|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Forum i WWW - [WWW] Sprawdzajka VINów
snoppy - Nie Lut 24, 2008 22:20 Temat postu: [WWW] Sprawdzajka VINów Hej
Zmontowałem takie coś do sprawdzania VINów Roverkowych:
http://stallman.rootnode.pl/~tomek/mgrover/vin.php
Działa to w oparciu o bazę danych z EPC, zatem informacje są identyczne jak te uzyskane z EPC.
Co myślicie o umieszczeniu tego skryptu na stronach klubowych?
Paul - Nie Lut 24, 2008 22:28
IMHO to BOMBA
Zakładając, że nie przekłemuje (sprawdziłęm kilka VIN i jest OK) to może być fajna sprawa np. w dziale "chcę kupić..."
ernesto - Nie Lut 24, 2008 22:45
ulala..
U mnie tez wszystko sie zgadza, wygląda na to, ze działa bez zarzutu
Dzięki!
Pzdr
E
Spiro - Pon Lut 25, 2008 00:11
u mnie też działa
MaReK - Pon Lut 25, 2008 02:34
Moj nie dziala
emes - Pon Lut 25, 2008 07:36
Jak to wygląda pod względem praw autorskich? Ale jeżeli mamy udostępniony katalog EPC na stronie klubowej, to chyba możemy też udostępnić narzędzie do sprawdzania numeru VIN.
rovero - Pon Lut 25, 2008 07:40
snoppy, jesteś autorem tego cuda?
Brt - Pon Lut 25, 2008 10:03
mamy tylko link do EPC
snoppy - Pon Lut 25, 2008 10:05
Skrypcik jest w PHP i jest raczej prosty - sprowadza się do wywołania jednego zapytania do bazy. Ja jestem autorem, więc z prawami nie będzie problemu. Co do źródła danych, to ten skrpcik nie wymaga EPC. Wyciągnąłem z EPC 4 tabele (w sumie zajmują ok 50KB) i to wszystko czego potrzeba:)
MaReK - nie podpuszczaj - to musi działać
MaReK - Pon Lut 25, 2008 10:07
SARRJLLHP3D279521 - to moj vin - nie dziala
emes - Pon Lut 25, 2008 10:08
Brt napisał/a: | mamy tylko link do EPC |
Ale tak czy inaczej, EPC jest dostępne na stronie klubowej
MaReK - Pon Lut 25, 2008 10:08
Moze wyciagnales to ze starego EPC w ktorym mojego VIN'a nie ma
Dzisiaj w pracy sprobuje wyciagnac jakies nowe i moze tam znajde
W kazdym razie BRT mi rozszyfrowal jakis czas temu moj VIN.
Brt - Pon Lut 25, 2008 10:13
W takim razie, że jeśli sie zgodzisz, to można to jakoś umieścić na stronie. Jeśli inni admini nie widzą przeszkód (może o czymś nie wiem ), to może MaReK by to wrzucił gdzieś. Może nawet do Menu + link na forum + pytanie w FAQ technicznym.
Warto jeszcze by było zrobić jakąś legendę do oznaczeń odczytanych z VIN.
Co reszta adminów na to
emes - Pon Lut 25, 2008 10:16
Jeżeli możemy wykorzystywać EPC, a zakładam, że możemy, skoro jest link na stronie klubowej, to możemy wrzucić to narzędzie, tak jak opisał to Brt. Myślę że będzie przydatne, bo często pojawiają się tematy dotyczące numeru VIN, a sprawdzenie nie będzie wymagało instalacji EPC.
MaReK - Pon Lut 25, 2008 10:22
Moze w forumalarzu rej. dodac pole VIN
Jak ktos go wklepie to pozniej w stopce beda sie wyswietlac jego dane
Brt skad ty miales EPC jak rozkodowywales moj VIN od MG'ka ?
snoppy - Pon Lut 25, 2008 10:31
MaReK - błąd namierzony i wyeliminowany Problem był w tym, że założyłem, że w prawidłowym VIN'ie pierwsze 11 znaków to zawsze litery (a u Ciebie jest też cyfra).
Teraz działa jeszcze bardziej bezbłędnie
Brt - Pon Lut 25, 2008 10:31
MaReK napisał/a: | Brt skad ty miales EPC jak rozkodowywales moj VIN od MG'ka ? |
www.roverki.pl -->> techniczny FAQ -->> 2 pytanie
piter34 - Pon Lut 25, 2008 10:34
Brt napisał/a: | Co reszta adminów na to |
Na forum zamiast wątku z dekodowaniem odsyłacz do dekodera na stronie, a na stronie zrobiłbym osobną pozycję w menu po lewej "ROVER VIN Decoder" (albo coś w ten deseń).
snoppy, świetna robota.
Brt - Pon Lut 25, 2008 10:42
Cytat: | Na forum zamiast wątku z dekodowaniem odsyłacz do dekodera na stronie, a na stronie zrobiłbym osobną pozycję w menu po lewej "ROVER VIN Decoder" (albo coś w ten deseń). |
dokładnie o czymś takim myślałem
Ja mogę zrobić opis/legendę, ale nie wcześniej jak za tydzień/lub w weekend może
piter34 - Pon Lut 25, 2008 10:59
Brt napisał/a: | Ja mogę zrobić opis/legendę, ale nie wcześniej jak za tydzień/lub w weekend może |
No właśnie miałem pisać, że legenda jest potrzebna.
MaReK - Pon Lut 25, 2008 15:44
snoppy napisał/a: | MaReK - błąd namierzony i wyeliminowany Problem był w tym, że założyłem, że w prawidłowym VIN'ie pierwsze 11 znaków to zawsze litery (a u Ciebie jest też cyfra). |
No nie tylko u mnie
U wszystkich ktorych rok produkcji auta jest powyzej 2000 roku (tabela YearCode).
Jak tak popatrzec na relacje bazy cLS to sie mozna pogubic
Fajnie to zrobiles i przede wszystkim wybrales to co najistotniejsze jesli nie masz nic na przeciw aby twoj kod umiescic na stronce to spoko. (baza w SQL tez sie mozesz podzielic ? Lepiej zeby to bylo w jednym miejscu).
Pozdrawiam,
snoppy - Pon Lut 25, 2008 16:25
MaReK napisał/a: | No nie tylko u mnie
U wszystkich ktorych rok produkcji auta jest powyzej 2000 roku (tabela YearCode). |
Fakt, mea culpa
MaReK napisał/a: | Jak tak popatrzec na relacje bazy cLS to sie mozna pogubic
Fajnie to zrobiles i przede wszystkim wybrales to co najistotniejsze jesli nie masz nic na przeciw aby twoj kod umiescic na stronce to spoko. (baza w SQL tez sie mozesz podzielic ? Lepiej zeby to bylo w jednym miejscu).
|
Jasna sprawa Na PW/GG możemy się dogadać jak to przekazać.
A co do legendy, to jest już podpięta Nie ma wszystkich tłumaczeń, ale to będzie można uzupełniać z czasem. Gdyby ktoś chciał listę rzeczy do przetłumaczenia, to mogę podesłać
piter34 - Pon Lut 25, 2008 16:30
snoppy, przyślij do mnie cała listę.
leniuch - Pon Lut 25, 2008 22:43
Fajna sprawa ta sprawdzajka
Mi wyszlo m. in. coś takiego:
Performance: "High performance" - silnik o podwyższonej wydajności
Jakas podpowiedź co to konkertnie znaczy ?
Brt - Pon Lut 25, 2008 22:51
a jaki masz silnik
jasiu87 - Pon Lut 25, 2008 23:12
hmmm jak to jest ze w dowodzie rejestracyjnym mam ze auto było wyprodukowane w 1998 a po nr vin wychodzi ze 1999 ktoś mi to wyjaśni ?
Brt - Pon Lut 25, 2008 23:13
rok modelowy =/= rok produkcji
jasiu87 - Pon Lut 25, 2008 23:14
nie równy ?
Paul - Pon Lut 25, 2008 23:18
jasiu87 napisał/a: | nie równy ? |
Tak (inaczej "różny")
Viniu - Pon Lut 25, 2008 23:36
jasiu87 napisał/a: | hmmm jak to jest ze w dowodzie rejestracyjnym mam ze auto było wyprodukowane w 1998 a po nr vin wychodzi ze 1999 ktoś mi to wyjaśni ? | W Polsce w dowód wbijają Ci faktyczny rok produkcji, a "na zachodzie" auto wyprodukowane chyba po lipcu oznaczane jest jako auto z roku następnego.
