Zobacz temat - [R416] Nie odpala

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Nie odpala

kris88 - Czw Mar 27, 2008 07:09
Temat postu: [R416] Nie odpala
Witam
Podczas próby uruchomienia - nie ma żadnej reakcji. Dwie godziny wcześniej było wszystko ok. Odpalił na 'pych' i chodził bez problemu. Ponowna próba uruchomienia na ciepłym silniku również niepomyślna.
Moje przypuszczenia spadają na jakieś połączenie elektryczne.

Co może być przyczyną awari, co sprawdzić?

sTERYD - Czw Mar 27, 2008 08:57

czy rozrusznik w ogóle się nie odzywa, czy kręci ale silnik nie odpala??
Jeśli rozrusznik nie kręci to tumasz wszystko co trzeba sprawdzić:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=466
spróbuj w niego postukać młotkiem (dość solidnie), jeśli pomoże to na bank szczotki :cool:

kris88 - Czw Mar 27, 2008 10:19

Żadnej reakcji - nic nie słychać.
sTERYD - Czw Mar 27, 2008 10:30

czyli rozrusznik. Spróbuj postukać i posprawdzaj prąd tak jak napisane w artykule :cool:
kris88 - Czw Mar 27, 2008 10:43

Tak się zastanawiam, może bezpiecznik się przepalił (nie sprawdziłem go bo stało się to wczoraj późnym wieczorem)
sTERYD - Czw Mar 27, 2008 10:44

tego to Ci nie powiem...
bo ja taki złośliwy jezdem :razz:

rolando - Czw Mar 27, 2008 10:53

kris88 napisał/a:
Tak się zastanawiam, może bezpiecznik się przepalił (nie sprawdziłem go bo stało się to wczoraj późnym wieczorem)

nie wiem jak w tym aucie ale w innych nie ma bezpieczników do rozrusznika, przynajmniej ja nigdy sie nie spotkałem. tu jest duży pobór prądu i żaden bezpiecznik by nie wytrzymał.
u Ciebie będą do wymiany szczotki jak Ci sugeruje kolega powyżej, albo coś z automatem który nie wysuwa bendixu i nie załącza dużego prądu do rozrusznika. tak czy owak pewnie będziesz musiał go wyjąć.

a być moze spadł Ci kabelek z automatu ? ten który daje + po przekręceniu kluczyka. w takim przypadku rozrusznik też będzie milczał.

kris88 - Czw Mar 27, 2008 11:19

Oględziny z młotkiem konieczne - ale dopiero w sobotę znajdę czas. Poinformuję o wynikach.
sTERYD - Czw Mar 27, 2008 11:25

rolando napisał/a:
nie wiem jak w tym aucie ale w innych nie ma bezpieczników do rozrusznika, przynajmniej ja nigdy sie nie spotkałem. tu jest duży pobór prądu i żaden bezpiecznik by nie wytrzymał.

nie chodzi o bezpiecznik rozrusznika, bo tam faktycznie żadnego nie ma, ale włącznik elektromagnesu ma bezpiecznik, (ten kabelek co idzie od stacyjki) tam nie ma dużego prądu ;)

rolando - Czw Mar 27, 2008 11:34

OK. uświadomiłeś mnie :)
kris88 - Pią Mar 28, 2008 06:52

Wczoraj wieczorem obejrzałem bezpieczniki, poruszyłem kablami na rozruszniku.
I odpalił bez problemu.

Ale co mu było - nie wiem do końca.

Jary - Pią Mar 28, 2008 11:04

kris88 napisał/a:

Ale co mu było - nie wiem do końca.

Brak przejścia prądu, teraz poodkręcaj to co ruszałeś, poczyść, poskrecaj i będziesz mial spokój :ok: