Zobacz temat - Clarion, Alpine czy Pioneer ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - Clarion, Alpine czy Pioneer ?

Yassu - Pon Kwi 28, 2008 21:03
Temat postu: Clarion, Alpine czy Pioneer ?
Tak jak w temacie
które będzie lepsze radio Waszym zdaniem !! Po 10 maja chce kupić radioodtwarzacz, więc proszę o konkretne uzasadnienie dlaczego ten a nie inny !!

1. Clarion DXZ379RMP (2007) - ok.350-380zł
2. Clarion DB179RMP (2008) - ok.300-400zł
3. Alpine CDE-9873RB (2007)? - ok.450-... zł
4. Pioneer DEH-3000MP (2008) - ok.305-...zł

Oczywiście Alpine wiem że jest chyba najlepsza z tych wszystkich jak i najdroższa ! Dlatego bardziej kieruje się tutaj ceną... A tak właściwie to męczą mnie te dwa Clarion-y tylko który wybrać? Który lepszy? Lepsza winda i pilot tak jak to jest w przypadku DXZ379RMP czy lepiej jednak kupić DB179RMP? Czekam na podpowiedź...
Z góry dzięki !

Pozdro
Yassu

jasiu87 - Wto Kwi 29, 2008 08:57

Alpine CDE-9873RB ja mam, i powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony wada tylko taka że przyciski sie ścierają
Pioneer DEH-3000MP taki sobie słabo gra ma tylko fajnie rozbudowany EQ i płacisz za MARKĘ

reszta nie wiem

Prezes89 - Wto Kwi 29, 2008 17:29

Ja bym proponował żebyś dorzucił ok 50 zł i kupił coś takiego. Ja jestem z niego bardzo zadowolony. Gra pięknie i czyściutko :razz: http://allegro.pl/item356..._pl_instr_.html
Yassu - Wto Kwi 29, 2008 19:16

Prezes89 napisał/a:
Ja bym proponował żebyś dorzucił ok 50 zł i kupił coś takiego. Ja jestem z niego bardzo zadowolony. Gra pięknie i czyściutko

A zastanawiałeś się nad funkcjonalnością??? Wydaje mi się że nie! Brałem pod uwagę kupno tego pioneera...do czasu, aż nie pojechałem i nie zobaczyłem jak wygląda i jak się sprawuje... Dla mnie dno, nie ma przycisków numerycznych? Bez sensu, poza tym malutka gałka głośności i jej ciężkie "kręcenie" a także mocne przechylanie pokrętła-dżojstika na boki w celu przesunięcia utworu ;] Odpadł po 5 minutach zabawy nim ;)
Więc tylko Clarion...
Haloooooo myślałem że się bardziej wysilicie :P i pomożecie ;P hehe...

Prezes89 - Wto Kwi 29, 2008 20:15

Yassu napisał/a:
Prezes89 napisał/a:
Ja bym proponował żebyś dorzucił ok 50 zł i kupił coś takiego. Ja jestem z niego bardzo zadowolony. Gra pięknie i czyściutko

A zastanawiałeś się nad funkcjonalnością??? Wydaje mi się że nie! Brałem pod uwagę kupno tego pioneera...do czasu, aż nie pojechałem i nie zobaczyłem jak wygląda i jak się sprawuje... Dla mnie dno, nie ma przycisków numerycznych? Bez sensu, poza tym malutka gałka głośności i jej ciężkie "kręcenie" a także mocne przechylanie pokrętła-dżojstika na boki w celu przesunięcia utworu ;] Odpadł po 5 minutach zabawy nim ;)
Więc tylko Clarion...
Haloooooo myślałem że się bardziej wysilicie :P i pomożecie ;P hehe...

Przycisków numerycznych nie ma ale jest dżojstik , a co do tego jak chodzi dżojstik to wiem i na początku tez mnie to wkurzało, ale teraz po 3 tygodniach sie wyrobił i jest dobrze. haha a z tym że odpadł to komedia jakas musiał być już konkretnie "wyruszany"

DawidNB - Wto Kwi 29, 2008 21:30

ja kupiłem pionka deh 4000 i naprawdę jestem zadowolony

kupowałem u tego gościa http://allegro.pl/item354...klep_od_ss.html fakt ze odbiór osobisty ale wszystko pięknie sprawnie i polecam ;)

Yassu - Sro Kwi 30, 2008 10:10

Prezes89 napisał/a:
haha a z tym że odpadł to komedia jakas musiał być już konkretnie "wyruszany"

Cholera źle to ująłem :P miało oznaczać że u mnie odpadł po 5 min zabawy nim czyli ogólnie radio odpadło z listy kupna :P A nie że odpadł dżojstik hehe.... Sorki za złe sformułowanie zdania ;)
Pozdro...

zouza - Sro Kwi 30, 2008 11:27

Hmm ja mam deh-7900ub i jest super. Fakt do dżojstika trzeba się przyzwyczaić, ale jakość dźwięku jak na moje drewniane ucho super
Yassu a ty już sam wybrałeś clariona tylko u nas szukasz potwierdzenia i dlatego nic innego nie przyjmujesz do wiadomości :razz:

dobryziom - Sro Kwi 30, 2008 14:50

ja ostatnio nie jestem może na topie odnośnie audio ale parę lat temu Apline była liderem w car audio i serie CDA były najwyższą półka. Sam posiadam Alipne CDA 7944R i na nic go nie wymienię oryginalny japoński Hi End :)
TomC - Sro Kwi 30, 2008 19:31

Na Alpine nie ma bata... chociaż.. jest :-) Clarion.
Serie CDA Alpine są świetne. Starsze rewelacyjne, nowsze trochę gorzej ale też dają rade.
Clarion i seria DXZ 848, 948 a przede wszystkim 958 są rewelacyjne!!
Pioneera nastawy dźwięku mi osobiście nie odpowiadają. Mocne podbicie basu dobrze sprawdza się w techopodobnych a w tym Pioneer jest sławny.
Z podanych przez Yassu stawiałbym na Alpine.

Yassu - Sro Kwi 30, 2008 21:44

Hmmm...dzisiaj w sklepie rtv agd dowiedziałem się że clariony się grzeją ;> to prawda? Bawiłem się dzisiaj tym pionkiem jeszcze raz, bo fakt faktem że z wyglądu mi się podoba! Tylko ta funkcjonalność pokrętła-dżojstika mnie trochę martwi. Może to faktycznie kwestia przyzwyczajenia...
DawidNB - Czw Maj 01, 2008 07:03

joystik ten jest naprawdę funkcjonalną sprawą, a przyzwyczajałem się do niego z 3 dni.

w dhe4000 joystik chodzi dużo ciężej niż np u pionku u zouzy

muzyczny_rover - Czw Maj 01, 2008 10:44

Stawiam na Alipne i Clarion..
pytanie pod czym ma to grać ?
Pod standardowymi głośnikami ?
Czy moze masz wlozonego cos wiecej ?
Czego oczekujesz po graniu ?? ?
Ekspresji czy naturalności ??
Jedno i drugie to podstawowe modele grajace bardzo poprawnie.

Yassu - Czw Maj 01, 2008 13:56

Mam głośniki Helix DB 62.1
będzie grało tylko pod radiem
Oczekuję czystego brzmienia, nie dyskoteki na kółkach ;)

TomC - Czw Maj 01, 2008 14:21

Cytat:

Jak tylko pod radiem to kup Blaupunkta. Lepszych tunerów nie ma.
Tu masz Blaupunkta w podobnym przedziale cenowym. Ja osobiście mam ten model. Bardzo sobie go chwalę. Zmienne podświetlenie świetnie można dopasować do podświetlenia Roverka.

scrawl666 - Czw Maj 01, 2008 15:15

jakie masz glosniki w drzwiach?? jesli standardowe to nie oczekuj ze ci cokolwiek bedzie gralo, natomiast jesli masz zamiar w przyszlosci dokupic wzmacniacz( to nie o dyskoteke chodzi a o lepsza jakosc dzwieku), bierz alpine lub clarion i zapomnij o pioneer bo to shit- no chyba ze wolisz niebieskie delfinki i inne bajery zamiast dzwieku.lepiej doloz troche kasy i kup uzywke clarion lub alpine a na 100% nie bedziesz zalowal , bo kiedys pomyslisz o rozbudowie systemu a tu.... pionek ups sorry niedoczytalem masz helixy- bierz ALPINE

[ Dodano: Czw Maj 01, 2008 16:20 ]
jesli chodzi o blaupunkta to ok ale jesli chodzi ci o podswietlenie wyswietlacza a nie o jakosc dzwieku

muzyczny_rover - Czw Maj 01, 2008 15:39

Czyli w podpowiedzi zostaje przy swoim - Alpine lub Clarion.
Wstawienie do grona w/w.. marki Blapunkt nie idzie tu za cholere polaczyc.
Nie krytykuje kolegi ktory posiada Blaupunkta - ok spoko niech ma:)
Ale były napisane 4 radia.. wiec zostańmy przy nich - to optymalny wybór.

TomC - Czw Maj 01, 2008 20:10

scrawl666 napisał/a:
jesli chodzi o blaupunkta to ok ale jesli chodzi ci o podswietlenie wyswietlacza a nie o jakosc dzwieku

muzyczny_rover napisał/a:
marki Blapunkt nie idzie tu za cholere polaczyc.

Widzę, że mamy ekspertów w gronie... :razz:
Ciekawe bo w pierwszej trójce referencyjnej jest Blaupunkt Bremen MP 76 czyli daje radę :cool: Ba.. W pierwszej 11 są 3 Blaupunkty...

muzyczny_rover ten lekki przytyk w moim kierunku jest nie na miejscu. Sam pewnie używasz Pioneera i Ci na uszka poszło :razz: (przytyk)
Czemu zaproponowałem tą markę?
Yassu napisał/a:

Jeżeli tylko pod radiem to Blaupunkt jest idealny.
Gdyby chciał słuchać płyt - Alpine, Clarion, MP3 też można poszukać w tych markach jeżeli chodzi o radio to Blaupunkt wygrywa. Jakości na radiu nie uświadczysz bo zawsze coś będzie szumieć itd...
Nie bronię tego co kupiłem.. Miałem kupić CDA-9855R już miałem je w aucie ale używkę i to drogą bo te radyjka się cenią... W planach był też Clarion DXZ-948RMP. Za mniejsze pieniądze kupiłem Blaupunkta, który dodatkowo ma MP3 + USB i jest fabrycznie nowy na gwarancji... Więc mam, gra naprawdę fajnie i ma rewelacyjny tuner. Będę stawiał na swoim!!

muzyczny_rover - Czw Maj 01, 2008 20:12

TomC
uzywam Alpine.

TomC - Czw Maj 01, 2008 20:13

uzywam Alpine

I gratuluję.. Naprawdę.. Tylko jaki model? CDE....??

muzyczny_rover - Czw Maj 01, 2008 20:14

tak podstawowy
TomC - Czw Maj 01, 2008 20:24

tak podstawowy

Podstawowe zawsze są najlepsze :wink:

muzyczny_rover - Czw Maj 01, 2008 20:28

powiem tak jak widze,ze radio samochodowe sluzy do wszystkiego..czli tetefon i masa innych bajerow...zastanawiam sie kiedy radio zacznie robic zdjecia :D
mam podstawowy model w dobrej instalacji z nwymi kablami w oplotach z dobrymi koncowkami..itp itd...

Yassu - Pią Maj 02, 2008 03:58

TomC napisał/a:
Jeżeli tylko pod radiem to Blaupunkt jest idealny.

Kolego tutaj bardziej mi chodziło granie pod radiem jako jednostka a nie jako tuner ;)
Miałem na myśli to że nie będę kupował (na razie) wzmacniacza pod głośniki na przodzie, tylko samo radio ;) i będę słuchał płytek z mp3 ;)
Szczerze powiem że trochę mało intuicyjne jest rozwiązanie w pioneer-ze. Błądzenie po menu pokrętłem-dżojstikiem... Gdyby nie to kupił bym go bo naprawdę mi się podoba wizualnie...

