Zobacz temat - [R620] Wysprzęglik czy pompa sprzęgła?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Wysprzęglik czy pompa sprzęgła?

wiruwa - Czw Cze 26, 2008 12:46
Temat postu: [R620] Wysprzęglik czy pompa sprzęgła?
witam oturz jade jade i naciskam sprzeglo i go nie odbija na poczatku odpychalem noga ale dzisiaj juz to nic nie daje i tu pytanie co moglo sie zepsuc mysle ze to pompa sprzegla tylko niemoge jej nigdzie pod pedalem znalesc
NEOSSS - Czw Cze 26, 2008 14:51

Popraw temat o jaki model konkretnie chodzi!
piter34 - Czw Cze 26, 2008 14:51

wiruwa, ja rozumiem, że jesteś w Belgii i nie masz zainstalowanej obsługi języka polskiego, ale na litość korzystaj z takiego przycisku jak "pisownia" przed wysłaniem posta :shock: Stosuj znaki interpunkcyjne, kropki i przecinki. Twój post jest trudny do przeczytania. :/

Pedał naciska na tłoczek pompy, zlokalizuj tłoczek, a znajdziesz pompę.

Kobi84 - Czw Cze 26, 2008 15:57

Hej. Jeśli to pojedyńczy przypadek to nie masz się czym przejmować. Prawdopodobnie cały płyn z wysprzęglika cofnął się do pompy i dlatego pierwsze wciśnięcie nie odbiło bo nie było płynu w układzie. Pytanie co to spowodowało? Jeśli to się powtórzy to możliwe że masz nieszczelność gdzieś w układzie. Pompa znajduje się po prawej stronie pompy hamulcowej troszkę niżej od niej. Moją podobne zbiorniczki na płyn tylko w hamulcach jest większy.
wiruwa - Czw Cze 26, 2008 17:17

to sie juz calkiem zepsulo gdy troche naciskam pedal sprzegla to odrazu wyskakuje do samego dolu zupelnie jakby nic go nie trzymalo
maciej - Czw Cze 26, 2008 17:43

A czy poczytałeś poprzednie tematy?

Np. tu masz pełną instrukcję co sprawdzić, żeby mieć pewność, czy pompa, czy wysprzęglik:
http://forum.roverki.eu/v...rz%EAglik+pompa

Kobi84 - Czw Cze 26, 2008 17:57

W takim razie musisz sprawdzić szczelność układu. Jaki jest stan płynu w zbiorniczku pompy? Wyciek jest łatwy do zlokalizowania. Zajżyj czy nie masz plam płynu w okolicach pedału sprzęgła w kabinie pod kierownicą. Zobacz wysprzęglik czy nie jest mokry. Jeśli to sprawdzisz to będziemy wiedzieć co robić dalej.
wiruwa - Czw Cze 26, 2008 23:09

dzieki wielkie pod pedalem mam sucho
jutro dojde do tej pompy w koncu bo juz wiem gdzie sie znajduje i napisze co i jak

maciej - Pią Cze 27, 2008 09:48

Mi miesiąc temu walną wysprzęglik (tuż przed Zlotem) - zamiennik chyba 70, czy 80 zł w Tomateam, niestety Mariusz418 nie miał czasu do Zlotu, więc wymiana kosztowała mnie 140 zł w Shell AutoServ.
Senn - Pią Cze 27, 2008 12:21

maciej napisał/a:
niestety Mariusz418 nie miał czasu do Zlotu, więc wymiana kosztowała mnie 140 zł w Shell AutoServ.

:shock: Maciek no to Cie zczesali niezle. Ja za wymiane wysprzeglika u pana zenka zaplacilem 20zl.

Co do problemu to ja wlasnie mialem identyczna sytuacje. Musialem noga cofac pedal bo mi nie wracal. Wysprzeglik mial nieszczelnosc i uciekal plyn.

maciej - Pią Cze 27, 2008 14:00

Senn napisał/a:
Maciek no to Cie zczesali niezle. Ja za wymiane wysprzeglika u pana zenka zaplacilem 20zl.

Ale to była gardłowa sprawa - ZLOT za 2 dni!!! ;)

wiruwa - Pią Cze 27, 2008 23:04

padl wysprzeglik ale na czesc prawpodopobnie bede musial czekac do poniedzialku z wymiana chyba nie bedzie zadnych problemow?
mcteusz - Sob Cze 28, 2008 06:55

wiruwa napisał/a:
dzieki wielkie pod pedalem mam sucho
jutro dojde do tej pompy w koncu bo juz wiem gdzie sie znajduje i napisze co i jak

wiruwa a może i w zbiorniczku masz sucho?

maciej - Czw Lip 03, 2008 22:57

wiruwa napisał/a:
z wymiana chyba nie bedzie zadnych problemow?

W 2.0 nie ma problemów.
W 2.3 jest odrobinę trudniej, ale też się da bez rozkręcania auta - trzeba mieć sprawne paluszki. :)