|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R216 Si 1.6 97r]obroty na jałowym wieszają się na ok 2tys
nocny_marek - Pon Cze 30, 2008 15:53 Temat postu: [R216 Si 1.6 97r]obroty na jałowym wieszają się na ok 2tys witam.
Mam rovera 216 Si benzyna 1,6. Czasami sie zdarza, ze obroty na jalowym biegu wieszaja sie na wysokich obrotach np. 1,5tys i jak podgazuje to zostaje tak wysoko ile podgazowalem-mowa o obrotach czyli z 1,5 tys zostanie na 2 tys obrotow i nawet wyzej. Jak pojade i wrzuce biegi az do 3 i puszcze pedal gazu zeby obroty spadly przy jakiejs tam odpowiedniej predkosci to po jakims czasie normuje sie to.
Gdzies wyczytalem, ze to wina silnika krokowego i tylko jego to oczywiste bo on odpowiada za to. Pisali gdzies nie pamietam gdzie na stronie klubowej o czyszczeniu przepustnicy silnika - smarowaniu sprezynki bo to ona sie zacina czasem i za to "wieszanie sie obrotow" odpowiada...
Czy ktos pamieta gdzie jest instrukcja owych operacji?
POzdrawiam
marcus - Pon Cze 30, 2008 18:21
a może wystarczyłoby wyczyścić i nasmarować linkę -spróbuj.
nocny_marek - Pon Cze 30, 2008 18:33
Cytat: | a może wystarczyłoby wyczyścić i nasmarować linkę -spróbuj. |
ktora linke dokladnie ?
tu mam budowe silniczka krokowego i nie wyczytalem nic o zadnej lince...:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=413
marcus - Pon Cze 30, 2008 18:41
linka gazu nie jestem pewnien jakjest w 216 -tce ale jest tam chyba linka gazu , może jest zbrudzona i się wiesza . ja tak miałem i to pomogło.A jesli hodzi o silnik krokowy to też przydało by się zajrzeć i go oczyścic.
nocny_marek - Pon Cze 30, 2008 19:47
chyba to nie linka gazu bo na biegach normalne obroty ma prawidlowe, a jak tylko wrzuce na luz to silnik krokowy powiniene trzymac obroty i wtedy ma podwyzszone wiec to jego wina byc musi, albo przepustnicy....
tu mamm info apropo wieszania sie obrotow na biegu jalowym:
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#46
a tu jak czyscic przepustnice...:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=334
wychodzi na to, ze czyszczenie silniczka i przepustnicy....
DawidNB - Pon Cze 30, 2008 19:52
ja bym stawiał na przepustnicę
poszukaj posty zouzy ona to przerabiała na wiosnę jakoś.
czyściła krokowca, wymieniała czujnik, i nic. Dopiero wymiana przepustnicy pomogła.
Jeszcze jedno masz przepustnice plastikową czy metalową
zouza - Pon Cze 30, 2008 19:58
DawidNB napisał/a: | ja bym stawiał na przepustnicę
poszukaj posty zouzy ona to przerabiała na wiosnę jakoś.
czyściła krokowca, wymieniała czujnik, i nic. Dopiero wymiana przepustnicy pomogła.
Jeszcze jedno masz przepustnice plastikową czy metalową |
Mhm dokładnie, już mi sie po raz 100 nie chce pisać. Nie ma się co bawić aluminiowa używka kosztuje 120zł, wymienić i będzie spokój.
nocny_marek - Pon Cze 30, 2008 22:39
DawidNB napisał/a: | oszukaj posty zouzy ona to przerabiała na wiosnę jakoś.
czyściła krokowca, wymieniała czujnik, i nic. Dopiero wymiana przepustnicy pomogła. |
jaki czujnik wymieniala ?
Cytat: | Jeszcze jedno masz przepustnice plastikową czy metalową |
o widzisz....nie wiem..jeszcze nie wiem...
zouza napisał/a: | Nie ma się co bawić aluminiowa używka kosztuje 120zł, wymienić i będzie spokój. |
jesli to przepustnica...ale ten linka to potwierdza
http://www.roverki.pl/article.php?sid=334
[ Dodano: Pon Cze 30, 2008 23:57 ]
aaa i pytanie czy trzeba odlaczyc akumulator zanim sie zdemontuje silnik krokowy i przepustnice zeby modul nie wygenerowal bledow?