Więc pozostaje CLARION albo ALPINE. Bardziej przychylny jestem na Clariona...

Pytanie zatem brzmi !!

KTÓRY WYBRAĆ ??
- Clarion DXZ379RMP czy Clarion DB179RMP ?? :/

TomC - Pią Maj 02, 2008 07:45

Yassu napisał/a:
Kolego tutaj bardziej mi chodziło granie pod radiem jako jednostka a nie jako tuner

To jaśniej określaj swoje wymagania bo stwierdzenie:
Yassu napisał/a:
jest jednoznaczne. Zdanie można było inaczej sformułować a przez to wypowiedź byłaby czytelniejsza :razz: .

Co do radyjek... Jak Alpine odpadł to lepszym wyborem będzie DXZ379RMP w tym przedziale cenowym...

muzyczny_rover - Pią Maj 02, 2008 09:24

atak miedzy Nami
różnica jaka jest po między Clarion DXZ379RMP czy Clarion DB179RMP
jest różnica 30zł :)
i chyba to jest ta cała różnica... ułożenie przycisków i kolor nie ma wplywu na grania - reszta to to samo :)

TomC - Pią Maj 02, 2008 10:22

reszta to to samo

Nie to samo... Dla przeciętnego użytkownika faktycznie różnicy nie ma, ale...
DXZ379RPM ma 4 kanałowe wyjście audio DB179RPM ma 2 kanałowe.
DXZ379RPM ma obsługę CeNET. Czyli zmieniarka, tuner TV i sterowanie iPodem poprzez dodatkowy moduł.
Dodatkowo pełny panel i czytelniejszy, większy wyświetlacz...
DB179RPM jest radyjkiem z prostej serii Clariona, DXZ troszkę wyżej...

Żeby jeszcze bardziej namieszać wybrałbym coś takiego

Yassu - Pią Maj 02, 2008 17:40

Ale mieszacie mi pod kopułą... TomC pisze to co mi się podoba DXZ389RMP jest lepszy od DB179RMP więc ten model kupię o! Ktoś jeszcze coś ma do powiedzenia? To piszcie bo po 10 dopiero kupie ;d
muzyczny_rover - Pią Maj 02, 2008 19:30

TomC - ok pokazałeś różnicę których kolega nie wykorzysta:)))
nie no ok mi chodzi o brzmienie a nie różnice funkcji ;-)
Ale spoko..to co mieszamy dalej..???:))

mario_81 - Czw Maj 08, 2008 21:13

Witam,
jako dystrybutor sprzętu car-audio polecałbym Alpine, ale jeżeli wybór padł na Clariona to zdecydowanie model DXZ379, miałem to radyjko w swoim R i grało naprawdę przyzwoicie (dobre głośniki JBL + wzmacniacz + porządne okablowanie) w całym paśmie, dodatkowo ma sporo ustawień dźwięku i parę innych "bajerów"; naprawdę bardzo dobre radio (w przedziale cenowym "do 400zł" ciężko znaleźć mu konkurenta) i szczerze polecam!! a co do sugerowanego Blaupunkta.....(przemilczmy lepiej:) ) niewątpliwą zaletą tego Clariona jest wspomniane wcześniej 4-kanałowe wyjście na wzmacniacz oraz magistrala CeNET, co umożliwia niezłą rozbudowę systemu audio..Pioneer DEH-4000 jest ok, ale jego obsługa wymaga przyzwyczajenia, po za tym ma rochę "dudniące" brzmienie(basy) - niektórym odpowiada innym nie, co kto lubi..model DEH-3000 odradzam - słaby..
Co do Alpine, to już inna bajka i jakość dźwięku i wykonania, klasa sama w sobie, zdecydowanie najlepsze brzmienie w całym tym gronie i co za tym idzie najwyższa cena, ale warto..
w każdym razie w tym pułapie cenowym POLECAM CLARIONA DXZ379

muzyczny_rover - Czw Maj 08, 2008 21:16

Alpine - i wyszlo na moje ;-)
Yassu - Pią Maj 09, 2008 00:25

Ale padło na DXZ379 :D
i już niebawem... :D

TomC - Pon Maj 12, 2008 19:06

mario_81 napisał/a:
a co do sugerowanego Blaupunkta.....(przemilczmy lepiej:)

Którego dokładnie Blaupunkta chcesz przemilczeć?
Tego MP47 czy MP56??
Może masz podobne zdanie o Bremen MP76?

mario_81 - Pon Maj 12, 2008 22:30

Bremen nie miałem okazji przetestować, ale Queens, Kingston i jeszcze kilka innych sprawdzałem i szczerze mówiąc rozczarowały mnie, niby queens fajne wizualnie, ładnie wyposażone, ale niestety dosyć słabo gra (to nie tylko moje zdanie), tuner radiowy owszem, ale nic po za tym..no i nie żebym sie czepiał jednej marki czy coś, po prostu uważam, że alpine, clarion i niektóre pioneery reprezentują zupełnie inna jakość dźwięku - nieprawdą jest też to, że "zwykły" ludzik nie dostrzeże różnicy w brzmieniu, no chyba, że na głośnikach z biedrońca itp...
michone - Wto Maj 13, 2008 12:19

nakamichi cd-400 lub cd-45z :P

Alpinki są bardziej naturalne od clariona, jednak nie wszystkim podchodzi taki urok. Pioniera bym sobie odposcil jak juz to dwa modele z uzywek ale i tak by kasy nie starczylo :P