Snoppy dzięki wielkie za sprawdzajkę... sprawdziłem i chyba wszystko się zgadza
A tak przy okazji: wyposażenie Class 2 oznacza: dwie poduszki, ABS, wspomaganie, elektryczne szyby, elektryczne światła, welurowo-materiałowa tapicerka, tarcze z tyłu
Paul - Wto Lut 26, 2008 00:13
jasiu87 napisał/a: | auto było wyprodukowane w 1998 a po nr vin wychodzi ze 1999 ktoś mi to wyjaśni ? |
EPC pokazuje wg VIN rok MODELOWY a nie rok produkcji. Równie dobrze można mieć auto (strzelam) z 2002 r a EPC poda rok modelowy 1999
xROnx - Wto Lut 26, 2008 09:59
Viniu napisał/a: |
A tak przy okazji: wyposażenie Class 2 oznacza: dwie poduszki, ABS, wspomaganie, elektryczne szyby, elektryczne światła, welurowo-materiałowa tapicerka, tarcze z tyłu |
A u mnie wyszlo Class 3... i co to oznacza?
i tez nie bardzo rozumiem islnik o podwyzszonej wydajnosci... a moze wszystkie 16V tak maja?
Brt - Wto Lut 26, 2008 10:12
Cytat: | i tez nie bardzo rozumiem islnik o podwyzszonej wydajnosci... a moze wszystkie 16V tak maja? |
dokładnie
michone - Wto Lut 26, 2008 17:44
ja mam skóre i klime i tez class 3:P a z tylu mam bebny
maciekwawa - Sro Lut 27, 2008 00:37
Hejka spradziłem swoje autko jest ok ale juz z autem alexa nie:)
wyszło że data produkcji to 1980:) hehehehejego vin:SAXXWJCVVAD850856
JohnnyB - Sro Lut 27, 2008 07:46
super ale co oznacza class 3.1???
MaReK - Sro Lut 27, 2008 07:48
Ale w/g tabeli YearCode z bazy EPC, 10 znak z VINu odpowiada za rok. A=1980.
Wszystkie inne parametry sie zgadzaja?
kede7 - Sro Lut 27, 2008 09:21
Bardzo fajnie działa, GRATULACJE!!!
thef - Sro Lut 27, 2008 09:29
maciekwawa napisał/a: | Hejka spradziłem swoje autko jest ok ale juz z autem alexa nie:)
wyszło że data produkcji to 1980:) hehehehejego vin:SAXXWJCVVAD850856 | Hehe, znowu się zaczynają te same pytania. Trzeba chyba szybko zrobić tą legendę z konkretnymi opisami Jak wyjaśniał już Tomi, model year to nie rok produkcji, ale oznaczenie roku modelowego. Zostało one wprowadzone w którymś tam roku i wcześniejsze modele mają oznaczony ten rok jako 1980 bądź 1981 (w zależności od VINu). Po szczegóły odsyłam do wątku przyklejonego o VINach.
kede7 - Sro Lut 27, 2008 09:43
Działa świetnie, jest przydatne, Snoppy gratki
emes - Sro Lut 27, 2008 10:09
Potrzebna jest legenda do wyświetlanego opisu
snoppy - Sro Lut 27, 2008 10:36
emes napisał/a: | Potrzebna jest legenda do wyświetlanego opisu |
Trochę legendy już jest. Przy czym Ci jej brakuje?
maciekwawa - Sro Lut 27, 2008 15:25
thef napisał/a: | maciekwawa napisał/a: | Hejka spradziłem swoje autko jest ok ale juz z autem alexa nie:)
wyszło że data produkcji to 1980:) hehehehejego vin:SAXXWJCVVAD850856 | Hehe, znowu się zaczynają te same pytania. Trzeba chyba szybko zrobić tą legendę z konkretnymi opisami Jak wyjaśniał już Tomi, model year to nie rok produkcji, ale oznaczenie roku modelowego. Zostało one wprowadzone w którymś tam roku i wcześniejsze modele mają oznaczony ten rok jako 1980 bądź 1981 (w zależności od VINu). Po szczegóły odsyłam do wątku przyklejonego o VINach. |
A widziałeś rovera coupe w 1980? wszystkie inne dane są ok
thef - Sro Lut 27, 2008 15:40
Maciek, przeczytaj dokładnie to co napisałem albo odnajdź post Tomiego w tym przyklejonym temacie o VINach na temat roku modelowego. Parametr "rok modelowy" został wprowadzony w którymś tam roku, niech będzie, że w 1997 (nie pamiętam, a nie chce mi sie szukać). I od tego roku w numerze VIN zapisany jest rok modelowy autka. Starsze roczniki EPC opisuje jako 1980 lub 1981.
