|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i 97r] ogrzewanie szyby
crezykrk - Wto Mar 25, 2008 19:24 Temat postu: [R214i 97r] ogrzewanie szyby witam! przestało działać ogrzewanie tylnej szyby w moim roverku 214i. Jaki może być powód?
Chester - Wto Mar 25, 2008 19:55
sprawdz bezpiecznik na początek
rolando - Wto Mar 25, 2008 20:26
jak juz sprawdzisz bezpiecznik i będzie on OK, a szyba nadal nie będzie grzała to sprawdż po włączeniu ogrzewania czy jest prąd na końcówka kabelków przy szybie, jeśłi jest to wina szybki, jeśli nie to coś w instalacji el.
Lukaszn2006 - Wto Mar 25, 2008 21:15
jeśli po wymianie bezpiecznika nie zadziała i nie bedzie prądu w kabelkach na klapie, to najpierw sprawdź wiązke idąca z karoserii do klaby w prawym wężyku patrząc na samochód od tyłu. Tam sie różne rzeczy dzieją czasami....
damiano1511 - Nie Mar 30, 2008 22:10
Witam:)
w moim R 400D sprawa wygląda tak, że grzeją tylko 2 nitki na szybie, co jest strasznie denerwujące i często utrudnia cofanie..:/
Czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić??
Czytałem, że są preparaty do naprawy tych nitek, bo najprawdopodobniej są one poprzerywane...tylko jak sprawdzić w którym miejscu, żeby wiedzieć gdzie nałożyć "cudowny lek" (jakaś mieszanka srebra i innych składników zapewniających przepływ prądu - nakłada się to takim pędzelkiem jak lakier do paznokci)
Brt - Nie Mar 30, 2008 22:19
Lukaszn2006 napisał/a: | najpierw sprawdź wiązke idąca z karoserii do klaby w prawym wężyku patrząc na samochód od tyłu. Tam sie różne rzeczy dzieją czasami.... |
na 95% tam jest przyczyna
pietro - Sob Lip 19, 2008 20:27
nie mogę zlokalizować bezpiecznika tylnego ogrzewania, może mi ktoś powiedzieć jaki ma numer ten bezpiecznik w schemacie z RAVE?czy może jest on połączony z czymś innym jeszcze. nie widzę w opisie konkretnego do ogrzewania
mpg - Sob Lip 19, 2008 20:45
pietro napisał/a: | nie mogę zlokalizować bezpiecznika tylnego ogrzewania, może mi ktoś powiedzieć jaki ma numer ten bezpiecznik w schemacie z RAVE?czy może jest on połączony z czymś innym jeszcze. nie widzę w opisie konkretnego do ogrzewania |
W tabelce jest:
nr 23
25 amp
N/O (brązowo-pomarańczowy)
HRW (Heated Rear Window)
Edit:
Aha, jeszcze jest drugi w pudełku pod maską:
nr 3
40 amp
N (brązowy)
HRW/sunroof/window lift (czyli jeśli szyber i okna działają, to nie chodzi o ten)
pietro - Nie Lip 20, 2008 21:47
wielkie dzięki
tak też sobie sam ten skrót rozszyfrowywałem ale nie do końca byłem przekonany.
okazuje się że nie mam 24 bezpiecznika podpisanego dip dim, lub podobnie. Do czego on służy może mi ktoś powiedzieć? i czy fabrycznie go nie było ?
mpg - Nie Lip 20, 2008 22:27
pietro napisał/a: | okazuje się że nie mam 24 bezpiecznika podpisanego dip dim, lub podobnie. Do czego on służy może mi ktoś powiedzieć? i czy fabrycznie go nie było ? |
To jakiś angielski wynalazek, coś jakby światła do jazdy nocnej.
Na Wikipedii można poczytać:
http://en.wikipedia.org/w...s_.28UK_Only.29
W R200 tego nie ma. A może bywa, jeśli jest o tym mowa w Rave'ie do 200. Nie wiem.
|
|