Zobacz temat - [R400] Grzałka świec

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Grzałka świec

mixturant - Pią Cze 20, 2008 17:34
Temat postu: [R400] Grzałka świec
Cześć. Moim problemem jest to, że roverek po przekręceniu kluczyka strasznie długo grzeje świece. Kontrolka gaśnie dopiero po ok 10 minutach od przekręcenia kluczyka. Do tego cały czas coś "burczy" pod maska. Jest to norma czy mam powód do niepokoju?

Pozdrawiam

P.S
Jestem nowy na forum więc wybaczcie jeśli pytanie jest nie na miejscu :P

Jary - Pią Cze 20, 2008 21:51

mixturant napisał/a:
....Jest to norma czy mam powód do niepokoju?

Niestety to nie jest norma, sprawdź sprawność świec i przekaźnika :idea:

Paul - Pią Cze 20, 2008 21:55

Cytat:
Niestety to nie jest norma, sprawdź sprawność świec i przekaźnika

Potwierdzam.
Polecam Michała Szymańskiego w Gronowie :D Da radę (a raczej jego syn, Maciej) ;P

mixturant - Sob Cze 21, 2008 09:28

Dzięki Panowie za pomoc :)
pgrad - Sob Cze 21, 2008 15:23

tak na moje oko można sprawdzić czy przekaźnik działa. Bo skoro coś buczy to raczej przekaźnik. Można to zrobić w łatwy sposób. Tam gdzie do przekaźnika idą cienkie kabelki podłączyć 12V, jak będzie buczeć, albo nie będzie przewodzić, to znaczy że przekaźnik do wymiany. Oczywiście zanim podłączysz napięcie pod przekaźnik to wypnij go z gniazda! Można też spróbować przetrzeć styki przekaźnika papierem ściernym i sprawdzić czy to coś dało.

[ Dodano: Sob Cze 21, 2008 16:23 ]
no i jeszcze warto by sprawdzić bezpieczniki które są za lewą lampą w obudowach przykręconych do blachy.

piter34 - Nie Cze 22, 2008 20:38

mixturant napisał/a:
Dzięki Panowie za pomoc :)

Czy problem został rozwiązany?

mixturant - Nie Cze 22, 2008 21:47

piter34, Jeszcze niestety nie bo nie mam możliwości sprawdzenia empirycznie udzielonych porad, ale każda porada jest dobra:)Jak tylko rozwiążę problem to napiszę.