Zobacz temat - [Pontiac Bonneville] problem ze skrzynią automatyczna

Forum Klubu ROVERki.pl

Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [Pontiac Bonneville] problem ze skrzynią automatyczna

kadzaf - Wto Maj 27, 2008 21:05
Temat postu: [Pontiac Bonneville] problem ze skrzynią automatyczna
Prosze was nie złoście sie ze umiesciłem tu temat :> (choc nie jest konkretnie o Roverku) ale nie miałem go gdzie umiescic (w offtopicu jest zablokowane i nie mogłem tam napisac) .
A ze na forum jest wielu medrców ,wiec moze ktos bedzie wiedział jaka moze byc tego przyczna (w koncu autamty działaja chyba praktycznie na tej samej zasadzie co przy innych markach) :wink:

Mam problem (a raczej kolega go ma) ma Pontiac Bonneville automata oczywiscie i jest u niego taki myk, ze jak opali silnik i wrzuci obojetnie który bieg to jest dobrze( koła sie krecą na każdym przełożeniu ,,biegu) a jak go zgasi i odpali ponownie juz nie tzn moze przerzucic na obojtnie który ,,bieg (połozenie) ,a koła sie nie obracają . jak myslicie czy to moze byc spowodowane ? :bezradny:

Skiba - Wto Maj 27, 2008 21:08
Temat postu: Re: [Pontiac Bonneville] problem ze skrzynią automatyczna
kadzaf napisał/a:
(w offtopicu jest zablokowane i nie mogłem tam napisac) .

Tak jak wcześniej napisałem, offtopic działa. Pomyliłeś go z archiwum ;)

kadzaf - Wto Maj 27, 2008 21:10

Sorki Skiba nie przyuwazyłem ,ale jesli przeszkadza to prosze przenies go to offtopa (bo ja juz nie moge, z pozycji użytkownika) :/
thef - Wto Maj 27, 2008 21:20

Kadzaf, usterka jak usterka i pasuje tu idealnie. Nie dyskryminujemy innych marek ;)
kadzaf - Wto Maj 27, 2008 21:29

ok no a co powiecie o tej usterce ? boweim ja nie wiem dzis siedziałem przy nim z 6h i nic .. :mad:
Sprawdzilismy cisnienie oleju jakie daje na poszczeglnych biegach o było ok 60-70 kPA (chyba w pascalach), tylko na przełączeniu na jedynke jest ok 180 kPa .(pisze ze biegi bo choc to automat ale ma 7 przełożen ) :wink:
i tak samo pokazuje w momencie kiedy wszsytko jest ok (i koła sie obracaja ) oraz w tedy gdy nie krecą się :/

sTERYD - Wto Maj 27, 2008 22:10

myślę, że to nie koniecznie usterka, co zabezpieczenie skrzyni biegów...
niektóre zwłaszcza amerycańskie tak mają, że jak sie uruchomi silnik w innej pozycji niż P to nie pojdzie... :???:

Sachar - Wto Maj 27, 2008 22:18

Zabezpieczenie działa tak, że nie uruchomi się w innej pozycji niż P. Dodatkowo trzeba czasem też nacisnąć hebel :)
kadzaf - Wto Maj 27, 2008 22:19

hmm tzn w innej pozycji niz P w ogóle nie da sie go uruchomic (silnika) .a moze i to zabezpieczenie jak mówił STERYD.Bo to auto kolesia który intersuje sie amerykacami a ze ma kasy to se pozwala na takie rzeczy :D . ale troche głupio by było jak by auto przykłądowo na swiatłach zdechło .(jak postoi z 1-2min potem jest juz dobrze) :wink:
sTERYD - Wto Maj 27, 2008 22:28

to moze przy gaszeniu tez trzeba ustawić na P...?

poza tym, żeby automat zgasł na światłach??? Niebywałe...

Ciufa - Wto Maj 27, 2008 22:33

sTERYD napisał/a:
poza tym, żeby automat zgasł na światłach??? Niebywałe...
normalne, niewazne czy automat czy manual zgasnąć moze , koledze chodziło o zdechniecie:P
dobra już sie nie czepiam

kadzaf - Wto Maj 27, 2008 22:42

Ten gosc ma z 10 amerykańców (również Pontiacki) i niektóre sa automaty , przy zadnym takie cos nie wystepuje tak wiec chyba nie powinno sie tak dziac . :/
skrzynia juz kiedys była wymieniana bo ta poprzednia tez cos miała nie tak (do tych modeli niestety ale nie bylo manuali bo jesli by był to bez wahania by przerzucił i miał swiety spokój ze skrzynią) :wink:

Jak e ta skrzynia działa za posrednictwem cisnienia oleju (hydrauliczna) i troche jest w niej tez kabli (elektrnoczna /elektromagnetyczna) (za bardzo sie nie znam na takich skrzyniach :wink: zreszta tu u nas tez nie ma takich speców od automatów z tego co wiem jest jakis macher w Krakowie, co dobrze robi tego typu skrzynie ale dosc sporo sobie za nie spiewa, tzn za remont bierze ok 3-4k z tego co mi mówiły kumple (prawie co wartosc całego takiego auta )

tommsz - Sro Maj 28, 2008 07:26

Cześć
jak ma mój gust jest to problem ze sterowaniem elektronicznym skrzyni (jest tam też elektronika sterująca pracą elektrozaworów od poszczególnych biegów). trzeba by sprawdzić dokładnie wszystkie połączenia elektryczne.

maciej - Sro Maj 28, 2008 08:41

Ostatnio gdzieś słyszałem, że w Jeepach bardzo często szaleją automaty jak się zanieczyści czujnik wciśnięcia gazu pod pedałem, ale tam raczej są jakies problemy ze zmianą biegów, a nie z odpalaniem... :(
kadzaf - Sro Maj 28, 2008 20:43

Dzieki wam bardzo za odp ( a w szczególności tommszowi ) tyle tylko dopiero teraz go odczytałem
Dobrze ze miał jeszcze jedną taka samo skrzynie wiec przełożyło sie wszsytkie czujniki (sa tam trzy) a jutro mysle ze zdązy sie złożyc (wiec zobaczy sie czy pomogło,ale są ze powinno byc ok , bo jesli byłaby skrzynia uszkodzona to w ogóle by nie działała a tu jak sie pierwszy raz odpali jest ok a następnym juz nie , (trzeba odczekac jakies pare minut i znów chodzi) :wink: