|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak) oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R216 coupe 97r] pomocy olej w wodzie
kerys - Pią Kwi 11, 2008 18:12 Temat postu: [R216 coupe 97r] pomocy olej w wodzie Prosę o pomoc, jakieś 300km temu w płynie chłodzenia pojawił się nalot w koloże kremowym wydaje mi się że to olej. Olej ma kolor ledko brunatny, nanim zrobiłem jakieś 11tysięcy i związku z tym mam pytanie. Czy wymiana oleju może powstyrzymać dostawanie się oleju do płynu chłodniczego. czy nie pomoże proszę o jakąś rade aby uniknąć wymiany uszczelki czy w tym przypadku to jest nieuniknione.
thef - Pią Kwi 11, 2008 18:16
Temat do poprawy - dodaj krótki opis problemu zamiast tekstu "pomocy". Postaraj się wyedytować tego posta tak, żeby był bardziej czytelny, bo ciężko się go czyta.
[ Dodano: Pią Kwi 11, 2008 19:17 ]
kerys napisał/a: | Czy wymiana oleju może powstyrzymać dostawanie się tego oleju do płynu chłodniczego | Nie pomoże, tu pomoże jedynie porządnie przeprowadzona wymiana uszczelki pod głowicą. Opisane przez Ciebie objawy dostawanie się oleju do płynu i na odwrót świadczą o jej uszkodzeniu.
kerys - Pią Kwi 11, 2008 18:22
wiem że to pytanie już było ale jaka jest średnia cena uszczelki oraz wymiany. Czy zna ktoś dobrego mechanika w okolicach rzeszowa któremu można to powierzyć, ile może trwać taka wymiana.
thef - Pią Kwi 11, 2008 18:28
Uszczelka nowego typu (zalecana) to koszt około 200zł, ale całość napraw to spory wydatek, bo pociąga za sobą również wymianę oleju i filtra, płynu chłodniczego wraz z płukaniem układu, nowych szpilek głowicy, uszczelek kolektorów oraz pokrywy zaworów, planowanie głowicy i sprawdzenie jej szczelności. Do tego warto (jeśli nie było to robione) wymienić rozrząd. Kosztu całkowitego nie podam, bo to zależy od mechanika.
kerys - Pią Kwi 11, 2008 18:32
rozrząd wymieniałem w lipcu tamtego roku. Proszę podaj mi przybliżoną cene tej nieprzyjemności :-(
thef - Pią Kwi 11, 2008 18:50
1. Uszczelka pod głowicę - 174,81 zł
2. Uszczelka pokrywy zaworów - od 50,90 do 93,17 zł
3. Uszczelka kolektora dolotowego - od 18,76 do 40,42 zł
4. Uszczelka kolektora wydechowego - 48,96 zł
5. Szpilki głowicy - 195,75 zł
6. Olej - to zależy od Ciebie - 100 - 200 zł
7. Filtr oleju - 15,86 do 26,65 zł
8. Płyn chłodniczy (polecam febi bilstein koncentrat różowy) - ok. 50 - 80 zł
9. Planowanie i test szczelności 75 do 100 zł
10. Robocizna, hmm, jakieś 300 do 500 zł, ale tu to naprawdę nie wiem, zależy od mechanika
Chyba nie zapomniałem o niczym. Ale jak coś to proszę mnie poprawić .
Ceny spisałem z www.tomateam.pl i tam polecam się zaopatrzyć, fachowe doradztwo i na pewno nie dostaniesz złej części, Tomi się zna i dobierze Ci jak należy. Trzeba tylko się z nim skontaktować najlepiej telefonicznie - patrz strona sklepu.
kerys - Pią Kwi 11, 2008 18:51
mam jeszcze jodno pytanie czy jeśli jest uszkodzona uszczelka to nie będzie ubytku oleju lub płynu chłodzenia.
Umnie wszystko jest w normie.
thef - Pią Kwi 11, 2008 18:53
Cytat: | mam jeszcze jodno pytanie czy jeśli jest uszkodzona uszczelka to nie będzie ubytku oleju lub płynu chłodzenia.
Umnie wszystko jest w normie. | Wszystko zależy od tego gdzie wystąpiło to uszkodzenie. Ubytki oleju będą w Twoim wypadku marginalne - tyle co dostanie się do układu chłodzenia. Tyle, że sprawa może sie pogorszyć z czasem.
Zanim dasz mechanikowi zarobić, to najpierw zdiagnozuj tą usterkę, bo może ten samochód już miał HGF i pozostało jeszcze trochę syfu w układzie chłodzenia, który wypływa sobie na wierzch zbiorniczka .
kerys - Pią Kwi 11, 2008 18:55
narazie dziękuje
|
|