|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem z odpalaniem
MateuszG - Sro Mar 12, 2008 14:39 Temat postu: [R75] Problem z odpalaniem Witam
Samochód [rover 75 2.0 TD] czasami nie chce odpalić, przekręcam kluczyk i cisza. Samochód był u mechanika który zrobił mu rozrusznik. Miałem 2 miesiące spokoju. Lecz po tym czasie, znowu ten sam problem. Ponowne rozebranie rozrusznika i złożenie. Problem jednak jest dalej.
Odkryłem takie rozwiązanie problemu, jeżeli samochód nie chce odpalić , (zdarza mi to raz w tygodniu) przekręcam kluczyk w stacyjce i zostawiam go na 5minut. Następnie próbuje odpalić samochód i odpala bez problemu.
Jaka może być przyczyna problemu, wadliwy rozrusznik ? czy coś innego ?
Marian_K - Sro Mar 12, 2008 16:22
MateuszG napisał/a: | Odkryłem takie rozwiązanie problemu, jeżeli samochód nie chce odpalić , (zdarza mi to raz w tygodniu) przekręcam kluczyk w stacyjce i zostawiam go na 5minut. Następnie próbuje odpalić samochód i odpala bez problemu. | Gdybyś przeszukał forum, pewnie odkryłbyś prawdziwą przyczynę . Obstawiam czujnik położenia wałka rozrządu.
Pozdrawiam!
MateuszG - Sro Mar 12, 2008 17:17
Przeszukałem i przeczytałem sporo tematów na forum. Znajomy mechanik powiedział mi że nie jest to na pewno czujnik położenia wałka rozrządu, gdyż wogóle nie słychać rozrusznika przy odpalaniu. Przekręcam kluczyk i jest całkowita cisza.
przemo285 - Sro Mar 12, 2008 21:02
Jeżeli byś miał nawalony czujnik położenia wałka rozrządu to rozrusznik by kręcił a auto by nie odpalało , twój problem to raczej kwestia rozrusznika.
Marian_K - Czw Mar 13, 2008 09:47
MateuszG napisał/a: | mechanik powiedział mi że nie jest to na pewno czujnik położenia wałka rozrządu, gdyż wogóle nie słychać rozrusznika przy odpalaniu. | A jak tak to przepraszam.
W przypadku, gdy nie chce kręcić rozrusznik - zapalają się kontrolki jak przy normalnej pracy?
Pewnie tak jak napisał przemo285 - nadal masz coś z rozrusznikiem, albo coś w okablowaniu nie łączy. W załączniku schemat.
U mnie przy identycznych objawach problem był w automacie rozrusznika.
Pozdrawiam!
markwiatek - Pią Mar 14, 2008 23:33
Moze sprawdz akumulator lub obejmy(brak masy)? Slyszalem ze niektorzy maja z tym problem, a sprawdzenie stykow na pewno nie zaszkodzi.
MateuszG - Wto Sie 16, 2011 08:37 Temat postu: [r75] czasami nie odpala - powtórka problemu sprzed 4 lat Przekręcam kluczyk i słyszę głośne ( cyk ). Po kilku próbach ponownego przekręcenia kluczyka samochód odpala. Dźwięk ( cyk ) pojawia się też gdy próbuję odpalić go zwierając kable w stacyjce ( 5 i 9 ) - tym razem to chyba nie wina kostki przy stacyjce i wtyczki.
Czy to byłby problem z rozrusznikiem ? czy coś innego ?
piterazim - Wto Sie 16, 2011 08:48
a światła ci się po tym CYK same zapalają? Może masz klemę na akumulatorze luźną
Artur - Wto Sie 16, 2011 09:35
proponuje w pierwszej kolejności sprawdzić akumulator, potem rozrusznik w jakim stanie są szczotki
MateuszG - Wto Sie 16, 2011 09:55
Klemy sprawdziłem, gdyby był akumulator słaby to doczytałem że komputer włączył by automatycznie przednie światła ( u mnie nie ma takiego objawu).
Sprawdzę dzisiaj jeszcze kabel masy i rozrusznik.
Jak długo się wymienia rozrusznik w silniku diesla ? i jak się go wykręca ?
kris-tofer - Wto Sie 16, 2011 15:31
30 min i wymieniony, umiejscowiony jest z przodu silnika między silnikiem a skrzynią biegów
MateuszG - Sro Sie 17, 2011 08:58
Poprawiłem kable przy rozruszniku i jak na razie działa. Muszę czekać na wilgotny dzień. W bagażniku wożę zapasowy rozrusznik ale na razie wstrzymam się z wymianą do pierwszego zacięcia.
Adoz82 - Wto Sie 23, 2011 12:39
hej,
mam podobny problem... jak rano odpalam samochód to z 15 razy jest"cykanie" aż w końcu odpala... sęk w tym że wystarczy że przejadę się z 10 minut i już odpala za pierwszym razem... więc sprawa dotyczy tylko momentu rozruchu po długim postoju(powyżej 5h)... prosba o propozycję co to może być:)
wymieniłem akumulator bo myslałem ze może za mało mocy ale nie...
copernicus - Wto Sie 23, 2011 12:49
Ale jaja - wsiadam 10min temu do auta chce odpalic a tu CYK z blyskiem swiatel i cisza.. nie odpali. Wchodze na forum a tu ten temat - klemy sprawdzilem alternator robilem w zimie a akumulator byl wtedy jeszcze sprawny (tak mowil mistrzu od akumulatorow).
arkady - Wto Sie 23, 2011 14:56
aku nie trzyba u mie po staniu miesiecznym gdzie odpalalem co tydzien siadl
automechanik - Wto Sie 23, 2011 18:23
MateuszG, włącznik elektromagnetyczny rozrusznika, lub zawieszające się szczotki.
copernicus, słaby akumulator ewentualne naładowanie i sprawdzenie upłynności prądu.
Robson221 - Czw Sie 25, 2011 20:41
Witam
Widzę że temat powtarzający się często w R75
Ja mam również Roverka 75tkę 2.0 CDT - dzisiaj zakupy, parking, wsiadam, klucz na zapłon... i cisza i tak 5 razy, za szóstym odpalił - koszmar jakiś
Kupiłem autko 2 m-ce temu co do jakiś napraw wiem że były wymieniane łożyska alternatora i szczotki - czy to ma jakiś wpływ - niewiem
Problem z odpaleniem mam tak 2 razy w tygodniu i jak już się uprze to muszę próbować z odpaleniem kilka razy zanim silnik ruszy... yyyh a dziś był upał 31stopni w cieniu a auto stało w "garówie" w pełnym słońcu - niestety
Pójdę za radą i przy czasie posprawdzam łącza przy aku oraz inne ważne kabelki z prądem / ewentualne luzy i się zobaczy - wtedy napiszę czy nadal się pojawia ten kłopot
Trochę już wpienia te charakterystyczne "CYK" i cisza...
Thx za pomysły...
Pozdrawiam
MateuszG - Pon Wrz 05, 2011 12:37
Samochód się zaciął , wymieniłem rozrusznik i jest <OK>.
Wymienię objawy i rozwiązania które wystąpiły u mnie podczas 4-lat użytkowania.
1 Przekręcenie kluczyka i całkowita cisza. - ( problem z kostką i wtyczką w stacyjce ).
2. Przekręcenie kluczyka - ciepły silnik - słychać jak kręci rozrusznik ( czujnik położenia wałka rozrządu)
3. Przekręcenie kluczyka , brak komunikacji z komputerem ( woda w podszybiu - wysuszenie i oczyszczenie komputera. )
4 Przekręcenie kluczyka i dżwięk "CYK" - ( wymiana rozrusznika ).
Mam nadzieję że moja historia problemów z odpalaniem będzie pomocna dla innych.
|
|