|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ R 25 iDT] Zwarcie . Gdzie tego szukać ?
bora - Nie Cze 22, 2008 21:45 Temat postu: [ R 25 iDT] Zwarcie . Gdzie tego szukać ? Witam. Podzczas jazdy poczułem spaleniznę w aucie, zaraz potem włączając kierunkowskaz w LEWO spalił się bezpiecznik 10tka ( pierwszy w lewym dolnym rogu tablicy z bezpiecznikami) zgasło wszystko na desce rozdzielczej.
Sprawdziłem wiązkę kabli w tylnej klapie i była oczywiście do reparacji. Po naprawie zamknąłem pilotem auto i ... już nie mogłem otworzyć bo okazało sie że, spalił sie bezpiecznik 15tka pod maską od alarmu.
Jeszcze raz sprawdziłem kable w klapie tylnej i już z alarmem jest OK.
TYKLO ciągle włączając kierunkowskaz w LEWO przepala sie ta 10tka pod kierownicą i czuć jest spaleniznę pod maską w okolicy wiązek kabli pod ABS-em.
Sprawdziłem wszystkie światła odłączając je i dalej to samo.
Co to może być?
No i jeszcze dodam że, kierunkowskaz w prawo działa poprawnie ale włączając AWARYJNE bezpiecznik się przepala.
pgrad - Nie Cze 22, 2008 21:55
Witam. Skoro wywala bezpiecznik 10A to musi być zwarcie całkowite. Przyczyny szukaj w wiązce kabli idącej przez klapę bagażnika, a następnie pozostałych. Możesz wyjąć żarówki, odłączyć aku i omomierzem sprawdzić opór miedzy biegunami w gniazdach na żarówki. Tam gdzie niższy opór jest zwarcie.
[ Dodano: Nie Cze 22, 2008 23:03 ]
A skoro Ci się zjarał ten bezpiecznik to może warto zajrzeć do tej wiązki jeszcze raz?
bora - Nie Cze 22, 2008 23:05
To już nie na moje siły. Nie mam sprzętu do sprawdzania oporu. Jutro musi to sprawdzić fachowiec.
Niepokoi mnie silny zapach spalenizny pod maską zaraz po użycu kierunkowskazu w lewo.
Paul - Pon Cze 23, 2008 09:00
Sprawdź przewody od bocznego lewego kierunku - wygląda, że gdzieś tam masz zwarę do masy
bora - Pon Cze 23, 2008 19:45
Już po sprawie. Zwarcie było w lewej tylnej lampie a dokładnie w wiązce kabli idącej do tej lampy.
pgrad - Pon Cze 23, 2008 20:15
Czyli tak jak podejrzewałem... Dobrze że się z tym uporałeś
|
|