|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [Seria K] Instruktaż wymiany uszczelki głowicy
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 09:13
Witam
W plikach jest instrukcja dokrecania śrub w silniku 1,4 K. Czy to samo należy zastosować w 1,6??
Niedawno znalazłem na forum zdjęciową instrukcję wymiany uszczelki w 1,6. Była tam również pokazana kolejność śrub. Niestety teraz tego nie mogę znaleźć. Może ktoś ma to pod ręką to poproszę.
pozdrawiam
piter34 - Pon Kwi 07, 2008 09:42
Instrukcja dotyczy wszystkich silników serii K (również 1.6)
Dokładną procedurę (wraz z rysunkami) znajdziesz w RAVE (link w technicznym FAQ)
giewu - Pon Kwi 07, 2008 10:19
proszę KLIK
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 10:42
giewu napisał/a: | proszę KLIK |
No i jest inaczej niż w pliku z pobieralni. Tylko numery 1 i 2 się zgadzają.
I czym się sugerować rzy dokręcaniu?
I to nadal nie ten link którego szukam. Ale dzięki za chęci.
piter34 - Pon Kwi 07, 2008 10:44
przemek_w napisał/a: | No i jest inaczej niż w pliku z pobieralni. |
Pokaż jak jest w pliku z pobieralni.
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 11:07
W pliku tym są 2 zdjęcia. Może jestem w błędzie i nie na ten rysunek patrzę... ale to chyba to:
sTERYD - Pon Kwi 07, 2008 11:34
w zasadzoe tak, tylko ten silnik na Twoim rysunku jest jakiś nie podobny, ale przecież numerki się zgadzają....
sugerować się tym, zeby dokręcać wszystkie śruby z równą siłą (momentem) i od środka na zewnątrz, na przemian
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 11:47
sTERYD napisał/a: | w zasadzoe tak, tylko ten silnik na Twoim rysunku jest jakiś nie podobny, ale przecież numerki się zgadzają.... |
No własnie jakiś niepodobny... plik jest opisany jako instrukcja do skrecania 1,4 serii K. Dlatego pytam. Sam mam o tym blade pojęcie, tak jak zresztą o całej mechanice pojazdowej.
Co do zgodności numerków... to ktoryś z nas ma coś z oczami Tylko 1 i 2 się zgadzają wg mnie.
sTERYD - Pon Kwi 07, 2008 11:50
zle kolejność dokręcania od środka do zewnątrz jest jak najbardziej zachowana
giewu - Pon Kwi 07, 2008 11:50
przemek_w gdybyś dokładnie zerknął na temat, do którego Ci link podałem, a nie oglądał tylko obrazek to zobaczyłbyś, że jest to opis konkretnie do Twojego silnika ... po co więc drążyć dalej temat ?
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 12:02
giewu napisał/a: | przemek_w gdybyś dokładnie zerknął na temat, do którego Ci link podałem, a nie oglądał tylko obrazek to zobaczyłbyś, że jest to opis konkretnie do Twojego silnika ... po co więc drążyć dalej temat ? |
Jestem nowym użytkownikiem roverka (a nawet nie jestem bo rover caly czas sie naprawia) i jak patrzę wstecz, ile trzeba się naczytać, żeby się czegoś dowiedzieć chciałbym ułatwić przyszłym użytkownikom takie działania. Skoro pisze się, że plik w pobieralni dotyczy 1,4, a na forum, że również 1,6 to może warto dołożyć do tego pliku fotkę z podanego przez Ciebie linku?
piter34 - Pon Kwi 07, 2008 12:12
przemek_w napisał/a: | W pliku tym są 2 zdjęcia. Może jestem w błędzie i nie na ten rysunek patrzę... ale to chyba to: |
Przeczytaj sobie opis do tego rysunku "Kolejność dokręcania śrub mocujących skrzynię korbową"
Kolejność dokręcania śrub głowicy jest na zupełnie innym rysunku.
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 12:31
piter34 napisał/a: |
Przeczytaj sobie opis do tego rysunku "Kolejność dokręcania śrub mocujących skrzynię korbową"
Kolejność dokręcania śrub głowicy jest na zupełnie innym rysunku. |
Oczywiście czytałem to i dlatego pytałem czy to to. Ale to było jedyne co mi psaowało. Sięgnąłem po ten plik ponieważ w tematach o wymianie uszczelki inny użytkownicy odsyłają po ten plik (a może nie ten ale innego bardziej trafnego nie znalazłem).
Dobrze, że kolega podał mi link.
piter34 - Pon Kwi 07, 2008 13:15
przemek_w napisał/a: | Dobrze, że kolega podał mi link. |
W dziale "pliki" na stronie klubowej w sekcji "tylko dla klubowiczów" jest ZIPek z dwoma JPEGami (na który się powołujesz). Tam jest coś rzeczywiście nakopane, bo niby na rysunku 14.19b ma być kolejność dokręcania śrub głowicy, a są kolejności dokręcania kolektora ssącego
przemek_w - Pon Kwi 07, 2008 13:37
piter34 napisał/a: | W dziale "pliki" na stronie klubowej w sekcji "tylko dla klubowiczów" jest ZIPek z dwoma JPEGami (na który się powołujesz). Tam jest coś rzeczywiście nakopane, bo niby na rysunku 14.19b ma być kolejność dokręcania śrub głowicy, a są kolejności dokręcania kolektora ssącego |
Myślałem, że jest tam pomyłka w nr rysynku. A obrazek który wkleiłem wydał mi sie najodpowiedniejszy do tego opisu.
|
|