|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R600] wycieraczki Bosch AEROTWIN lub Valeo XTRM ?
pzwmichal - Sro Lut 20, 2008 12:57 Temat postu: [R600] wycieraczki Bosch AEROTWIN lub Valeo XTRM ? Montował ktoś w Roverku 600? na allegro chodzą po 100-150 zł wiec chciałbym sobie takie założyć ale nie mam pojęcia jakiej długości ? Jednakowe czy asymetryczne?
michone - Sro Lut 20, 2008 13:21
ja do focusa kupilem bosha te czarne ( 100zl komplet w Real) i musze powiedziec ze są genialne... nie wiem jak te nowego typu sie zachowuja...
Skiba - Sro Lut 20, 2008 13:26
Do r600 możesz założyć 2 x 53 cm, lub 51 cm + 55 cm
Co do wycieraczek to ja kupuję te najtańsze w Tesco (w niebieskich kartonikach) po 8 zł sztuka. Nawet gdybym miał je wymieniać co miesiąc (a i tak tego nie robię, bo nie muszę, spełniają swą rolę, wycierają elegancko - polecam) wyszedł bym lepiej niż na wynalazkach za 100-150 zł. Chciałbym też zaznaczyć, że wycieraczki też kradną. Tych za 8zł jakoś mniej szkoda.
michone - Sro Lut 20, 2008 13:41
Skiba napisał/a: | Do r600 możesz założyć 2 x 53 cm, lub 51 cm + 55 cm
Co do wycieraczek to ja kupuję te najtańsze w Tesco (w niebieskich kartonikach) po 8 zł sztuka. Nawet gdybym miał je wymieniać co miesiąc (a i tak tego nie robię, bo nie muszę, spełniają swą rolę, wycierają elegancko - polecam) wyszedł bym lepiej niż na wynalazkach za 100-150 zł. Chciałbym też zaznaczyć, że wycieraczki też kradną. Tych za 8zł jakoś mniej szkoda. | to chyba te w tesko sa jakies cudowne... mialem pare sztuk w fiescie po 10zl i byly tragiczne... Przecierz to bezpieczenstwo... a juz nie wspome o zbieraniu przy wiekszych predkosciach...
Ja Polecam bosha... sam musze kupic takie do mojego R... szyba wyglada jakbys ja wymyl i powycieral do sucha
a to ze kradna... w Polsce wszystko kradna, A jezdzisz na stalowowych felgach czy alu?? bo alu tez kradna
Skiba - Sro Lut 20, 2008 13:47
michone napisał/a: | to chyba te w tesko sa jakies cudowne... mialem pare sztuk w fiescie po 10zl i byly tragiczne... Przecierz to bezpieczenstwo... a juz nie wspome o zbieraniu przy wiekszych predkosciach...
|
Ja nie narzekam ! W niebieskich pudełkach, 8 zł sztuka. Używam ich od zawsze. Dobrze zbierają, przy 140 km/h też. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to najlepiej w deszczu jeżdzić 90 km/h i każda będzie dobrze zbierać
Jeżeli chcesz dobre wycieraczki i wydać duża kasy - to tylko i wyłącznie CHAMPION
pzwmichal - Sro Lut 20, 2008 15:21
Skiba napisał/a: | michone napisał/a: | to chyba te w tesko sa jakies cudowne... mialem pare sztuk w fiescie po 10zl i byly tragiczne... Przecierz to bezpieczenstwo... a juz nie wspome o zbieraniu przy wiekszych predkosciach...
|
Ja nie narzekam ! W niebieskich pudełkach, 8 zł sztuka. Używam ich od zawsze. Dobrze zbierają, przy 140 km/h też. A jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to najlepiej w deszczu jeżdzić 90 km/h i każda będzie dobrze zbierać
Jeżeli chcesz dobre wycieraczki i wydać duża kasy - to tylko i wyłącznie CHAMPION |
Oj zraziłem się raz do Championa - też posłuchałem opini ze są najlepsze - wytrzymały dokładnie tyle co grafity za 8 zł/szt. ogólnie nie przypadły mi do gustu - lipa
maciej - Sro Lut 20, 2008 15:23
pzwmichal napisał/a: | Oj zraziłem się raz do Championa - też posłuchałem opini ze są najlepsze - wytrzymały dokładnie tyle co grafity za 8 zł/szt. ogólnie nie przypadły mi do gustu - lipa |
W tej chwili używam kupionych w Tomateam zwykłych wycieraczek MotGum - rok i nadal pięknie zbierają (chyba 12 zł/sztuka) - stosunek ceny do jakości bije zarówno "Tesco" jak i wszystkie te super-hiper Valeo/Champion etc.
Tomi ostatnio mówił, że MotGum zaczął produkować też te takie "fajne" - może następne...
Dodam, że Tomi używa ich już przynajmniej 1,5 roku i nadal nie chce wymieniać...
Brt - Sro Lut 20, 2008 15:33
te "fajne" lepiej sie sprawują przy wyższych predkościach, bo mają wbudowany "spojlerek" Na lato se takie zafunduję
KuBaB - Sro Lut 20, 2008 16:52
Popieram Skibę, również ostatnio kupiłem te niebieskie gratfitowe:) z tym, że to nie Tescowe, a niemieckie:) I w Tesco po 12-15zł (jakiś miesiąc temu była promocja za 8zł.), a na stacji klienta po 6 i 7 te dłuższe Nazwy nie pamiętam, ale pudełko mam w piwnicy jakby co Elegancko zbierają, ale dopiero po przekręceniu na "drugą stronę" czyli dól do góry. Czemu tak? Bo normalnie przy pierwszym ruchu zgarniało wode, a na powrocie rozmazywało czyli właściwie zero efektu i pożytku. Po zamianie zbiera w pierwszym ruchu, a na powrocie zostawia czyste Polecam
maciej - Sro Lut 20, 2008 16:57
Skiba napisał/a: | Co do wycieraczek to ja kupuję te najtańsze w Tesco (w niebieskich kartonikach) po 8 zł sztuka. Nawet gdybym miał je wymieniać co miesiąc (a i tak tego nie robię, bo nie muszę, spełniają swą rolę, wycierają elegancko - polecam) wyszedł bym lepiej niż na wynalazkach za 100-150 zł. Chciałbym też zaznaczyć, że wycieraczki też kradną. Tych za 8zł jakoś mniej szkoda. |
A na ile Ci starczają?
Skiba - Sro Lut 20, 2008 17:00
Są to wycieraczki ALCA:
Zmieniam je max. 3 razy do roku.
maciej - Sro Lut 20, 2008 17:02
Skiba napisał/a: | Zmieniam je max. 3 razy do roku. |
No to ja wolę jednak MotGum - na razie 3 razy dłużej, nie widać śladów zużycia, a kosztowały tylko 1,5 raza tyle co te z Tesco...
No i dwa denerwujące okresy "tuż przed wymianą" mniej.
Skiba - Sro Lut 20, 2008 17:07
hehe kusisz następne jakie kupię to te MotGumy i przetestuję
maciej - Sro Lut 20, 2008 17:11
Ja trochę Tomiemu nie wierzyłem jak je reklamował, ale że cena była niewiele wyższa od "Tesco" to wziałem, a jakiś tydzień temu spojrzałem w moje zapiski dotyczące auta, to się okazało, że mam je już rok.
thef - Sro Lut 20, 2008 17:11
Ja kupuję na BP same gumki, koszt coś koło 10 PLN, wytrzymują co najmniej pół roku bez wydawania jakichkolwiek dźwięków i utraty właściwości. Ważne tylko by je odpowiednio założyć. Kiedyś na stacji zaczepił mnie facet, który handluje wycieraczkami i stwierdził, że źle je zakładam, bo całą plastykową prowadniczkę obejmują zaczepy, a powinny ją chwytać pośrodku, pomiędzy rantami tak, żeby luźno się przesuwała. Zmienił mi gratisowo niby tak jak mają być założone i zaczęły lekko kwikać przy nawrocie. Wróciłem do moich ustawień i cicho jak makiem zasiał . Moim zdaniem nie ma co przepłacać za kawałek gumy i 150 zł za wycieraczki to przesada .
Skiba - Sro Lut 20, 2008 17:13
Thef, jednak za niektóre gumy opłaca się dać więcej
thef - Sro Lut 20, 2008 17:14
Skiba napisał/a: | Thef, jednak za niektóre gumy opłaca się dać więcej | Hehe, ja tam wolę pastylki. Wychodzą duuużo taniej i nie muszę się martwić o to jak mam je zakładać
maciej - Sro Lut 20, 2008 17:15
thef napisał/a: | Ja kupuję na BP same gumki, koszt coś koło 10 PLN, |
To trzeba mieć jeszcze zdolności manualne, żeby je przełożyć.
Za leniwy jestem.
KuBaB - Sro Lut 20, 2008 18:07
Do Tych gumek tez trzeba mieć zdolności manualne
Sachar - Sro Lut 20, 2008 22:12
maciej napisał/a: | No to ja wolę jednak MotGum - na razie 3 razy dłużej, nie widać śladów zużycia, a kosztowały tylko 1,5 raza tyle co te z Tesco...
No i dwa denerwujące okresy "tuż przed wymianą" mniej. |
Również polecam Motgumy, choć ostatnio ciężko trafić (kiedyś były w norauto. A obecnie latam na Championach po 15 zeta szt. - zrobiłem jakieś 30 tysi (pół roku) i jeszcze nie ma tragedii - do wiosny starczą.
HaDeSsS - Czw Lut 21, 2008 00:18
ja np nie polecam podstawowych Bosha. porazka i tyle...
maciej - Czw Lut 21, 2008 08:44
Sachar napisał/a: | Również polecam Motgumy, choć ostatnio ciężko trafić |
No Ty to akurat masz bardzo łatwo - dzwonisz do Tomiego koło 16 w niedzielę, a o 20 odbierasz na Bemowie.
funfel - Sob Lut 23, 2008 12:29
Skiba napisał/a: | Thef, jednak za niektóre gumy opłaca się dać więcej |
hehe, zaraz sie przewroce
Brt - Wto Lut 26, 2008 21:38
HaDeSsS napisał/a: | ja np nie polecam podstawowych Bosha. porazka i tyle... |
A ja jezdżę już drugi rok
Skiba - Wto Lut 26, 2008 21:55
Brt napisał/a: | A ja jezdżę już drugi rok |
To albo mówisz o tylnej, albo wozisz je w bagażniku
michone - Wto Lut 26, 2008 22:02
Skiba napisał/a: | Brt napisał/a: | A ja jezdżę już drugi rok |
To albo mówisz o tylnej, albo wozisz je w bagażniku |
Ja tez polecam... moze kupujecie jakies podrobki na allegro..
Brt - Wto Lut 26, 2008 22:02
czy czegoś nie widziałeś jak ze mną jechałeś
Skiba - Wto Lut 26, 2008 22:08
Brt napisał/a: | czy czegoś nie widziałeś jak ze mną jechałeś |
Lesbijek na tylnym siedzeniu
HaDeSsS - Sro Lut 27, 2008 00:55
michone, nie podrobki, ale jak tylko poczuje mroz to sie syf robi i tyle... powyzej 0 jest spoko
michone - Sro Lut 27, 2008 14:39
HaDeSsS napisał/a: | michone, nie podrobki, ale jak tylko poczuje mroz to sie syf robi i tyle... powyzej 0 jest spoko | ja mam i moge polecic ale moze to jest jak ze wszystkim mi akumulator bosha sluzyl 4 lata a inni mowia ze po 3 misiacach im pada... Prawda zawsze jest po srodku
HaDeSsS - Sro Lut 27, 2008 16:05
no ja sie kiedys przekonalem na wlasnej skorze o akumlatorach bosha. jeden padl po 3 miechach a drugi jezdzil ponad 4 lata
[ Dodano: Sro Lut 27, 2008 16:07 ]
w dodatku to samo auto
michone - Sro Lut 27, 2008 16:08
Podejżewam, że trzeba patrzeć na kraj produkcji Często dla marketów, biedniejszych krajów produkowane są uboższe wersje z jedynie takim samym opakowaniem Marketing
|
|