|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Kontrolka Airbag
argail - Sro Mar 26, 2008 07:12 Temat postu: [R75] Kontrolka Airbag Zapaliła się mi kontrolka poduszek - jako iż kilkukrotnie czytałem na forum o problemach z okablowaniem napinaczy pasów pod siedzeniami, nie wpadłem w panikę, ale za to mam pytanie - które kable pod fotelem kierowcy trzeba sprawdzić i czy nie da się jakoś tego na stałe zrobić - zlutować kable (jak w oplach) ew. wymienić wtyczkę ....
Na 90% chodzi o fotel kierowcy, ponieważ jest to jedyny fotel który jest przesuwany w samochodzie - czasem małżonka mnie z niego wyrzuca - a kontrolka zapaliła się wczoraj właśnie po ustawieniu fotela przez małżonkę "pod siebie".
Olo12 - Sro Mar 26, 2008 07:55
Zlutować napewno się da ale jaki jest sens wystarczy przeczyścić styki w kostkach a następnie ponownie dobrze złączyć kostki ( dla pewności połączeń możesz użyć taśmy izolacyjnej) Ja tka zrobiłem i niestraszne teraz jest przesówanie foteli.
Pamietaj przed wypięciem kostek poduszek ściągnij klemę z akumulatora.
Thrillco - Sro Mar 26, 2008 08:41
No mi czasem tez się zapali. Po rozmowie z elektromechanikiem już nie panikuje. Po prostu czasem nic nie robie i przy ponownym uruchomieniu już się nie zapalają.
Zmartwiłem się za to jak mi się ostatnio podczas jazdy parę razy na stałe zapaliła kontrolka trakcji i abs...i nie gazsły do ponownego uruchomienia. Nie wiem czy to przez zabrudzenie błotem posniegowym czujników czy co??
Olo12 - Sro Mar 26, 2008 09:07
Co do zapalania się ABS to może być oznaka że powoli wykańcza się czujnik abs też tak miałem zapalała się kontrolka i gasła aż pięknego dna zapaliła się i nie zgasła po wymianie czujnika jest ok.
Cygnus - Pią Kwi 04, 2008 17:32
Mnie też się zaświecił airbag, bo wiązka spod przedniego fotela nieco za bardzo wystawała w kierunku nóg pasażera i wepchnąłem ją głębiej pod fotel.
Błąd skasowałem u mechanika, ale poduszki i napinacze nie pobierają dużego prądu, gdy akurat nie wybuchają,
a styki w tych złączach zapewne po paru latach utleniają się na tyle aby nie łączyć,
ale wątpię,aby mi się chciało je przeczyszczać.
Producent zaleca wymianę wszystkich poduszek po pietnastu latach, to może przy wtedy przy okazji.
A jak wcześniej wybuchną, to i tak zalecane jest wymienić całe wiązki.
PHJOWI - Pią Kwi 04, 2008 17:43
w roverkach nie trzeba wymieniać wiązek po wypadku chyba że są zniszczone podczas wypadku tak głosi roverkowy manual.
|
|