TomC - Wto Maj 13, 2008 17:59

Cytat:
Bremen nie miałem okazji przetestować

To sugeruję przetestować.... Ten Blaupunkt stoi wyżej niż Clarion DXZ-958RMC a to już klasa sama w sobie... Inna sprawa to Queens. Klasa całkowicie inna niż Kingston. Może miałeś kable przetarte albo głośniki spalone :razz: Nie każdego stać dać za kilkuletnie radio 800- 1000zł żeby kupić sobie dobre radio. Ja celowałem w Alpine CDA-9855R ale używki są drogie i ma słabe sterowanie... Już jechał do mnie Clarion DXZ-948RMP ale zrezygnowałem bo doszedłem do wniosku, że w samochodzie różnicy nie będzie. Muzyki słucham podczas jazdy więc jest sporo hałasu. Na dodatek Queens wygrał funkcjonalnością bo ma USB i jest NOWY. Niech każdy kupi to co mu pasuje i na ile go stać.

mario_81 - Wto Maj 13, 2008 19:10

sprzet testowany był nawysokiej klasy głosnikach JBL, wiec raczej pokazal na co go stac:P i szczerze mowiac nie zachwycil niczym szczegolnym, ot zwykle radio za spore pieniadze, duzo lepiej gra clarion dxz379
johnny. - Czw Maj 29, 2008 23:54

No nie... Widzę, że sami znawcy Car Audio są na tym forum... Mario_81 dla Ciebie sprzęt JBL to najwyższa półka?? Ręce opadają... Pioneer? Blaupunkt? Wole się nie wypowiadać na ten temat... Jeśli chodzi o clariona i alpine'a to są to firmy, które słyną z dobrych jednostek, jednak niestety alpine w ostatnich latach wypuszcza coraz gorsze modele (świetne były alpine'y z serii 79**). Clariony jakoś starają się dawać radę, ale te dobre też się skończyły jakieś 10 lat temu na modelu 9255... Widzę, że nie masz zbyt dużo kasy, więc kup lepiej clarka, gdyż alpine z serii CDE nie jest zbyt Ciekawy (CDA -9853,9877 to fajne modele, ale drogie). Jeśli chodzi o Pioneer i blaupunkt to odpuść sobie, gdyż to porażka maksymalna (chyba, że chcesz mieć w samochodzie "buczydło" a nie radio).
mario_81 - Pią Maj 30, 2008 08:50

johnny. napisał/a:
No nie... Widzę, że sami znawcy Car Audio są na tym forum... Mario_81 dla Ciebie sprzęt JBL to najwyższa półka?? .

a gdzie tak napisałem??

JBL robi dobre głośniki (i nikt raczej nie powie że jest inaczej), ale wiadomo, że są firmy produkujące sprzęt którego brzmienie powala na kolana (cena też:P ), no ale tu rozmawiamy o bardziej przyziemnych sprawach:)

johnny. - Pią Maj 30, 2008 21:20

mario_81 napisał/a:
johnny. napisał/a:
No nie... Widzę, że sami znawcy Car Audio są na tym forum... Mario_81 dla Ciebie sprzęt JBL to najwyższa półka?? .

JBL robi dobre głośniki (i nikt raczej nie powie że jest inaczej)

JBL robi dobre głośniki?? haha, ale się uśmiałem... JBL robi zwykłe "buczydła" dobre do robienia wioski pod remizą i nic co można nazwać, że jest dobre nie tyczy się ich... Jbl to marka, która wypracowała sobie renomę wiele lat temu, a teraz robi zwykły syf "made in china" a wszyscy, którzy nie się nie znają, podniecają się nimi jakby to był hi-end... mam polewkę z takich gości (z Ciebie też :-)) Jedynie mogę powiedzieć, że sprzęt z serii GTI jest w miarę, ale wątpie, że o ten Ci chodziło :-] (pewnie raczej o GTO czy inny syf). Piszesz, że sprzęt był testowany na JBL-u i się podniecasz, że on jest miarodajny, że on pokazał jakość sprzętu... gościu... jak nie masz pojęcia o CA to nie zabieraj lepiej głosu... :-]

mario_81 - Pią Maj 30, 2008 21:46

[quote="johnny."]
mario_81 napisał/a:
johnny. napisał/a:
No nie... Widzę, że sami znawcy Car Audio są na tym forum... .

JBL robi dobre głośniki?? haha, ale się uśmiałem... JBL robi zwykłe "buczydła" dobre do robienia wioski pod remizą i nic co można nazwać, że jest dobre nie tyczy się ich...

ok specu od CA, czym Ty się tak podniecasz w takim razie??

p.s.
blaupunkt był podłączony do JBL GTI660...

benio_bicos - Pią Maj 30, 2008 23:42

Jako że mamy tutaj kilku znawców car-audio pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Niestety znowu poleciała szyba ,ktoś zakosił mi mojego clariona więc muszę kupić nowy sprzęt.Myślałem o takim: http://www.blaupunkt.com/pl/7646580310_main.asp + kieszeń oczywiście. Co o tym radyjku sądzicie?
johnny. - Sob Maj 31, 2008 15:37

Co o tym myślę? Gówno jakich mało.... Ile masz kasy na radio to Ci doradze
benio_bicos - Sob Maj 31, 2008 20:07

Powiedzmy że 1000 zł.Radyjko musi miec kieszeń(raz w roku wymieniać szybę to zdecydowanie za często) i podtrzymanie pamięci bo nie uśmiecha mi się za każdym razem stroić radia.
michone - Sob Maj 31, 2008 20:18

ja Ci polece nakamichi CD-45z :) , alpine 9855r mozesz znalezc na allegro.

Johny ty sie tak nie bulwersuj i troche kultury... jestes nowy na forum to szanuj innych to nie jest wp.pl...

johnny. - Sob Maj 31, 2008 21:00

Poszukaj Alpine 9853 (jest lepszy jakościowo od 9855) lub clariona 778 lub 788, a zagra ładnie.
benio_bicos - Sob Maj 31, 2008 21:48

Johnny problem w tym że radio musi być nowe (chce je ubezpieczyć),powiedzmy że clarion 778 jest w zasiegu tylko co z kieszenią(jest konieczna bo szyby są drogie),czy on ma podtrzymanie pamieci.
Jeszcze jedno -facet żonie powiedział że jak sobie sama założy kieszeń to bedą problemy z gwarancją,tylko http://www.blaupunkt.com/pl/7646580310_main.asp ma kieszeń i powiedzmy jakoś wyglada.

TomC - Nie Cze 01, 2008 00:15

I CDA 9853 i 9855 są słabe... Jakość muzyki ok jednak sterowanie wyjątkowo nieudane. Alpine z tego powodu odeszła od paska GlideTouch i stosuje znów zwykłe klawisze.
Co do Blaupunkta... Nie rozumiem niestety większości wypowiedzi pod adresem tej marki.
Mi Blaupunkt siedzi bardzo a brzmieniowo też jest ok. Zresztą... taki Bremen MP76 jakoś stoi znacznie wyżej niż np CDA 9855 jeżeli chodzi o jakość... Można wywalić kupe kasy na radyjko typu Nakamichi i mieć sprzęt Hi-End ale i tak różnicy nie poczuć. Można kupić tańsze a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na coś innego. Inna sprawa to mając nawet radio za 2k zł w Roverku podczas jazdy i tak "bajeru" nie da się usłyszeć. Za dużo hałasu (chyba że ktoś robi wioskę pod blokiem to wtedy takie radio jak znalazł :razz: ).

michone - Nie Cze 01, 2008 00:56

no jak nie widzisz roznicy na nakamichi to oczym rozmowa?? ja swego czasu kupilem cd-45z za 350zl na allegro a sprzedałem za 600. Radio pierwsza klasa i z checia bym do niego wrocil
johnny. - Nie Cze 01, 2008 20:30

Nie będę się wypowiadał na temat postów powyżej, bo szkoda słów... :-/
TomC - Nie Cze 01, 2008 21:20

johnny. napisał/a:
bo szkoda słów

To się nie wypowiadaj.... :razz: Nikt Cię o to nie prosi. :razz:
Całych 5 postów ale widać mamy szpeca na forum.... Roverek:brak... Hmmm. Jesteś tu po to, żeby doradzać w sprzęcie widzę. :rotfl:
Chcesz dobre radio? DXZ 958RMC. Najlepsze radio z CD i MP3....
michone chodziło mi o to, że Roverek jest raczej słabo wyciszony fabrycznie i silniczek słychać prawie zawsze, więc posiadanie radia Hi-End może być słabym pomysłem skoro przy 100km/h słychać warczący silnik... Rozumiesz??
Nakamichi jest bardzo fajne jednak przeraża stylistyką a to również ważny aspekt. Sam miałem we wcześniejszych autkach radyjka Becker i ich brzmienie bardzo mi odpowiadało wygląd już gorzej.

Sachar - Nie Cze 01, 2008 21:27

TomC napisał/a:
Nakamichi jest bardzo fajne jednak przeraża stylistyką a to również ważny aspekt.

Jak zwykle, stylistyka to rzecz gustu. Mnie np. przerażają te wszystki radia z milionem migających światełek, srebrnymi plastikami pasującymi do wnętrza auta jak przysłowiowy wół do karety :) I dlatego Nakamichi i stary Becker są dla mnie ideałem jeśli chodzi o wzornictwo.

TomC - Nie Cze 01, 2008 21:39

Cytat:
przerażają te wszystki radia z milionem migających światełek, srebrnymi plastikami pasującymi do wnętrza auta jak przysłowiowy wół do karety

Zgadzam się w 100% Sachar. Mój MP56 jest czarny i brak w nim miliona światełek :razz:
Ma USB co dla mnie jest fajną sprawą mając 8GB-ową pamięć pełną kopii własnej płytoteki w 320kbps. Jakość gorsza jednak wszystko w jednym miejscu mi to rekompensuje.
Wychodzę z założenia, że każdy posiada radyjko na jakie go stać, jakie mu się podoba, jakie uważa za dobrze brzmiące i wystarczająco funkcjonalne. Jak ktoś lubi "Pioniera", "Denver" czy "EASYtoucha" za 150zł to chyba nie powód żeby uważać gościa za głuchego. Może do słuchania wiadomości w Żuku całkowicie wystarcza?? W firmowej Corsie mam EasyToucha i radio rewelka!! Gra i o to w tym chodzi.

michone - Pon Cze 02, 2008 09:49

johnny. napisał/a:
Nie będę się wypowiadał na temat postów powyżej, bo szkoda słów... :-/
Szkoda slow to na Ciebie... panoszysz sie jak taczka z gnojem... Roverka : brak i miejmy nadzieje ze tak zostanie... kup se BMW :P
mario_81 - Pon Cze 02, 2008 10:56

michone napisał/a:
Szkoda slow to na Ciebie... panoszysz sie jak taczka z gnojem... Roverka : brak i miejmy nadzieje ze tak zostanie... kup se BMW :P

:hura: :brawa:

johnny. - Wto Cze 03, 2008 15:09

Rover'a brak bo gównem nie jeżdże :-] BMW też nie mam, bo nie są w moim guście... A jeśli chodzi o car audio to doradzić mogę i mam podstawy by mówić o tym, że się na tym znam - jestem 4-krotnym mistrzem Polski w zawodach Sound Off i posiadam europejski certyfikat Expert Unl. One class, posiadam własny zakład CA, który w środowisku jest uważany za jeden z najlepszych w Polsce. Napisałem na tym forum tylko dlatego, że przez przypadek w wyszukiwarce wyskoczył mi ten temat i postanowiłem doradzić... Ale widzę, że nie mamy o czym rozmawiać... Nie ten poziom.... nara
dobryziom - Wto Cze 03, 2008 15:57

