Zobacz temat - [R75] Komputer zamiast wskaźników

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Komputer zamiast wskaźników

marcin_i_alunia - Nie Maj 18, 2008 23:00
Temat postu: [R75] Komputer zamiast wskaźników
Znalazłem to na ebay http://cgi.ebay.pl/Rover-...1QQcmdZViewItem

koszt około 700zł z dostawą do Polski. Zastanawia mnie tylko jak to podłączyć. Sprzedawca pisze, że konieczna jest wizyta i zaprogramowanie zegarów. Robił ktos cos takiego?

[ Dodano: Pon Maj 19, 2008 00:01 ]
Wizyta oczywiście nie u sprzedawcy ale w warsztacie z komputerem T4 :grin:

Brt - Pon Maj 19, 2008 08:42

a to czytałeś ?? :
http://www.roverki.pl/article.php?sid=470 ;)

marcin_i_alunia - Pon Maj 19, 2008 17:30

Czytałem ale skąd wziąć sam wyświetlacz??? Jak i gdzie zaprogramować eeproma, do tego trzeba zegary rozbierać co grozi ich rozkalibrowaniem. Słowem gra nie warta świeczki i moge stracić zegary. A tutaj kupuję za 700zł nowe, jak nie będą działały to wrzucam stare i moge dalej sobie jeździć. Pytanie moje jest takie, jak zaprogramować takie zegary? A może wystarczy je tylko podpiąć i już? Co najwyżej przebieg będzie zerowy ale mógłbym z tym żyć. Próbował sie ktoś bawic w takie rzeczy? Kurde nakręcony na ten komputer jestem strasznie ale boję się kupić, żeby kasy w błoto nie wywalić jak okaże się, że nie da się tego podpiąć.

[ Dodano: Pon Maj 19, 2008 21:33 ]
Kupiłem zegary z komputerem za 95zł, czekam na przesyłkę i będę walczył :grin: Kurde jak to zamontuje i będzie działało to chyba pic pójdę :grin:

Mariusz418 - Pon Maj 19, 2008 21:06

WITAM

POTEM TRZEBA WłąCZYć KOMPEM żEBY PRAWIDłOWO FUNKCJONOWAłO

POZDRAWIAM

marcin_i_alunia - Wto Maj 20, 2008 07:59

A jest gdzies na terenie warszawy taki komp? Kupiłem używane zegary i mam nadzieję, że będą pasowały. Jeśli tak pozostanie tylko ich ustawienie tzn kontrola trakcji, skrzynie biegów itp. Da się gdzieś to zrobić?
Brt - Wto Maj 20, 2008 08:55

u mariusza418 :mrgreen:
MiReK - Czw Maj 22, 2008 16:02

marcin_i_alunia napisał/a:

[ Dodano: Pon Maj 19, 2008 21:33 ]
Kupiłem zegary z komputerem za 95zł, czekam na przesyłkę i będę walczył :grin: Kurde jak to zamontuje i będzie działało to chyba pic pójdę :grin:

Daj znac jak poszło,też chciałbym takie zegary

[ Dodano: Czw Maj 22, 2008 17:23 ]
Przeczytałem właśnie wątek na temat zamiany zegarów na te z komputerem,czyli trzeba trochę fachowej zabawy przy takiej wymianie.A jak to wygląda jeśli włoży się takie zegary z kompem nowe?Wystarczy tylko podpiąć pod Testbook i zaprogramować?

marcin_i_alunia - Czw Maj 22, 2008 19:14

Kontaktowałem sie już z autorem artykułu, który umieszczony jest na stronie i napisał, że pomoże. Mam nadzieję, że zegary szybko dojdą bo jestem cholernie ciekaw co z tego wyjdzie. Szkoda tylko, że tak ciężko znaleźć takie zegary z komputerem. Mam nadzieję, że na początku przyszłego tygodnia będę juz wiedzial co i jak tym bardziej, że chyba jest wielu chętnych do takiego udoskonalenia swojego roverka :grin: martwi mnie tylko ten przebieg, bo przechowywany jest również w module LSM.
Tak na marginesie gdyby ktos montował sobie sam halogeny to niech nie wymienia całego przełącznika a jedynie jego panel przedni zgodnie z instrukcją w rave bo wam wywali błąd.

