Zobacz temat - [R620] Przerywa. Chyba wina egr...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Przerywa. Chyba wina egr...

tadzik6 - Czw Mar 20, 2008 17:59
Temat postu: [R620] Przerywa. Chyba wina egr...
Witam. silnik przerywa mi na wysokich obrotach jak i na niskich. Zauważyłem że gdy brzęczy czarny zawór podciśnienia sterujący egr to wolne obroty skaczą, a gdy przestanie brzęczeć to silnik ma równe obroty. Wszystkie przewody podciśnienia są podłączone. Przerwania są bardzo mocne. Poza tym spalanie i reszta w normie.
Czego to może być wina??egr?? proszę o pomoc.

Jary - Czw Mar 20, 2008 18:02

tadzik6 napisał/a:
Czego to może być wina??egr??

Może to być wina EGR, czasem wystarczy wyczyścić - przemyć .

tadzik6 - Czw Mar 20, 2008 18:21

A czy można go wyczyścić bez wyjmowania turba??
piter34 - Pią Mar 21, 2008 12:06

tadzik6 napisał/a:

Sądzę, że tak. On jest chyba całkiem na wierzchu, ale niech ktoś potwierdzi, bo ja na dieslach się nie znam ;-)

Jary - Pią Mar 21, 2008 12:33

tadzik6 napisał/a:

Zawór EGR powinien być na dolocie, sprężarki nie trzeba ruszać :idea:

Brt - Pią Mar 21, 2008 15:46

zawór EGR jest nad sprężarką i łaczy kolektor wydechowy z kolektorem ssącym. Nie stety nie wiem, czy sprężarkę trzeba ruszac, ale na duuuży % nie. Po zdjeciu pokrywy z silnika widać go pięknie. Możesz go "zaślepić" kawałkiem blaszki i wtedy na 100% wyjdzie, czy te szarpania są spowodowane EGRem :)
thef - Pią Mar 21, 2008 17:22

Rave prawdę Ci powie ;) :
tadzik6 - Sob Mar 29, 2008 15:52

Zaworu nie wyjmowałem ale zatkanie przewodu od podciśnienia też nic nie daje... Nie ma żadnej różnicy czy przewód jest nałożony czy nie... Dalej przerywa. Mocna przegazówka trochę pomaga. Co o tym sądzicie??
Po długiej i mocne przegazówce wolne obroty spadły 800 na ponad 600 i teraz się utrzymują ponad 600.

thef - Sob Mar 29, 2008 22:43

Można spróbować przeczyścić pompę wtryskową. Jeśli nie u speca, to chociaż środkiem do czyszczenia wtrysków w silnikach diesla. Koszt niewielki, a może akurat pomoże.
rtoip24 - Sob Mar 29, 2008 23:20

tadzik6 napisał/a:
Zaworu nie wyjmowałem ale zatkanie przewodu od podciśnienia też nic nie daje.

Spróbuj zatkać przewód gł. EGR (tak jak sugerował Brt) -chodzi o metalową rurkę łączącą EGR z kolektorem dolotowym. Najlepiej wsunąć cienką blaszkę między kołnierz tej rurki a kolektor. Jeśli winny jest zawór EGR szarpanie powinno ustąpić. Można tak jeździć bez szkody dla silnika tyle że jest to nieekologiczne...

tadzik6 - Czw Maj 01, 2008 12:23

Wyczysciłem zawór i cały kolektor dolotowy no i pomogło xD. Ale jeszzce czasem silnik się dławi przy dodawaniu gazu.