TomC "Chcesz dobre radio? DXZ 958RMC. Najlepsze radio z CD i MP3..."
po co piszesz ze to są dobre radia?? tak samo jak twoje z USB sorry ale jak dla mnie to jest syf nie radio, sam format mp3 jest zaprzeczeniem jakiejkolwiek jakości :( oczywiście ze każdy dostosowuje sprzęt do swoich potrzeb oraz kasy ale jakość brzmienia starej alpine z serii CDA a nowych zabaweczek mp3 jest bez porównania... oczywiście nie możemy zapominać o tym co bardzo słusznie powiedziałeś ze w miarę sensownie posłuchać muzyczki w Roverku możemy tylko na postoju:p

ps. co do kolegi johnego jak masz taka wiedzę oraz doświadczenie to chętnie posłucham jak byś zaplanował profesjonalne nagłośnienie np. r200 w rozsądnych pieniażkach i wspólnie można to przedyskutować :ok:

johnny. - Wto Cze 03, 2008 21:26

Zagadaj do mnie na gg... Za ile chcesz zrobić system? czego słuchasz i jaki to ma być typ instalacji? sound off czy db drag?
Spiro - Wto Lip 08, 2008 16:07

Wg mnie designerskim i wizualnie bardzo udanym radiem jest Clarion FB289RBT ciekawe tylko jak to gra, zresztą i tak nie pasuje do drewnianej i topornej deski Rovera.
Brt - Wto Lip 08, 2008 17:00

Panowie może tak trochę zluzujecie orzeszki :???: :roll: Przypomne tylko, ze każdy słyszy "trochę" inaczej, jest coś takiego jak subiektywna ocena, a i wymagania wobec car audio mogą być bardzo zróznicowane (brzmienie, rodzaj muzyki, wymagany poziom głośności, wygląd, bezpieczeństwo i kilka innych) Weźcie to pod uwagę przy wygłaszaniu opinii ;) Dziękuję....
BAMBAM - Czw Sty 22, 2009 22:09

POMOCY...
CZY RADYJKO DA RADE GDY POSIADAM...
1. PRZÓD DRZWI MAC AUDIO, PRZÓD SŁUPEK GWIZDKI MAC AUDIO...
2. TYLNE DRZWI SINUS LIVE, GWIZDKI TYLNE DRZWI MAC AUDIO...
3. BAGAŻNIK - ZWROTNICA AKTYWNA MEMPHIS, POD TO WZMACNIACZ 5-KANAŁOWY ALPINE V12, DRUGI WZMACNIACZ DLS, I SUB.- JL AUDIO ?
CZY WYSTARCZY TAKIE RADIO I CZY WARTO.... WCZEŚNIEJ MIAŁEM BECKERA I BYŁ WYŚMIENITY JAK TO BECKER CZYSTOŚĆ I BARWA DŹWIĘKU PRZEDE WSZYSTKIM...

[ Dodano: Czw Sty 22, 2009 22:12 ]
CHODZI MI O ALPINE CDA9855R OCZYWIŚCIE CZY DA RADE...?

memphisto - Czw Sty 22, 2009 23:19

da rade :) każde radio da rade nawet DALCO za 99 złotych bo masz wzmacniacz i to on moc daje a radio jedynie wysyła sygnał do wzmacniacza no im lepsze radio tym sygnał będzie bardziej soczysty a nasze uszy bedą miały większą radość :D
michone - Nie Sty 25, 2009 18:32

memphisto napisał/a:
da rade :) każde radio da rade nawet DALCO za 99 złotych bo masz wzmacniacz i to on moc daje a radio jedynie wysyła sygnał do wzmacniacza no im lepsze radio tym sygnał będzie bardziej soczysty a nasze uszy bedą miały większą radość :D
nie zgodze sie... radio to podstawa... Tego 9855 nie slyszalem wiec sie nie wypowiem. Po co Ci aktywna zwrotka jak uzywasz pasywnych w zestawach??
marcinmarcin - Nie Sty 25, 2009 22:01

michone napisał/a:
nie zgodze sie... radio to podstawa...

Racja, mam teraz czwarte radio w tym samym samochodzie. Jedno b.drogie (Sony CDX-NC9950), jedno b.tanie i dwa ze średniej półki. Ale znalazłem wreszcie satysfakcjonujące mnie (Clarion DXZ778RUSB), które pomimo że poprzednie DXZ578RUSB też było świetne, jest trochę lepsze... A każde z tych radii grało zupełnie inaczej i miało inny charakter...
michone, jak myślisz czy jest sens usunąć jajka i zapiąć przednie midbass i tweeter na oddzielnych kanałach? (Wzmacniacz ma 4x50 RMS). Zaczynam się przekonywać do 2+1...

michone - Pon Sty 26, 2009 09:44

domniewam ze masz osobny wzmak i mowisz o bi -ampingu ? Jaki wzmacniacz i jakie glosniki :)
marcinmarcin - Pon Sty 26, 2009 20:28

Głośniki przód: Phoenix Gold OCTANE-R6.0 (raczej) lub 6.5 (jeszcze nie rozbierałem boczków) - tylko szczerze mówiąc nie jestem w ogóle z nich zadowolony - mimo jedwabnych kopułek syczą dość mocno (dominuje góra, dołu i średnich w ogóle prawie nie słychać) - możliwe że to wina podłączenia sygnałowych pod kostki ISO (kabel 0.75mm2), braku dystansów i wygłuszenia. Na razie zamówiłem maty APP, wrzucę też pod boczek jakąś gąbkę lub filc. Możliwe też że kupie jakieś DLSy lub Rainbowy. Jakbym wyjął jajka z półki (na razie mi szkoda, bo zapełniają środek) zostaje mi wolne 2x50 RMS (wzmacniacz 4x50+1x100) i może wtedy warto zapiąć przody na bi-amping. Co prawda Phoenixy mają jedną zwrotnicę na kanał, ale już np. DLSy mają po dwie - więc łatwo było by to podpiąć. Następna sprawa, czy uda się cztery kable 2.5 przepchać przez słynną kostkę w drzwiach? Jakie kabelki sygnałowe kupić? Zwykłe OFC ze sklepu elektronicznego wystarczą? Czy ściągać np. Prolinki?
michone - Pon Sty 26, 2009 21:19

wiesz nie kazde zestawy nadaja sie do bi-ampingu, sam mialem taki pomysl ze swpim zestawem ale koledzy zza oceanu odradzili mi to. Domniewam ze jest tam zwrotnica pierwszego rzedu czyli kond na wysoki. w takim wypadku ciezka sprawa ale zostaje aktywna zwrotka. Wg mnie nie warte zachodu.

Jaki masz wzmak?? bo moze on jest przyczyna kiepskich wysokich?

marcinmarcin - Wto Sty 27, 2009 21:57

michone napisał/a:
Jaki masz wzmak?? bo moze on jest przyczyna kiepskich wysokich?

Ultimate - myślę, że raczej nie... na DLS-ach gra cieplutko i przyjemnie ;) Przypuszczam że winę głównie ponoszą zbyt cienkie kable..., nie ściągałem też jeszcze boczków - być może tweeter jest podbity na zwrotce... BTW Clarion 778 ma 6V RCA i zniknął mi problem pisków z alternatora. Nie do uwierzenia, ale jak ręką odjął, a mam już przygotowany porządny kabelek na masę z aku, zamówiłem też maty APP i zamawiam dystanse.

michone - Wto Sty 27, 2009 22:15

mysle ze to nie jest wina 6v rca ale tego ze posiada lepsze filtry. Co do kabli to nie licz na to ze wysoki po zmianie kabli bedzie mniej sypal piachem... moje PA maja na zwrotce +-3db dla wysokiego i moge sobie tam jakos w miare ustawic.

O jakich dlsach piszesz?? r6a??

marcinmarcin - Wto Sty 27, 2009 22:42

michone napisał/a:
O jakich dlsach piszesz?? r6a??

Tak.
Nie chodzi mi o piach, aż tak źle nie jest ;) tylko o niezrównoważenie zupełne poziomów i płyciutkie średnie i basy - przy głośnej, całkiem niezłej górze....

michone - Wto Sty 27, 2009 22:52

wiesz mala jest konkurencja dla r6a w cenie do 900zl :) u mnie zagoszcza predzej czy pozniej. Najpierw musze zmienic klocki a pozniej radio ale nie wiem czy w tym roku sie wyrobie finansowo:/
marcinmarcin - Wto Sty 27, 2009 23:25

michone napisał/a:
wiesz mala jest konkurencja dla r6a w cenie do 900zl

Zobaczymy, kupiłem na razie same midbassy ;) może będą lepsze od PG. I tak słyszałem że tweeterki r6a (zarówno T20 jak i T25) sa trochę ostre... Może się midy zgrają z tymi PG, a jak nie będe szukał czegoś innego, a Tatę będe męczył o zwrotkę...

Tomi - Wto Sty 27, 2009 23:33

michone napisał/a:
wiesz mala jest konkurencja dla r6a w cenie do 900zl :) u mnie zagoszcza predzej czy pozniej. Najpierw musze zmienic klocki a pozniej radio ale nie wiem czy w tym roku sie wyrobie finansowo:/

Wszyscy zachwalają R6A, a ja w tej chwili 5 x zastanowił czy wydać tyle kasy :(

No i najważniejsze. W przypadku R6A, może być problem z montażem w miejsca fabryczne. Ponadto R6A pracują w takiej amlitudzie, że nawet jeśli się zmieszczą, może być problem z ich głośniejszą pracą i maskownica może dotykać przy maksymalnym wysunięciu.

marcinmarcin - Wto Sty 27, 2009 23:37

Tomi napisał/a:
No i najważniejsze. W przypadku R6A, może być problem z montażem w miejsca fabryczne.

To mnie pocieszyłeś ;) fakt że byczki są spore... a w którym autku miałeś założone?

Tomi - Sro Sty 28, 2009 00:26

marcinmarcin napisał/a:
Tomi napisał/a:
No i najważniejsze. W przypadku R6A, może być problem z montażem w miejsca fabryczne.

To mnie pocieszyłeś ;) fakt że byczki są spore... a w którym autku miałeś założone?

Mam nadal zamontowane w Roverze 216i Cabrio...

michone - Sro Sty 28, 2009 09:13

co do tapicerki to i moja pa przy xmax jej dotykaja... ale wystarczy wyciac jakies 2-3 mm po obwodziei po klopocie.

Poza tym Tomi jak to sie mowi :" jeszcze sie nikt nie narodził co by wszystkim dogodził" tak z ciekawosci jaki do tego masz wzmak i radio??

marcinmarcin - Sro Sty 28, 2009 16:42

michone napisał/a:
co do tapicerki to i moja pa przy xmax jej dotykaja... ale wystarczy wyciac jakies 2-3 mm po obwodziei po klopocie.

A jak myślisz zmieszczą się na głębokość... 76mm masakra ;) jak coś to do jutra mogę jeszcze odwołać zakup...

michone - Sro Sty 28, 2009 18:01

spokojnie, wlasnie zmierzylem moje PA maja glebokosc 70mm ale pamietaj ze panel mdf od powe.pl wyciaga glosnik o rowne 17mm :) mozesz spac spokojnie :)
Tomi - Sro Sty 28, 2009 18:28

michone napisał/a:

Poza tym Tomi jak to sie mowi :" jeszcze sie nikt nie narodził co by wszystkim dogodził" tak z ciekawosci jaki do tego masz wzmak i radio??

Wzmacniacz to jakaś Alpine'a (chyba 2 x 150), pędzi tylko przód (w cabrio tyłu nie potrzeba :) )

Radio... hmmm... nawet nie wiem. Kiedyś Był Pioneer DEH4400 (grał bardzo fajnie), jednak ktoś sobie wziął bez mojej wiedzy :( ... razem z szybą. Teraz jest jakiś Blaupunkt, ale to miało być tymczasowo... i tak jest do dziś. Kiedyś miał być DEH-P77MP, ale odłożyłem temat.

P.S. Sprawa raz odłożona, dalej odkłada się sama :)

michone - Sro Sty 28, 2009 21:25

Slyszalem ok 10 medeli balupunkta 2 nawet leza na polce w domu :P i zaden nie gral sensownie :/ Niestety ale jednostka sterujaca to podstawa. Wzmak ze starej serii alpine czy z nowych?? bo te nowe mediamarktowe to kilka klas nizej od starch poczciwych alpinek v12 i wczesniejszych...
marcinmarcin - Sro Sty 28, 2009 21:55

michone napisał/a:
spokojnie, wlasnie zmierzylem moje PA maja glebokosc 70mm ale pamietaj ze panel mdf od powe.pl wyciaga glosnik o rowne 17mm :) mozesz spac spokojnie

Podziękował, ale przyznam że mam już trochę mętlik :D Z Powe mi napisali że dystans ma 8 i 10 mm, mówisz że to mam w takim razie dodać do siebie, myślałem że mają 2 wersje... A twoje Polki zmieściły się również bez dystansu? To znaczy że jest naprawdę sporo miejsca w 200/25/ZR... Może w takim razie warto poprosić żeby parę milimetrów cieńszy zrobili - nie będzie dochodzić głośnik do boczka.

michone - Sro Sty 28, 2009 22:21

watpie zeby Ci zrobili. A miejsca jest naprawde duzo :)
Tomi - Czw Sty 29, 2009 04:51

michone napisał/a:
Slyszalem ok 10 medeli balupunkta 2 nawet leza na polce w domu :P i zaden nie gral sensownie :/ Niestety ale jednostka sterujaca to podstawa.

Wiem o tym, ale to było tak trochę na szybko. Moje preferencje to Alpine i Pioneer/Clarion (w takiej kolejności), jednak to było tak trochę na szybko... no i tak zostało :)

michone napisał/a:
Wzmak ze starej serii alpine czy z nowych?? bo te nowe mediamarktowe to kilka klas nizej od starch poczciwych alpinek v12 i wczesniejszych...

To stara V12

right - Nie Lut 01, 2009 10:09

Polecam fajne radyjko Pioneer DEH-5000UB

radioodtwarzacz CD z wysokiej jakości wzmacniaczem MOSFET o mocy 50Wx4

obsługujący płyty audio CD, CD-RW oraz formaty MP3, WMA i WAV

wejście USB i Aux

Kolor wyświetlacza i przycisków można dopasować do wnętrza samochodu, wybierając jeden z 10 różnych kolorów podświetlenia

Radioodtwarzacz ma funkcję automatycznego wyciszania dla telefonu komórkowego

.DEH-5000UB wyposażono w wejście do podłączenia fabrycznego systemu zdalnego sterowania, który umożliwia zintegrowanie jednostki z systemem zdalnego sterowania w kierownicy!!!

michone - Nie Lut 01, 2009 10:53

right napisał/a:

radioodtwarzacz CD z wysokiej jakości wzmacniaczem MOSFET o mocy 50Wx4
:) dobre dobre :D
marcinmarcin - Wto Lut 03, 2009 23:13

R 6A midbasy już mam, teraz czekam na tweeterki Groundzer0 - myślę że powinny się ładnie zgrać bo midbas z tego zestawu jest podobny w charakterze bardzo do R 6. Nie chciałem całego zestawu bo zarówno t 20 jak i t 25 są dość ostre, jak również dołączone do zestawu zwrotki nie zachwycają podobno....
BAMBAM - Wto Lut 24, 2009 22:06

hehe..
zakupiłem wcześniej wymienione raddyjko...
ALPINE 9855R...
i niech nikt mi nie mowi że nie ma róznicy w radiach...
jestemtypowym maniakiem audio i powiem szczerze ze nic nie przebije tego modelu...
jezu z auta nie chce wychodzic....

[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 22:08 ]
tomi....
nie żaden pionner, klarion, i inne a sony bllleeeee telewizory niech robia
ty kup alpine bedziesz zadowolony..

Michal_T - Wto Lut 24, 2009 22:21

Pomożecie? :wink: waham się między jakimś Pionkiem a Alpine w rozsądnych pieniądzach. i w sumie nie wiem na którą firme obstawić..
marcinmarcin - Sro Lut 25, 2009 21:33

To ja Ci z tych dwóch doradzę Clariona... tylko co znaczy rozsądne pieniądze? DXZ778RUSB lub 788 jest porównywalny do ALPINE 9855R, przy cenie o przynajmniej 1/3 niższej (w MM widziałem go nawet za 800)
BAMBAM - Pią Lut 27, 2009 17:15

a ja na to tak...
clarion hmm?
nie jest zły tylko nie ma tego brzmienia co alpine,
tego wyglądu ... takie wyciosane
a alpine jest eobione z klasą ze smakiem i ta barwa dźwieku aż dech zapiera ale powiem szczerze że zadowolony jestem bardzo bardzo bardzo z alpine 9855r
choć miałem wcześniej beckera i to moim zdaniem jest radio z klasą... nikt mi nie powie...
jeśli chodzi o clariona to alpine bije go na wszystkie sposoby... :twisted:

michone - Pią Lut 27, 2009 17:18

BAMBAM napisał/a:
a ja na to tak...
clarion hmm?
nie jest zły tylko nie ma tego brzmienia co alpine,
tego wyglądu ... takie wyciosane
a alpine jest eobione z klasą ze smakiem i ta barwa dźwieku aż dech zapiera ale powiem szczerze że zadowolony jestem bardzo bardzo bardzo z alpine 9855r
choć miałem wcześniej beckera i to moim zdaniem jest radio z klasą... nikt mi nie powie...
taaaa jasne... mialem 3 sztuki 9855(bez r) ze stanow i to radio wcale nie jest takie cudowne jak piszesz... z 9225 albo nawet starym 9175 nie ma co stawac w batalii... nowe modele alpine to juz nie to co starsze, za mniejsze piniadze mozna kupic 9812 z korekcja czasowa, aktywna zwrotka i miec mini kombajn... zawsze jest jeszcz deh-p99r za nieduze pieniadze...
marcinmarcin - Nie Mar 01, 2009 20:42

BAMBAM napisał/a:

taaa.... :mrgreen: może wyglądem... jeżeli chodzi o jakość dźwięku wysokie modele są porównywalne, ja wolę clariona bo gra cieplej niż alpine, nie tracąc ani klarowności ani sceny.