jarema - Czw Maj 22, 2008 21:26

a gdzie niby ma ten błąd wywalić. ja sam montowałem halogeny i wymieniłem cały moduł lsm i żadnego błędu nie wywala. mod€ł włożyłem od auta z 2002 roku a ten co miałem jest luty 2000. wymieniłem go bo zalał sie podczas odgrzybiania klimy.
a co do liczników to żeby móc je przeprogramować to muszą być z przed modernizaji która była bodajże w czerwcu 2000 roku. ja mam licznik z roku 2001 i niestety w miejscu trip 1 podczas jazdy wyświetla się error. ponoć jeśli ma się liczniki przed tym właśnie okresem to nie ma tego komunikatu. ile w tym jest prawdy-nie wiem, powtarzam tylko słowa od gościa z forum który mi to robił.
osobą która sie na tym dobrze zna jest niejaki ROADKING. On napewno pomoże w rozwiązaniu tego problemu.

marcin_i_alunia - Czw Maj 22, 2008 21:42

Błąd pokazuje sie na wskaźnikach tak jakby żarówka była spalona i nie załączaja sie halogeny. Widać miałeś szczęście z tymi halogenami. Pozdrawiam
jarema - Pią Maj 23, 2008 07:15

no właśnie jak to jest z tym przebiegiem, bo jeśli jest przechowywany w lsm to jak go z tamtąd wydobyć skoro testbook tego nie potrafi? a w liczniku to przebieg możemy sobie zrobić jaki chcemy. byłoby świetnie jeśli po zmianie licznika na ten z komputerem można było ustawić taki przebieg jak w module lsm. ja u siebie tak właśnie mam że się nie zgadzają, bo wymieniłem lsm i licznik.
a może jednak testbookiem można odczytać z modułu?
i ponoć jest jeszcze przebieg zapisany w sterowniku silnika-prawda to czy nie?

piter34 - Pią Maj 23, 2008 15:27

jarema napisał/a:
i ponoć jest jeszcze przebieg zapisany w sterowniku silnika-prawda to czy nie?

Mnie nic nie wiadomo na ten temat. Prędzej jest zapisany w BCU.

jarema - Sob Maj 24, 2008 10:47

właśnie BCU miałem na myśli,tylko inaczej to mi się nazwało.
marcin_i_alunia - Wto Maj 27, 2008 21:07

Mam komputer!!!!! :grin: :grin: :grin: Przyszła paczka, zamontowałem zegary i co??? I wszystko działa jak ta lala :grin: Nie wiem czy mialem tak cholerne szczęście, że trafiłem na zegary pasujące wyposażeniem do mojego autka ale nie pokazuje żadnych błędów nawet podczas jazdy. Pokazuje spalanie, otwarcie drzwi itp itd. jedyny minus to brak wskazania zapalonych halogenów przednich i nie wiem czym to może być spowodowane.

Acha, powazny mankament to fakt, że z moich 154000 przebiegu zostało tylko 5400. Przy sprzedaży autka mógłbym mieć problem ale powiedzmy sobie szczerze... Kto przy zdrowych zmysłach sprzedają taką czarną piękność :grin:

Dam-Kam - Wto Maj 27, 2008 21:10

podsumujcie... zegary z komputerem muszą pasować do wersji wyposażenia, trzeba jechać je zaprogramować jeśli sa z innej wersji, coś jeszcze ??
marcin_i_alunia, gdzie kupiłeś tak tanio te zegary ?? ;>

marcin_i_alunia - Wto Maj 27, 2008 21:56

Dam-Kam podobno wersja wyposażenia zaprogramowana w kompie musi zgadzać sie z tym w autku czyli skrzynia biegów, diesel czy benzynke, esp itp. Gdy to sie nie zgadza może wywalać błąd np esp. U mnie o dziwo sie zgodziło. A kupiłem zegary na allegro, aukcja trwała dośc krótko bo codziennie szukałem zegarów, kup teraz i już są u mnie :grin: Muszę jeszcze podjechać do ecc babice do Mariusza218 żeby testbookiem może cos tam poustawiał jak chociażby te halogeny albo może język na agielski zmienił, nie wiem czy się da. Ogólnie jestem bardzo zadowolony :grin:
MiReK - Wto Maj 27, 2008 22:23

