamp (zgodnie z przepisami o ruchu drogowym nowe samochody z reflektorami ksenonowymi muszą być w to wyposażone, aby przejść proces homologacji)."
3. "przepisy nic nie mówią o ksenonach montowanych do aut używanych."
4. "Homologacja jest przypisana do klosza lampy, do soczewki i przetwornicy jednocześnie. Te elementy otrzymują jedynie homologację na wspólną pracę. Jeśli wyjmiesz homologowane soczewki i włożysz do homologowanego klosza to tracisz homologację.Czyli jeśli lampa jest przystosowana pod xenon powiedzmy H4 ( np lampy ANGEL EYES gładkie szkło, Homologacja E) oraz posiadamy zestaw HID z homologacją E i przystosowany pod H4 to nie łamiemy prawa. w tym przypadku nie ingerujemu w lampe." |
Sporo "teorii", ale co w przypadku gdy ktoś ma gdzieś przepisy ruchu drogowego i jest skłonny ryzykować zabranie dowodu, podobnie jak my wszyscy którzy np. przekraczamy prędkość (nie wierze, że nikomu z nas się to nie zdarza). Nie pytałem o aspekty prawne, bo wszyscy wiedzą co za to grozi, chodzi mi o normalne użytkowanie takiego zestawu
Paul - Pon Lut 11, 2008 09:33
tiruces napisał/a: | ale co w przypadku gdy ktoś ma gdzieś przepisy ruchu drogowego i jest skłonny ryzykować zabranie dowodu |
Na pewno "tylko" zabranie dowodu
A co z kierowcą z przeciwka, którego możesz oślepić On wpakuje się w np. drzewo a ty nawet o tym nie będziesz wiedział
Gratuluję dobrego samopoczucia
tiruces - Pon Lut 11, 2008 09:36
Pisałem we wcześniejszym poście, że chodzi mi tylko o poprawnie wyregulowane lampy, nie oślepiające innych
michone - Pon Lut 11, 2008 09:39
Paul napisał/a: | tiruces napisał/a: | ale co w przypadku gdy ktoś ma gdzieś przepisy ruchu drogowego i jest skłonny ryzykować zabranie dowodu |
A co z kierowcą z przeciwka, którego możesz oślepić On wpakuje się w np. drzewo a ty nawet o tym nie będziesz wiedział
Gratuluję dobrego samopoczucia :nieok: |
ja nie rozumiem dlaczego piszecie o oslepianiu...
po pierwsze samopoziomowanie lamp w autach nie dziala dynamicznie i dziala tylko na postoju... wyobrazacie sobie ze regulacja swiatel miala by dzialac w czasie rzeczywistym?? jak wpadniesz w dziure gdzie trwa to ulamki sekund. Ja jestem przeciw wszelkiemu przerabianiu lamp. Ale jesli kupimy lampy pod xenon i dobrze je wyregulujemy to nie powinno byc problemu... Zalozylem juz odpowiedni temat na forum prawnym i zobaczymy czy dyskusja sie rozpocznie
Paul - Pon Lut 11, 2008 09:42
tiruces napisał/a: | poprawnie wyregulowane lampy |
Jak to sobie wyobrażasz bez samopoziomowania
Załóżmy, że wyregulojesz na stacji (w samochodzie kierowca).
Jeden pasażer w aucie = regulację diabli biorą i świecisz za wysoko
Przy zwykłych żarówkach nie jest to wielki problem (chociaż jakiś jest) ale przy tej 'kupie' światła z xenonów to już jest duży problem.
Podobnie z brudzeniem świateł - wystarczy trochę kurzu, żeby inaczej się światło załamywało (a raczej rozpraszało).
Ja wiem, kierowcy jadącemu z takimi światłami to nie przeszkadza ......
[ Dodano: Pon Lut 11, 2008 09:45 ]
michone napisał/a: | autach nie dziala dynamicznie i dziala tylko na postoju |
OK, ale dostosowuje Ci światła przed ruszeniem, w zależności od obciążenia.
michone napisał/a: | wyobrazacie sobie ze regulacja swiatel miala by dzialac w czasie rzeczywistym?? |
Nie ma takiej opcji, bo wtedy byłoby jeszcze gorzej
michone - Pon Lut 11, 2008 09:52
Jak mamy dobrze ustawione swiatla to pozniej jak wiecej osob wsiada to wystarczy uzyc elektrycznej regulacji...
Chciałbym tylko zauważyć ze fabrcnie nowe mitschubishi lancer evo posiada xenony i nie posiada spryskiwaczy i co wtedy??
zestaw samopoziomowania Hella sterownik + kable + czujniki na wahacze to koszt kolo 300-400zl na allegro. co do spryskiwaczy to dwa spryskiwacze z skody to ok300zl i pompka 150.
tiruces - Pon Lut 11, 2008 09:59
Przecież po regulacji w stacji diagnostycznej można regulować lampy manualnie (przecież każde lampy mają regulację elektryczną, bądź manualną), zapakujesz auto to obniżasz. Jeżeli chodzi o czystość to bez przesady, pytałem kolegów, którzy mają seryjnie zamontowane xenony w autach i drobne zabrudzenie, jak np kurz nie stwarza zagrożenia (nikt z naprzeciwka nie mruga ) i wymycie lamp co jakiś czas na stacji benzynowej wystarcza
michone - Pon Lut 11, 2008 10:05
poza tym spryskiwacze włącza sie dopiero gdy włączymy spryskiwacze przedniej szyby... a jak ktos nie uzywa? wiec to temat rzeka..
tiruces - Pon Lut 11, 2008 10:08
albo nie ma płynu
Tomi - Pon Lut 11, 2008 10:35
michone napisał/a: | Paul napisał/a: | tiruces napisał/a: | ale co w przypadku gdy ktoś ma gdzieś przepisy ruchu drogowego i jest skłonny ryzykować zabranie dowodu |
Gratuluję dobrego samopoczucia :nieok: |
ja nie rozumiem dlaczego piszecie o oslepianiu...
po pierwsze samopoziomowanie lamp w autach nie dziala dynamicznie i dziala tylko na postoju... wyobrazacie sobie ze regulacja swiatel miala by dzialac w czasie rzeczywistym?? |
A czy Ty jeździsz na regulacje świateł pa kazej wizycje na stacji benzynowej, zakupach w hipermarkecie, czy jakiejkolwiek sytuacji, gdy coś przewozisz?
tiruces - Pon Lut 11, 2008 10:55
Nie jeżdżę, ale mogę sobie wyregulować za pomocą takiego sprytnego przełączniczka po lewej stronie kierownicy
Tomi - Pon Lut 11, 2008 11:04
tiruces napisał/a: | Nie jeżdżę, ale mogę sobie wyregulować za pomocą takiego sprytnego przełączniczka po lewej stronie kierownicy |
Ale czy to robisz?
tiruces - Pon Lut 11, 2008 11:19
nie robię, ale mógłbym jeśli zaistniałaby taka konieczność tzn raziłbym innych
Tomi - Pon Lut 11, 2008 11:26
tiruces napisał/a: | nie robię, ale mógłbym jeśli zaistniałaby taka konieczność tzn raziłbym innych | No i wałaśnie dlatego jest samoregulacja, ponieważ w.w. przełącznik jest używany, tylko gdy się tak naprawdę dużo załaduje do samochodu i wtedy człowiek pomyśli, że faktycznie może kogoś oślepić. W innym przypadku taka myśl przez głowę nie przejdzie. Dlatego wnoszę, że cała dyskusja o dobrze wyregulowanych xenonach jako poprawianie sobie nastroju przez posiadacza takowych i z gruntu głupią.
michone - Pon Lut 11, 2008 11:57
Tomi napisał/a: | tiruces napisał/a: | Nie jeżdżę, ale mogę sobie wyregulować za pomocą takiego sprytnego przełączniczka po lewej stronie kierownicy |
Ale czy to robisz? |
Ja to robie... teraz zalozylem nie orginalna lampe i silniczek nie pasuje... musze recznie to robic ale to robie... Dlatego wiesz...
piter34 - Pon Lut 11, 2008 16:59
tiruces napisał/a: | nie robię, ale mógłbym jeśli zaistniałaby taka konieczność tzn raziłbym innych |
Przecież, gdy tego nie robisz, to właśnie razisz innych
tiruces - Pon Lut 11, 2008 17:26
No właśnie nie bo ogólnie mam źle ustawione światła i jak przy regulacji dam na pozycje 0 to wale wszystkim po oczach tak że wszyscy mrugają, dopiero jak dam na 2 to jest ok
piter34 - Pon Lut 11, 2008 17:32
tiruces napisał/a: | tak że wszyscy mrugają, dopiero jak dam na 2 to jest ok |
A co robisz, gdy auto jest obciążone?
...no i kiedy te światła ustawisz?
tiruces - Pon Lut 11, 2008 17:40
Staram się nie obciążać mojego wariata a nawet, jak jadę załadowany, to jeszcze nikt mi nie mrugał, więc chyba jest ok niedługo będę robić przegląd więc sobie ustawię.
radocha - Pon Lut 11, 2008 19:27
a wiec zamowilem juz xenony:
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
jutro powinny juz przyjsc razem z lampami:) co do barwy to wybralem 6000k. jak zaloze to sie wypowiem wiecej:)pozdro
NEOSSS - Pon Lut 11, 2008 20:17
W ogóle po co ta dyskusja? Co kraj to obyczaj...
Ja zamontowałem xeni za 250zł do Roverka i wystarczy że się przejechałem i mi mrugali, zajechałem do domu wywaliłem xeni bo naprawdę świeciły po gałach. Kupiłem Bi soczewki od A6, wypoleruje szkło, ustawie lampy i mam w nosie bo wiem że oślepiać napewno nie będę. A policja? "Panie ja takigo go już kupiłem i on ma chyba fabrycznie tak... Jak Pan chce to zaraz zajadę na stację i zmienie żarówki bo mi też przezkadzają"
Zresztą o czym tu mowa, teraz czy cywile czy białe czapeczki to patrzą tylko na wideo i liczą punkciki... Taka szara rzeczywistość
radocha - Pon Lut 11, 2008 20:21
ja tez nie bede oslepiac bo kupilem lampy z soczewka wiec niewiem o co innym chodzi z tym oslepianiem
michone - Pon Lut 11, 2008 20:32
radocha napisał/a: | ja tez nie bede oslepiac bo kupilem lampy z soczewka wiec niewiem o
co innym chodzi z tym oslepianiem |
nigdy nie widziales jak zle ustawiony xenon wali po gałach??
obys nie oslepial
maciej - Pon Lut 11, 2008 22:06
Żarówka wyładowcza D1 (xenon) daje 3000 lumenów, a zwykła żarówki H1 1550, H4 1750 lumenów...
To dlatego są takie obostrzenia jeśli chodzi o instalacje xenonów.
I dlatego xenony oślepiają bardziej.
A dla chętnych znalazłem bardzo ciekawy artykuł o żarówkach:
http://www.vtuning.com/zarowki.html
Brt - Pon Lut 11, 2008 22:17
naprawdę ciekawy artykuł Najlepszy jest text o prymitywnym buractwie w odniesieniu do pewnego rodzaju zarówek
marcin8c - Wto Lut 12, 2008 00:29
swiatla trzeba wypoziomowac i (w przypadku xenonow) powinny sie same regulowac i basta. same soczewki raczej nie beda regulowaly wysokosci swiecenia swiatel, prawda ? a tak poza tym, to czemu tam nic nie pisze o homologacji ani nie ma fotek by sprawdzic czy takowa posiadaja ?
adam34 - Wto Lip 21, 2009 10:39
A musi byc cos koniecznie z allegro?? Pamietaj ze tam niekiedy sprzedawane sa podróbki albo używane lampy. Zobacz w sparwdzonym sklepie http://www.avde.pl/ ja ta mkupowałem i nie zawiodłem sie.
Toshiro - Wto Lip 21, 2009 12:04
co nie zmienia faktu że jak załozysz spowrotem te xenony to oslepiać będziesz ludzi, raczej jeżeli policja zauważy jadąc parzeciw ciebie że im dajesz ostro po gałach to sprawdzą dokładnie twoje xenonki
|
|