|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214] śmierdzi z nawiewu:(
themartino - Sob Maj 03, 2008 21:51 Temat postu: [r214] śmierdzi z nawiewu:( [R214 1,4Si 97r 3dr]
jakiś czas temu mój roverek zagotował sie w korkach i od tego czasu jak włączę ogrzewanie to jest taki sam zapach jak gdy mi sie płyn wygotował;/ gdy nawiew jest włączony na zimne powietrze to jest ok a jak na ciepłe to śmierdzi.
czy ktoś ma jakis pomysł co to może byc??
xxxgrze - Nie Maj 04, 2008 08:19
Posiadasz klimatyzację ?
leszczynianin - Nie Maj 04, 2008 08:49
Ja mam w moim aucie R 416 si . ten sam problem tylko ze po włączeniu Klimy wydziela się dziwny zapach z nawiewu . Z tego co gdzieś wyczytałem to przyczyna tego może być zagrzybienie filtra kabinowego . Tylko ze ja w moim autku nie mam filtra kabinowego , odkryłem to gdy naprawiałem rezystory nawiewu . Wiec gdzie mam teraz szukać tej przyczyny tego dziwnego zapachu
xxxgrze - Nie Maj 04, 2008 08:55
leszczynianin napisał/a: | Ja mam w moim aucie R 416 si . ten sam problem tylko ze po włączeniu Klimy wydziela się dziwny zapach z nawiewu . Z tego co gdzieś wyczytałem to przyczyna tego może być zagrzybienie filtra kabinowego . Tylko ze ja w moim autku nie mam filtra kabinowego , odkryłem to gdy naprawiałem rezystory nawiewu . Wiec gdzie mam teraz szukać tej przyczyny tego dziwnego zapachu |
Filtr nie ma żadnego znaczenia, chodzi o cały układ klimatyzacji.
Więcej na ten temat: http://www.roverki.pl/article.php?sid=379
leszczynianin - Nie Maj 04, 2008 10:21
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego artykułu http://www.roverki.pl/article.php?sid=379 . Mianowicie zeby dostać się do tego całego wiatrak wentylatora i móc siknąć ten preparat do środka należy zdemontować ta cała obudowę w raz z tą gąbką ??Przedstawiam fotkę http://img231.imageshack.us/img231/5248/332rb1.jpg
xxxgrze - Nie Maj 04, 2008 10:42
Patrz pkt. 2
"Następnie należy włączyć wewnętrzny obieg powietrza. Przegroda cofnie się ukazując nam u dołu kanał dostarczający poprzez wentylator powietrze do parownika."
Tam wprowadzałem środek czyszczący.
leszczynianin - Nie Maj 04, 2008 11:41
No teraz jak na to patrzę to wydaje mi się proste i logiczne . Dzieks ,pozdro
the_fly - Nie Maj 04, 2008 13:04
a czy w serii 200 też tak można "wyczyścić" klimę?
bo choć autor wątku się nie wypowiada, to ma 214...
pytam bo osobiście też jestem zainteresowany odpowiedzią
Paul - Nie Maj 04, 2008 13:19
the_fly napisał/a: | a czy w serii 200 też tak można "wyczyścić" klimę? |
Zasada wszędzie jest ta sama
Różnice mogą wystąpić przy filtrze
themartino - Nie Maj 04, 2008 13:32
tak mam klimatyzacje. ale zapach wydziela sie gdy ona jest wyłączona i jest ustawione na ciepłe powietrze.
Dodam że zapach zaczął sie wydzielac dopiero od czasu gdy auto mi sie "zagotowało"
wcześniej wszystko było OK
hawczyn - Nie Maj 04, 2008 15:46
themartino, a masz ubytek płyny chłodniczego? może po zagotowaniu nagrzewnica nie wytrzymała i masz malutką dziurke - wystarszy że sie bedzie pocić i już mamy przykry zapach. a jak dasz na zimne to nagrzewnica jest omijana i zapachu nie ma. według mnie możesz tak mieć. ja tak miałem w polonezie i musiałem wymienić nagrzewnice.
themartino - Nie Maj 04, 2008 18:19
hawczyn napisał/a: | themartino, a masz ubytek płyny chłodniczego? może po zagotowaniu nagrzewnica nie wytrzymała i masz malutką dziurke - wystarszy że sie bedzie pocić i już mamy przykry zapach. a jak dasz na zimne to nagrzewnica jest omijana i zapachu nie ma. według mnie możesz tak mieć. ja tak miałem w polonezie i musiałem wymienić nagrzewnice. |
wiec tak, po wygotowanie sie płynu uzupełniłem go i jak na razie to nie zauważyłem żadnych ubytków płynu.
|
|