MaReK - Sro Lut 27, 2008 16:01
Dobra chlopaki nie bijcie sie.
Dzieki uprzejmosci kolegi Tomasza (Snoopy) dostalem od niego kod zrodlowy sprawdzajki, oraz baze danych. Po lekkim tuningu i przystosowaniu do dzialania z baza roverki.pl dorobilem w/g sugestii Piter34 i Brt na naszej stronie www.roverki.pl w lewej czesci link do "Sprawdz VIN" i dalej juz jest to co znacie.
Pozdrawiam,
thef - Sro Lut 27, 2008 16:05
ZaKaMaReK, bosko I jak szybko hula Kiedyś trzeba będzie dopisać jeszcze te wyjaśnienia Tomiego na temat roku modelowego, bo znając życie to te pytania sie nie skończą
MaReK - Sro Lut 27, 2008 16:09
A to jest VIN Violki
Opis Wartość
Model MG Rover, 800 (RS)
Aspiration Normal Aspirationsilnik wolnossący
Catalyst Non Catalyst
Drive LHDkierownica po lewej stronie
Engine CC 2000 ccpojemność silnika 2000 cc
Engine cylinders 4 Cylinder4-cylindrowy rzędowy
Engine Fuel System Multi pnt inj long track inlet std
Fuel Type Petrolbenzyna
Series Engine T Series
Transmission Manualmanualna skrzynia biegów
Transmission No. of Speeds 5 Speedpięć biegów
Valves per engine 16Vsilnik 16-zaworowy
Model Year 1999rok modelowy (nie musi oznaczać roku produkcji)
S/N 378060
thef - Sro Lut 27, 2008 16:15
MaReK napisał/a: | A to jest VIN Violki | Hehe, jakaś kiszka wychodzi, nie pomyliłeś się?
MaReK - Sro Lut 27, 2008 16:18
Dyktowala mi przez telefon, na pewno gdzies jest przeklamanie
Brt - Sro Lut 27, 2008 16:38
rewelka Snoopy, Marek rispekt
MaReK - Sro Lut 27, 2008 17:54
Rispekt jest dla Snoppa (wlasnie nie wiem czy wiecie ze pisze sie Snoppy a nie Snoopy )
Ja nic nie zrobilem...
- przerzucilem baze do mysql'a
- przekownertowalem dane z bazy do ISO-8859-2
- przerobilem troche kod (zeby mysql dzialal)
- zmienilem wyglad dopasowujac do naszej stronki
kolega Tomek rozpracowal baze EPC i za to najwieksze gratki
Pozdrawiam,
Ps.
VIN Violli po wpisaniu jeszcze raz z dowodu zadzialal... auto jest tym za jakie sie podaje
Tomi - Pon Mar 03, 2008 02:16
MaReK napisał/a: |
kolega Tomek rozpracowal baze EPC i za to najwieksze gratki
|
Zastanawia mnie tylko jedna kwestia. Większość osób posługuje się EPC z roku 2004. Co z modelami wyprodukowanymi po tym roku?
MaReK - Pon Mar 03, 2008 08:53
Wlasnie o tym pisalem wczesniej... chcialem skads zaciagnac nowsze EPC ale nie ma skad
Moze do tej pory nie bylo to nikomu potrzebne - informacja na temat auta po 2004 roku.
A Ty Tomku masz takie EPC po roku 2004?
[ Dodano: Wto Maj 13, 2008 00:53 ]
Snoopy rozsławił naszą stronkę po świecie
Dzięki jego sprawdzajce sporo ludzi ze wsząd zagląda na link o check vin
Na ten przykład przeglądajac Czeskie forum mamy:
http://www.roverclub.cz/b....php?f=21&t=805
Na polských stránkách je "klíč" na VIN kódy.
http://www.roverki.pl/checkvin.php
Brawo!
|
|