Zobacz temat - [R420] Kontrolka oleju

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Kontrolka oleju

lukasz17 - Wto Maj 06, 2008 16:53
Temat postu: [R420] Kontrolka oleju
Witam!
Mam pytanie moze ktos wie jaki rodzaj zeróweczka jest w liczniku od kontrolki oleju??
Bo chyba mi sie spaliła bo wogóle się nie świeci jak przekrecę kluczyk na IIpoziom
Zgóry dzieki za pomoc :wink:

Brt - Wto Maj 06, 2008 17:35

a może gdzieś się prędzej przewód urwał/ułamał przy czujniku ?? Ja bym od tego zaczął sprawdzanie. Czujnik masz nad filtrem oleju w kierunku sciany grodziowej.
Niestety nie wiem jaka tam jest żaróweczka.

lukasz17 - Wto Maj 06, 2008 17:58

a gdyby sie przewod od czujnika odlaczyl to by sie wogole nie swiecila??bo jakis czas temu zmienialem czujnik od oleju bo mial przebicie i caly czas sie swiecila w trakcie jazdy,ale pozniej wszystko jakis czas bylo ok
Brt - Wto Maj 06, 2008 18:04

hmmm wg mojej wiedzy jeśli obwód jest rozwarty to nie powinna się świecić. A dopiero po dotknięciu do masy powinna zacząć świecic. Rave pod tym kątem nie przeglądałem (może warto ;) ), ale zazwyczaj tak w autkach bywa. :hm:
NEOSSS - Wto Maj 06, 2008 18:04

Jeżeli czujnik jest wykrecony-odlaczony, przerwany kabel to kontrolka swiecic nie bedzie... Zarowka to T5
lukasz17 - Wto Maj 06, 2008 18:07

dzięki koledzy jutro zaczne od sprawdzania połączenia z czujnikiem
Skiba - Wto Maj 06, 2008 19:48

Proszę popraw temat na zgodny z zasadami :evil: Brt zapominasz się ? czy zasady już nie obowiązują ? :evil: przypominam, że tematy mają na celu umożliwienie łatwego przeglądania forum, jak i szybkiego wyszukiwania wiadomości ...
lukasz17 - Sro Maj 07, 2008 17:58

Hej sprawdzilem przewod i w przewodzie prąd jest,kontrolka w licznikach tez jest dobra :/ może być zły czujnik?przed zimą był wymieniany
HASHMEER - Pią Maj 09, 2008 18:44

w czasie jazdy jak mocno świeciła się twoja kontrolka? pełnym swiatlem czy tak sie tylko ledwo co tliła? mam podobny problem, w czasie jazdy cały czas mi sie swieci raz mocniej raz słabiej... :/ i jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje taki czujnik?
mcteusz - Pią Maj 09, 2008 19:00

Łukasz17 napisał/a:
Hej sprawdzilem przewod i w przewodzie prąd jest,kontrolka w licznikach tez jest dobra :/ może być zły czujnik?przed zimą był wymieniany

Obstawiałbym właśnie chyba ten czujnik. To się jednak czasem psuje...
Koszt niewielki. Kiedyś wymieniałem to zapłaciłem coś koło 30zł....

[ Dodano: Pią Maj 09, 2008 20:01 ]
HASHMEER napisał/a:
w czasie jazdy jak mocno świeciła się twoja kontrolka? pełnym swiatlem czy tak sie tylko ledwo co tliła? mam podobny problem, w czasie jazdy cały czas mi sie swieci raz mocniej raz słabiej... :/ i jeszcze jedno pytanie: ile kosztuje taki czujnik?

Obawiam się, że to może nie być czujnik. A raczej niskie ciśnienie smarowania. Ale obym się mylił....

HASHMEER - Pią Maj 09, 2008 19:03

a jesli to drugie? co sie mogło zepsuć?
NEOSSS - Pią Maj 09, 2008 22:17

Jeżeli niskie ciśnienie smarowania to w pompie olejowej jest zaworek ciśnieniowy ktory sie zasyfia i blokuje... Trzeba zablokowac rozrząd, zdjąc osłone zdjąc pasek, zdjąc pompe, wycisnąć zaworek, przeczyścić spręzynę i zębatki i złożyć do kupy :roll:
lukasz17 - Sob Maj 10, 2008 11:36

HASHMEER napisał/a:
w czasie jazdy jak mocno świeciła się twoja kontrolka? pełnym swiatlem czy tak sie tylko ledwo co tliła? mam podobny problem, w czasie jazdy cały czas mi sie swieci raz mocniej raz słabiej... :/

Świeciła się cały czas mocno,a czujnik kosztuje tak jak napisałMCTEUSZ koło 30zl
to musze kupić drugi i wymieniać

HASHMEER - Wto Maj 27, 2008 20:13

To jednak czujnik wariował. nowy dokladnie 19 zl