Zobacz temat - dlaczego mieszkańcy Bydgoszczy to "tyfusy"?

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - dlaczego mieszkańcy Bydgoszczy to "tyfusy"?

kasjopea - Sro Cze 11, 2008 22:29
Temat postu: dlaczego mieszkańcy Bydgoszczy to "tyfusy"?
Z tematu w dziale spoty lokalne wynikła kwestia, skąd wzięło się określenie "tyfus" w odniesieniu do mieszkańców Bydgoszczy. Parę godzin spędziłam na necie próbując dociec jego genezy. Wpadłam na jeden trop, ale z braku potwierdzenia w poważnych źródłach, nie podaję go tutaj.
Może ktoś ma jakiś pomysł, albo konkretną wiedzę na ten temat. O pomoc proszę głównie mieszkańców Torunia, ponieważ to głównie oni określają tym mianem bydgoszczaków.
Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o roztrząsanie i pogłębianie animozji między Bydgoszczą a Toruniem, a jedynie dotarcie do genezy określenia "tyfus" :grin:

piter34 - Czw Cze 12, 2008 09:21

Informacje od kolegi z pracy, który mieszka w Bydgoszczy:

otoz geneza tego bierze sie ze... sredniowiecza ;)
ponoc w grodzie nad Brda wybuchla epidemia tyfusu, trwala dlugo i w koncu ktos wywlekl ja do Torunia. Torun byl Krzyzacki, stad Krzyzaki, a od tego pamietnego wydarzenia Bydoszczanie to Tyfusy. ile prawdy w tej historii, tego nie wie nikt, ale brzmi wiarugodnie

Z netu: Torunianie mówią na bydgoszczan "tyfusy", a bydgoszczanie na torunian "krzyżaki". Pierwsze określenie wzięło się podobno od szpitala dla chorych na tyfus na obrzeżach Bydgoszczy, natomiast Toruń istotnie jest miastem zakonnym lokowanym przez (i dla) rycerzy NMP.

kasjopea - Czw Cze 12, 2008 10:04

piter34, właśnie informację o szpitalu miałam na myśli pisząc o tropie, na który wpadłam. Ale jakoś nie mogłam znaleźć konkretnych wiadomości na temat tego szpitala. Nawet jeśli chodzi o okres, w którym on istniał.
Dzięki za odzew :grin:

Ktoś ma jakieś inne propozycje? :smile: