|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Co może być przyczyną wymiany silnika?
lucas84 - Pon Mar 24, 2008 19:57 Temat postu: [R416] Co może być przyczyną wymiany silnika? Witam,
mam może banalne pytanie (jak w temacie). Otóż przy zakupie paska rozrządu i rolki napinającej (zgodnie z danymi do 97 roku była stara wersja rolki z ręcznym napinaczem) okazała się, że nie pasują... ponieważ poprzednia rolka była z automatycznym napinaczem, a pasek dłuższy (145 ząbków) czyli wynika, że silnik był wymieniany na nowszy czyli ten od 98 roku (auto ma w dowodzie rok produkcji 96). Zaczeło mnie to zastanawiać co może spowodować wymianę silnika, bo założenie, że poprzedni wlaściciel wymienił sobie ot tak po prostu do mnie nie trafia (auto było sprowadzone w listopadzie zeszłego roku z Niemiec)
ps czy prawie 180 km/h w 5 osób na trasie to dobry wynik?
sTERYD - Pon Mar 24, 2008 23:06
jesli to max to powinien jeszcze troche pojechac...
z tym silnikiem to nikoniecznie byl wymieniany, a przyczyny to zpekniecie bloku, tulei cylindra, zatarcie, wszystkie awarie wymagajace gruntownego remontu
lucas84 - Wto Mar 25, 2008 21:19
sTERYD napisał/a: | jesli to max to powinien jeszcze troche pojechac... |
to było max, ale w 5 osób - łacnzie jakieś 450 kg
sTERYD napisał/a: | z tym silnikiem to nikoniecznie byl wymieniany | tzn, że mozliwe, że ten rocznik miał już nowy typ rozrządu?
sTERYD - Wto Mar 25, 2008 21:31
lucas84 napisał/a: | to było max, ale w 5 osób - łacnzie jakieś 450 kg |
ja jechałem w 3 osoby i pełen kufer 190km/h i jeszcze miałem luz pod gazem, więc przypuszczam, że trochę bardziej obciążony by dał radę
lucas84 napisał/a: | tzn, że mozliwe, że ten rocznik miał już nowy typ rozrządu? |
jeśli byłby wyprodukowany w '97mym to tak, teraz doczytałem że masz '96
|
|