A mnie ciekawi jakby sprawa wyglądała przy włożeniu tych zegarów które chciałeś kupić na początku postu(marcin_i_alunia),one są całkiem nowe.Ciekawe czy chodziłyby idealnie,czy mogłoby wywalać jakiś błąd.Pisałem do tego gościa,ale nie mogę się z nim dogadać żeby napisał mi czy jest na nich kontrolka przednich świateł przeciwmgielnych czy fotelika z dzieckiem.Pytałem też o date produkcji,ale odpisał że nie nie wie jaka jest.Wie tylko że są całkiem nowe,nigdy nie używane i wersja do diesla
marcin_i_alunia - Wto Maj 27, 2008 22:30

Mnie odstraszyła cena tych zegarów. Koło 500zł za zegary plus koło 150zł za ich zaprogramowanie. Ale sam ciekaw jestem czy by działały bez żadnych zabiegów. Jednak ta kasa to jak dla mnie zbyt wiele narazie na takie bajery tym bardziej, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie przepływka. Jednak jak mam to nie żałuję na mego pieszczoszka i dalej w planach mam założenie bcu high line i elektrycznych szyb na tył bo niestety nie mam. Ciekawi mnie jeszcze kwestia szyberdachu :grin: Dzięki takim zabiegom bardzo dobrze poznaje sie autko a to chyba ważne i jaka satysfakcja :grin:
MiReK - Wto Maj 27, 2008 22:46

Czyli całkiem nowe zegary trzeba wprogramować testbookiem,tak? A powiedz mi marcin_i_alina,jaką Ty masz kontrolkę w tym mniejszym wyświetlaczu środkowym,światł,przeciwmgielne czy fotelik z dzieckiem?
Dam-Kam - Sro Maj 28, 2008 07:27

marcin_i_alunia napisał/a:
Ciekawi mnie jeszcze kwestia szyberdachu :grin:

to sie rozumie, jakbyś cos wiedział to wiesz, pisz :D

marcin_i_alunia - Sro Maj 28, 2008 20:49

Chyba mam fotelik z dzieckiem ale nie jestem pewien. Wiem natomiast, że nowy licznik może przeprogramowac testbookiem natomiast uzywany wymaga ingerencji w pamięć eeprom tzn trzeba rozebrać zegary, wyluować kostkę, zaprogramować i wlutować. Według mnie gra nie warta świeczki bo można bardzo łatwo uszkodzić zegary chociażby silniki krokowe na których są wskazówki.
MiReK - Czw Maj 29, 2008 23:42

Sprawdź,proszę Cię,jaką masz tą kontrolkę,bo jeśli okaże się że masz fotelik,to teza "przemo285"którą opisuje tutaj,nie zawsze się sprawdza:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=14797

marcin_i_alunia - Pią Maj 30, 2008 23:46

Mam kontrolkę z dzieckiem :grin: więc teza przemo285 upada bo u mnie wszystko działa doskonale. Począwszy od dziennego przbiegu, poprzez info o błędach, otartych drzwiach itp a na średnim spalaniu skończywszy. Super sprawa taki wyświetlacz i wydaję mi się, że ryzyko warte 100zł nie jest aż tak duże. Ja miałem plan by te zegary rozebrać i przeprogramować eeproma ale skoro działają to luzik :grin:
przemo285 - Sob Maj 31, 2008 08:53

Nie zrozumieliście mnie wszystko zależy od tego jaki macie rocznik auta a z jakiego rocznika zegary w tym tkwi cały problem.
Dam-Kam - Nie Cze 01, 2008 16:39

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 17:40 ]
przemo285, a słuchaj bo mam możliwość kupienia zegarów z roku 1999. Co prawda nie sprawdzałem jeszcze nr. moich (tamtych mam) ale gdyby sie zgadzały to co ?? działały by mi te liczniki czy nie ?? dodam że mój to 2001 rocznik

MiReK - Wto Cze 03, 2008 17:17

Kupiłem zegary z komputerem.Czekam aż dotrą i zobaczymy co u mnie z tego wyjdzie
marcin_i_alunia - Wto Cze 03, 2008 17:34

Jedyna napisz koniecznie. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Tak przy okazji jakbyś potrzebował jakiś info dotyczących tego lusterka to napisz, ja już u siebie zamontowałem. Zrobiłem kilka fotek podsufitki to bedziesz wiedział co i jak z kablami. Pozdro
Dam-Kam - Wto Cze 03, 2008 18:01

jedyna, czybyć to Ty podkradł mi zegary za 200zł z 2001r prod ?? ;>
MiReK - Wto Cze 03, 2008 18:11

To sem ja :lol:
Dam-Kam - Wto Cze 03, 2008 18:34

o żesz Ty :mrgreen: pisałem do kolesia żeby podał nr. a on odpisał że sprzedane... ale ma jeszcze jeden z 1999r ale nie wiem czy bedzie pasował, czekam co przemo285 napisze ale nie wiem gdzie sie podziewa :???:
marcin_i_alunia - Wto Cze 03, 2008 23:19

pewnie ttomecki czy jakoś tak :grin: Ja kupiłem od niego licznik za 100zł :grin: Dam-Kam bierz w ciemno, te 200zł nie pieniądze a jaka radość jak będzie pasował :grin: A jak nie to autor artykułu o przeróbce na pewno Ci pomoże z przeprogramowaniem eeproma. Uważaj żeby kolejnego licznika Ci ktoś z przed nosa nie zawinął :grin:
Dam-Kam - Sro Cze 04, 2008 08:03

jeszcze sie wstrzymam zwłaszcza że szykują sie inne wydatki na R75 :sad: ale kiedys napewno !! :mrgreen:
MiReK - Wto Cze 10, 2008 17:49

Dotarły zegary,podpiąłem je,ale mam 2 błędy :cry:
Error w miejscu dziennego przebiegu i usterkę kontroli trakcji(mój Roverek jej nie ma).Czyli czeka mnie rozbieranie zegarów.Oczywiście sam się za to nie zabieram,marcin_i_alunia,mam prośbę czy mógłbyś mi podać na pw jakieś namiary na tego gościa z artykułu o epromie?Musiałbym też przesunąć przebieg,bo teraz mam 7500 i ustawić język na angielski.Ale powiem ogólnie że dzisiaj jeździłem z tym licznikiem i mam miłe wrażenia,najgorzej przeszkadza ten komunikat o kontroli trakcji.

[ Dodano: Wto Cze 10, 2008 18:57 ]
Właśnie teraz czytałem któryś raz z kolei artykuł o zegarach z komp. i widzę że w moim wypadku nic nie będzie z tych zegarów,przecież tam jasno piszę że można wszystko przeprogramować,ale jeżeli w miejscu dziennego przebiegu nie wyskakuje"err",a u mnie włąśnie tak jest,muszę szukać dalej :beczy:

Zukowaty - Wto Cze 10, 2008 19:07

Cytat:
2. Jeżeli chcesz wymienić swoje zegary na zegary z komputerem musisz jedynie zwrócić uwagę na numer seryjny zegarów (zaczyna się od YAK .... - patrz naklejka na obudowie) czy dane zegary mogą być montowane w twoim aucie (chodzi o rocznik a dokładnie numery VIN - z pomocą przyjdzie elektroniczny katalog do którego link można znależć na stronie Klubowej
Powiedzcie mi o jaki katalog chodzi bo tak przegladam przegladam i przegladam i nic mi sie nie pokazuje...moze zle szukam.Jak by sie sprawilo problemu to prosze o link do tego bo mam do kupienia zegary i wolalbym sprawdzic wczesniej.
piter34 - Wto Cze 10, 2008 19:28

Zukowaty napisał/a:
Powiedzcie mi o jaki katalog chodzi

Chodzi o EPC. Link do EPC podano w technicznym FAQ.

Zukowaty - Wto Cze 10, 2008 19:44

No tak... :( Trzeba by jeszcze tylko rosyjski znac zebys sie tam poruszac.Widze ze jest katalog ale nie widze numerow vin i za choinke nie moge znalezc licznika...
piter34 - Wto Cze 10, 2008 19:49

Zukowaty napisał/a:
Trzeba by jeszcze tylko rosyjski znac zebys sie tam poruszac.

EPC (jako oprogramowanie) jest po angielsku.
To co Ty przeglądasz to rosyjskie EPC udostępnione na WWW.

Zukowaty - Wto Cze 10, 2008 19:51

ten link do sciagniecia katalogu nie dziala mi.Nie otwiera sie
piter34 - Wto Cze 10, 2008 20:43

Stąd spróbuj pobrać:
http://www.roverki.wienia...og.2005.iso.rar

Zukowaty - Wto Cze 10, 2008 20:53

Ok,teraz poszlo.Dzieki

[ Dodano: Wto Cze 10, 2008 23:46 ]
Tylko ze nie moge tego rozpakowac. Wyrzuca blad pod sam koniec rozpakowywania...
Jak ktos ma to juz sciagniete i dziala to prosilbym o sprawdzenie:
Zegary YAC 110 376
VIN SARRJSLKRYM109593

MiReK - Wto Cze 10, 2008 23:18

Kupiłem właśnie zegary z komp. z kontrolką przednich świateł przeciwmgielnych,zamontowałem i oprócz tego że mam usterkę ESP(bo w aucie nie mam ESP) mam komunikat"Err" w dziennym przebiegu,co ma zrobić,zwrócić je czy coś da się z tym zrobić?Zegary są z lutego 2001 a mój R z marca 2000
lamer - Sro Cze 11, 2008 06:47

Coś w temacie chociaż może raczej do "uważajcie na te samochody" by się nadawało:
W ogłoszeniu opis: "oryginalny przebieg" 19000....
http://otomoto.pl/rover-75-2004-2005-C5404184.html

Zukowaty - Sro Cze 11, 2008 15:15

Czyli co? Mozna uszkodzic zegary przy kreceniu licznika?? Ja siedzie w Danii i dla mnie normalne przebiegi w nowych autach z dieslem w krajach gdzie sa autostrady to TAKIE
Nie kupuje sie diesla zeby jezdzic do sklepu i do kosciola tylko na trasy.

Dam-Kam - Sro Cze 11, 2008 15:27

nie, jakiś kretyn kupił nowe zegary z naskim przebiegiem i podaje ten przebieg jako oryginalny mimo że wywala "err" :mrgreen: ojjj... co za prostaki...lamer, fajnie to wyczaiłeś :wink:
Zukowaty - Czw Cze 12, 2008 07:21

Pomoze ktos sprawdzic te zagary? Katalog sciagnalem juz 2 razy ale nie moge rozpakowac:
CRC failed in 050329_1506.iso. The file is corrupt

sTERYD - Czw Cze 12, 2008 08:20

bo tego nie masz rozpakować, tylko zamontować w napędzie wirtualnym :lol:
Zukowaty - Czw Cze 12, 2008 08:51

:shock: aha :shock: :arrow: :idea:
MiReK - Czw Cze 12, 2008 09:34

sTERYD napisał/a:
bo tego nie masz rozpakować, tylko zamontować w napędzie wirtualnym :lol:

Tylko że to jest przecież zapakowane rar-em i żeby móc z tego korzystać to trzeba najpierw rozpakować a później odpalic wirtualnym napędem.
Mi też nie chce sie to rozpakować i mam taki sam komunikat

piter34 - Czw Cze 12, 2008 09:35

jedyna napisał/a:
Mi też nie chce sie to rozpakować i mam taki sam komunikat

Wygląda na to, że archiwum RAR jest uszkodzone.

Zukowaty - Czw Cze 12, 2008 09:38

A powiedzcie mi czy jak mam 2000 rok to czy bedzie mi pasowalo z 1999roku??Koles ma 2 liczniki-1999 i 2001 rok

[ Dodano: Czw Cze 12, 2008 11:17 ]
Ok.dzwonilem do majstra od artykulu,bardzo przyjemny czlowiek i juz wiem wszystko.nie istotny jest rocznuk tylko jaka kontrolka jest na srodkowym polu w prawym gornym rogu.Musi byc fotelik bo jak sa halogeny to licznik do dupy.

MiReK - Czw Cze 12, 2008 12:45

A czemu taki wniosek?Przecież te z kontrolką świateł przeciwmgielnych też musiały gdzieś działać?
I jeszcze jedno pytanie,jak włożymy te zegary z kontrolka fotelika a w aucie mamy światła przeciwmgielne,to po ich załączeniu skąd będziemy o nich wiedzieć,w okienku komputera pokładowego?

marcin_i_alunia - Czw Cze 12, 2008 17:39

Jedyna nie będziemy. Dzwoniłem do tego goscia od zegarów, naprawdę konkretny i bardzo miły człowiek. Powiedział, że da się zrobić wszystko prócz kontrolki halogenów. Ja zaraz rozbieram swoje zegary i wysyłam mu eeproma do przeprogramowania. Chodził głównie o obrotomierz i inne pierdoły. Ale kupujcie zegary z fotelikami jeśli macie auta tak do 2001r.
MiReK - Czw Cze 12, 2008 19:14

:shock: Czyli co,nie ma w ogóle możliwości żeby była kontrolka świateł przeciwmgielnych jeżeli takowe mamy w aucie?
A co powiedzą Ci którzy mają oryginalnie zegary z komp i światła przeciwmgielne?Też nie macie kontrolki ww świateł???

Zukowaty - Pią Cze 13, 2008 01:39

Nie bedziemy miec kontrolki i tyle.Ja z tym moge zyc :P Te z kontrolka podejrzewam ze pewnie trzeba logowac i wylogowywac jak radia albo jest jakies inne podpisanie ich pod dane auto a te starsze byly bez tego,jedynie z konfiguracja.Najprawdopodobniej w piatek 20go spot w poznaniu to sie bede juz mogl pochwalic bo w czwartek wracam do kraju to je odbiore :)
Dam-Kam - Pią Cze 13, 2008 06:45

Zukowaty, świetny avatar :mrgreen:
Zukowaty - Pią Cze 13, 2008 07:21

Dzieki,rozlozyl mnie CYC jeden wczoraj na lopatki.Nawet kawy w nocy w robocie nie musialem pic tam mi cisnienie skoczylo.Co do komputeka to wiecie moze czy gajga od migaczy pasuje po lifcie?
Kris - Pią Cze 13, 2008 07:45

jedyna napisał/a:
:shock: Czyli co,nie ma w ogóle możliwości żeby była kontrolka świateł przeciwmgielnych jeżeli takowe mamy w aucie?
A co powiedzą Ci którzy mają oryginalnie zegary z komp i światła przeciwmgielne?Też nie macie kontrolki ww świateł???

Oryginalnie wygląda to tak jak na fotce:

zielona lampka na zestawie lampek - przednie przeciwmgielne
żółty symbol na komputerze - tylnie przeciwmgielne

[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 08:47 ]
jedyna napisał/a:
.............."Err" w dziennym przebiegu,co ma zrobić,zwrócić je czy coś da się z tym zrobić?Zegary są z lutego 2001 a mój R z marca 2000

Nie wiem czy to się da zrobic ale to wyskakuje od czasu do czasu niewiem czemu, u mnie tak jest i u wielu osób widziałem, do tego ciekawostka że mimo tego "Err" przebieg dzienny i tak liczy się poprawnie.

[ Dodano: Pią Cze 13, 2008 08:51 ]
Dam-Kam napisał/a:
nie, jakiś kretyn kupił nowe zegary z naskim przebiegiem i podaje ten przebieg jako oryginalny mimo że wywala "err" :mrgreen: ojjj... co za prostaki...lamer, fajnie to wyczaiłeś :wink:

Jak wyżej, już tak się nie unoś ;)

MiReK - Pią Cze 13, 2008 13:56

Tak"Kris",ale Ty masz właśnie te zegary które ja kupiłem, z kontrolką świateł przeciwmgielych,a mi chodzi o te w których w tym miejscu jest kontrolka fotelika z dzieckiem,jak tam wygląda sprawa z sygnalizowaniem włączonych przednich przeciwmgielnych?
marcin_i_alunia - Pią Cze 13, 2008 15:51

Jest patent na zrobienie kontrolki. Kupić zegary z fotelikiem, przełozyc ten kartonik ze wskaxnikami z zegara z halogenem, fizycznie dołożyć małą diodę i wyprowadzić z niej kableki jeden do masy a drugi to plusa od halogenów :grin: Tak zrobił to ten gośc od liczników i musze powiedzieć, że jest to całkiem dobry pomysł.
MiReK - Pią Cze 13, 2008 22:17

Mam już drugie zegary od tego samego gościa i działąją! Są z benzyniaka,więc trzeba przełożyć cyferblaty z dieslowskich,no i przeprogramować ale najważniejsze że nia ma "Err".
Teraz pojadą do szpeca od zegarów(on już będzie wiedział jak się nimi zająć) i czekac tylko jak wrócą :rotfl:

Zukowaty - Nie Cze 15, 2008 19:58

Jak by ktos sie chcial polasic na te zagary to prosze bardzo LINK
marcin_i_alunia - Nie Cze 15, 2008 23:02

800zł za zegary???!!! Do tego zaprogramowanie jakieś 150zł plus koszty przesyłki, kurde 1000zł wyjdzie. Jak dla mnie przesada tym bardziej, że takie same zegary są na allegro za 200zł, ja kupiłem za 95, zaprogramowanie 150zł. No ale jak ktos ma duzo kasy :grin:
Zukowaty - Pon Cze 16, 2008 00:25

Nie 800 tylko w tej chwili 330 no i nowe.Zaprogramowanie u tego czlowieka we Wrocku 200zl.W niemczech nie cenia sobie rovera to moze pojda tanio...moze
MiReK - Pią Cze 20, 2008 15:50

:rotfl: Ja już mam zegary zamontowane w autku i jestem bardzo zadowolony.Wszystko chodzi tak jak powinno,włącznie z kontrolka przednich przeciwmgielnych,komunikaty w j,angielskim,no i mój oryginalny przebieg
marcin_i_alunia - Pią Cze 20, 2008 20:38

Jedyna w jaki sposób rozwiązałeś problem kontrolki przeciwmgielnych?
MiReK - Pią Cze 20, 2008 22:22

Przełożyliśmy ten kartonik ze wskaźnikami z zegara z halogenem,dołożył małą diodę i wyprowadził z niej kableki,jeden do masy a drugi wychodzi z obudowy zegarów i podpiąłęm go do plusa od halogenów przy głównym włączniku świateł.
Zukowaty - Sro Cze 25, 2008 20:19

:) Bylem wczoraj we Wrocławiu :) Co na to powiecie??

MiReK - Sro Cze 25, 2008 22:08

Masz kontrolkę przeciwmgielnych przednich na komputerze!No ja jestem pod wrażeniem!
Tym bardziej dziwi mnie to,bo miałem te zegary też podpięte pod swoje auto i nie było tego.Ale mój to diesel,a to są zegary od benzyny,może tu jest jakis haczyk."Przerabiałeś"cos w nich?Bo widzę że przebieg masz już swój,a przedtem było w nich coś w okolicach 7-9 tyś?Zwróciłeś też uwagę na zegar cieczy chłodzącej w nich?Bo jak je podpiąłem u siebie przy nagrzanym silniku,to wskazówka wykraczała poza środek skali
Bardzo mnie ciekawi jak to możliwe że masz sygnalizowane włączenie przednich przeciwmgielnych w okienku komputera :shock:
Czekaj,czy to są te zegary z Częstochowy,a we Wrocławiu byłeś z nimi u Szymona?

Zukowaty - Czw Cze 26, 2008 11:21

Cytat:
Czekaj,czy to są te zegary z Częstochowy,a we Wrocławiu byłeś z nimi u Szymona?

Zgadza sie.Szymek powiedzial ze najprawdopodobniej mam ostatni soft jaki w nie pakowali bo to sa zegary z 2001 roku.Co do temperatury to juz jest dobrze a bylo jak mowisz na 3/4 skali zamiast na polowie.Prawdopodobnie one byly kiedys w 1.8T i tam beda pewnie inne czujniki czy cos w tym stylu.teraz mam wszystko OK.Niekiedy przy odpalaniu mrugnie mi na niecala sekunde grzanie swiec na kompie ale to chyba nie problem :) Sa zaje.... :)Czyli Ty miales ye same zegary i oddales??

MiReK - Czw Cze 26, 2008 15:01

Miałem podpięte te:
http://moto.allegro.pl/it...k_rover_75.html
,czy to są te Twoje?

marcin_i_alunia - Czw Cze 26, 2008 20:42

tez takie chce :grin:
Zukowaty - Czw Cze 26, 2008 20:50

jedyna napisał/a:
Miałem podpięte te:
http://moto.allegro.pl/it...k_rover_75.html
,czy to są te Twoje?

To sa wlasnie te moje tylko w transporcie urwalo sie jedno dolne mocowanie i musialem przelozyc tyl z mojego starego zegara.Zaluj ze ich nie zatrzymales bo sa super

MiReK - Czw Cze 26, 2008 22:04

Ale co dziwne,u mnie nie sygnalizowały halogenów
marcin_i_alunia - Sob Cze 28, 2008 12:21

Jedyna Szymon mi napisał, że to podobno nie zależy od zegarów i wsadu do nich ale od modułu LSM czyli od włącznika świateł. Jeśli miał to wprogramowane to będzie się wyświetlało, że mamy halogeny przednie. Ja niestety sam dokładałem halogeny i przekładałem tylko przedni panel włącznika ale dziś założę cały włącznik z fabrycznym panelem do halogenów, taki na pewno miał wprogramowane załączanie halogenów i zobacze czy pojawi się sygnalizacja.

Tak przy okazji Szymon podesłał mi samego eeproma, rozebrałem zegary wlutowałem i działa alegancko:) mój przebieg, język angielski i w ogóle ach och:) Więc jesli ktoś ma troszkę zapału i potrafi się posługiwać lutownicą to nie trzeba pozbywać się zegarów na kilka dni, piszecie do Szymona, on podsyła epproma i wszystko gra i buczy :grin: Sam próbowałem bawić sie w programowanie tego ale tak jak powiedział Szymon rozkminic wsad tego eeproma, co oznacza każdy bit to masakra...

MiReK - Sob Cze 28, 2008 17:57

A powiedz mi,jak dołożyłeś halogeny i miałeś jeszcze wtedy zwykłe zegary,to na nich zapalała Ci się kontrolka halogenów?
marcin_i_alunia - Sob Cze 28, 2008 23:22

No własnie wtedy kontrolka sie zapalała... Kurde sam już nie wiem. Jutro podepnę ten drugi włącznik i zobaczę czy pojawi mi się to samo co u Zukowatego farciarza :grin:

[ Dodano: Nie Cze 29, 2008 16:07 ]
Niestety nie uda mi sie sprawdzic na innym włączniku ponieważ ten, który kupiłem jest uszkodzony. Nie uzywałem go do tej pory a jedynie panela z włącznikiem halogenów. Okazalo się, że jeden z elementów na płytce jest uszkodzony tak jakby ktos go młotkiem walnął i odskubał kawałek :cry:

Zukowaty - Pią Lip 04, 2008 05:07

:) Chyba nie jestem jedyny co ma halogeny na kompie :))) A tak na powaznie to jak moja maszyna juz ozyje :( o czym w innym temacie to zapraszam do mnie i podepnie sie moj wlacznik swiatel.
marcin_i_alunia - Pią Lip 04, 2008 16:40

Szkoda ylko, że tak rozstrzeleni po kraju jesteśmy :cry: Ale jakbyś był kiedyś w okolicach stolicy to daj znać. Pozdrawiam
MiReK - Pią Lip 04, 2008 18:12

Zukowaty,
możesz też Ty z kolei podpiąć pod swój,inny wyłącznik i powiesz czy są dalej halogeny na kompie

Zukowaty - Pią Lip 04, 2008 18:16

A podeslesz mi inny wlacznik?
MiReK - Pią Lip 04, 2008 18:30

:lol:
Miałem na myśli jakby Ci kedyś wpadł w ręce jakiś włącznik,lub jakbyś miał kogos kto ma też R75

Zukowaty - Pią Lip 04, 2008 18:32

jedyna, jedyna, jedyna,

ktos by sie znalazl ale ile widziales 75 z Poznania na forum??A kto na ulicy da sobie wyciagnac przelacznik do experymentow naukowych :P

marcin_i_alunia - Pią Lip 04, 2008 19:54

Ja niedlugo bede mial drugi wlacznik bo wymieniaja mi na inny. Podepne i sprawdze. Włącznik będzie oczywiście fabryczny z halogenami. Już ciekaw jestem.