|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R216 Si 97r] Mniejsza moc na 1 i 3 biegu
nocny_marek - Wto Cze 10, 2008 18:05 Temat postu: [R216 Si 97r] Mniejsza moc na 1 i 3 biegu Witam.
Niedawno miałem kilka usterek, sprzęgło, potem HGF. Wymieniałem rozrząd, filtry i płyny gdyż auto kupiłem w marcu czyli niedawno.
Otóż po ostatniej naprawie (HGF) auto ma mniejszą moc na 1 i na 3 biegu. Pracuje równo na biegu jałowym, nie gaśnie, nie "kopci" itd. Tylko czuję, że nie ma tego "kopnięcia" co przed oddaniem do mechanika. Może ktoś mi doradzi co to może być ? Czytałem, że po wymianie rozrządu może to być kwestia nastawy kąta wtrysku...
Ktoś może polecić kogoś we Wrocławiu z diagnostyką komputerową od roverów? Przy okazji bym coś zrobił z drugim pilotem, który nie działa.
Pozdrawiam
Skiba - Wto Cze 10, 2008 18:19 Temat postu: Re: [R216 Si 1.6Benzyna 97r] Czyżby kąt wtrysku ?
Nocny Marek napisał/a: | Czytałem, że po wymianie rozrządu może to być kwestia nastawy kąta wtrysku... |
Tak, ale dotyczy tylko silników Diesla
piter34 - Wto Cze 10, 2008 18:32
Nocny Marek napisał/a: | Może ktoś mi doradzi co to może być ? |
Źle ustawiony rozrząd...?
nocny_marek - Wto Cze 10, 2008 19:02
Skiba napisał/a: | Tak, ale dotyczy tylko silników Diesla |
Tylko Diesla ? .. hmmm to nie mam pomysłów...
piter34 napisał/a: | Źle ustawiony rozrząd...? |
Nie wiem, jeszcze do tego mechanika beda dzwonic i zobacze co on powie.
Poki co mowil mi (po HGF) zebym auto na trasie "przegonil
piter34 - Wto Cze 10, 2008 19:27
Nocny Marek napisał/a: | Poki co mowil mi (po HGF) zebym auto na trasie "przegonil |
Auto powinno chodzić normalnie bez żadnego "gonienia".
Skiba - Wto Cze 10, 2008 19:30
Nocny Marek napisał/a: | Poki co mowil mi (po HGF) zebym auto na trasie "przegonil |
Chyba w drodze powrotnej do mechanika
nocny_marek - Wto Cze 10, 2008 19:50
piter34 napisał/a: | Auto powinno chodzić normalnie bez żadnego "gonienia". |
No wlasnie, to nie kon, ze trzeba go pogonic zanim ruszy z kopyta
Skiba napisał/a: | Chyba w drodze powrotnej do mechanika |
No jakby co mam gwarancje na te prace wiec pogonie z autem do niego chyba. Najpierw jeszcze nim pojezdze i zobacze jak sie bedzie sprawowac...
Skiba - Wto Cze 10, 2008 19:51
Nocny Marek napisał/a: | No jakby co mam gwarancje na te prace wiec pogonie z autem do niego chyba. Najpierw jeszcze nim pojezdze i zobacze jak sie bedzie sprawowac... |
Sprawdzaj regularnie stan płynu chłodniczego !
nocny_marek - Wto Cze 10, 2008 20:04
Skiba napisał/a: | Sprawdzaj regularnie stan płynu chłodniczego ! |
Sprawdzxam przed kazda jazda oraz po jezdzie. Sam mechanik rowniez mnie na to uczulal i owo "przegonienie" oznaczalo wlasnie kontrole stanu poziomu tegoz plynu i ogolnie ukl. chlodniczego w tym wskaznika temp. w pojezdzie.
Poki co wszystko jest dobrze, poziom plynu (akurat teraz wlal tylko wode po HGF i czyszczeniu ukl. chlodniczego) nieznienny, zbiorniczek czysty jak łza.
[ Dodano: Wto Paź 14, 2008 23:01 ]
Cytat: | Źle ustawiony rozrząd...? |
byl zle ustawiony, wczesniej o tym czytalem, mechanikowi mowilem, ze cos jest nie tak, ale on swiecie przekonany o swojej racji mowil ze ma moc (jak docisnal do 6tys obrotow).
Bylem u Gawina i z kolega Piotrem mi zlozyli poprawnie. Bylo przesuniecie o 3 zeby. Poza tym walki pomylili od kol. ssacego i wydechowego poprzednicy...
|
|