|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Regeneracja zacisków hamulcowych
GG - Pią Mar 28, 2008 13:49 Temat postu: [R420] Regeneracja zacisków hamulcowych Będę chciał w najbliższym czasie porozkręcać i poczyścić zaciski hamulcowe osi tylnej, bo mi tył bardzo nierówno łapie. Reperaturki już sobie zakupiłem. Mam pytanie czy ktoś na forum to już robił i miałby jakieś rady lub zdjęcia co i jak. Czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia? W Rave'ie nie znalazłem informacji jak je rozebrać, więc wszelka pomoc będzie mile widziana.
paff - Sob Mar 29, 2008 04:37
ja tez dolaczam sie do prosby, jestem zainteresowany regeneracja przedniego zacisku w R400 1.4Si z ABS
pozdrowionka
sTERYD - Sob Mar 29, 2008 11:16
z przodu jest latwiej poprostu wyjmujesz tłoczek, wymieniasz uszczelnienia i składasz do kupy, z tyłu dochodzi mechanizm ręcznego i tam jest trochę kombinacji...
grib - Sob Mar 29, 2008 16:45 Temat postu: Re: [R420Si '97] regeneracja zacisków hamulcowych
GG napisał/a: | Będę chciał w najbliższym czasie porozkręcać i poczyścić zaciski hamulcowe osi tylnej, bo mi tył bardzo nierówno łapie. Reperaturki już sobie zakupiłem. Mam pytanie czy ktoś na forum to już robił i miałby jakieś rady lub zdjęcia co i jak. Czy potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia? W Rave'ie nie znalazłem informacji jak je rozebrać, więc wszelka pomoc będzie mile widziana. |
jeśli tłoczek nie cieknie i nie"stoi" to po co go ruszać, ja przeczyścilem i nasmarowałem tylko te swożnie czy jak je zwał na których chodzi zacisk i wymieniłem gumki na nich ,takie harmonijki okrągłe i jest oki.Były u mnie pozapiekane i nierówno hamował.Dobrze jest nowe klocki delikatnie podszlifować na końcach żeby lużniej chodziły (to moja prywatna sugestia)A i z tego co pamiętam tłoczki z tyłu się wkręca a nie wciska,chyba raczej napewno.
|
|