Ciufa - Wto Lip 01, 2008 00:08
Nocny Marek napisał/a: | jaki czujnik wymieniala ? |
czujnik położenia przepustnicy wymieniła, ale nie pomogło dlatego wymieniła całą przepustnice
Nocny Marek napisał/a: | aaa i pytanie czy trzeba odlaczyc akumulator zanim sie zdemontuje silnik krokowy i przepustnice zeby modul nie wygenerowal bledow? |
ja nie odłączałem przy czyszczeniu krokowca
sTERYD - Wto Lip 01, 2008 00:47
Nocny Marek napisał/a: | aaa i pytanie czy trzeba odlaczyc akumulator zanim sie zdemontuje silnik krokowy i przepustnice zeby modul nie wygenerowal bledow? |
nie trzeba, a nawet nie można, nie rozmontujesz krokowca przy odłączonym akumulatorze
Ciufa - Wto Lip 01, 2008 11:31
sTERYD napisał/a: | nie rozmontujesz krokowca przy odłączonym akumulatorze |
????? zartujesz teraz prawda?
sTERYD - Wto Lip 01, 2008 11:38
...
wymontować go wymontujesz oczywiscie, ale nie rozmontujesz - nie wykręcisz tej stożkowej "iglicy", ktora sie wysuwa...
Ciufa - Wto Lip 01, 2008 11:51
sTERYD napisał/a: | wymontować go wymontujesz oczywiscie, ale nie rozmontujesz - nie wykręcisz tej stożkowej "iglicy", ktora sie wysuwa... |
i wszystko jasne, w sumie ja nie wysuwałem stozka przy czyszczeniu, moze dlatego po dwóch tygodniach musiałem go wymienic na nowy hehe
nocny_marek - Pią Lip 04, 2008 14:59
a ktos wie, gdzie mozna kupic nowa przepustnice do rovera 216 Si 1,6 benzyna z 97 roku? we wrocku w kilku miejscach gdzie mechanicy kupuja do roverow-nie bylo.
Uzywanej nie chce za bardzo kupowac...
zouza - Pią Lip 04, 2008 15:11
Ja kupiłam używaną i jestem zadowolona. Zadzwoń do ASO to w nastepnym poście będziesz się pytał gdzie można kupić używkę
Brt - Pią Lip 04, 2008 16:15
zouza napisał/a: | Zadzwoń do ASO to w nastepnym poście będziesz się pytał gdzie można kupić używkę |
Ciufa - Pią Lip 04, 2008 16:43
Nocny Marek napisał/a: | ktos wie, gdzie mozna kupic nowa przepustnice |
http://www.eliseparts.com...870ed63923a0119
czy do twojego auta podejdzie to niewiem, niech sie wypowiedza specjalisci
sTERYD - Pią Lip 04, 2008 18:04
podejdzie, ale 500 plnów...
Ciufa - Pią Lip 04, 2008 19:21
sTERYD napisał/a: | podejdzie, ale 500 plnów... |
nie wydaje mi sie to dużo, pozatym ta przepustnica jest większa niż standardowa
sTERYD - Pią Lip 04, 2008 21:26
no tak, ale za używaną taką dasz 150...
Ciufa - Pią Lip 04, 2008 21:54
wole nowe części na które mam gwarancje, niz używane które powiedzmy po miesiacu sie rozsypiom....... ale to tylko moje zdanie
pozatym róznica w cenie 300 zł, radość z jazdy........ bezcenna
nocny_marek - Pią Lip 04, 2008 22:43
sTERYD napisał/a: | no tak, ale za używaną taką dasz 150... |
no ja mam wlasnie uzywana , pewnie w tym aucie jest od nowosci i wieszaja mi sie obroty coraz czsciej, pytanie, rozbierac ja i czyscic wg biuletynu rovera i smarowac felerna sprezynke?na dlugo to wystarczy?
ale z kolei.... zouza napisał/a: | Ja kupiłam używaną i jestem zadowolona. Zadzwoń do ASO to w nastepnym poście będziesz się pytał gdzie można kupić używkę |
wiec warto sie zastanowic:) mimo, ze mechanicy odradzaja,
a koszty sa tam jakies zwlaszcza, ze niedawno mialem HGF i sprzeglo walniete...
[ Dodano: Pią Lip 04, 2008 23:46 ]
ale....
Ciufcia napisał/a: | wole nowe części na które mam gwarancje, niz używane które powiedzmy po miesiacu sie rozsypiom....... ale to tylko moje zdanie
pozatym róznica w cenie 300 zł, radość z jazdy........ bezcenna |
w tym tez jest duzo prawdy pomimo, zeby miec rachunek na czesci wymieniane musialbym zaplacic VAT mechanikowi czyli koszty bylyby wieksze. Ale to w wypadku kiedy on kupuje czesc, a tutaj ja sam ja zamierzam kupic.
sTERYD - Sob Lip 05, 2008 00:01
obenie masz używaną plastikową ...
kup używaną metalową i nie będzie problemu
nocny_marek - Sob Lip 05, 2008 10:30
sTERYD napisał/a: | obenie masz używaną plastikową ... |
plastikową? musze sprawdzic, takie montowali seryjnie ? i mozna ot tak zmienic na metalowa?
zouza - Sob Lip 05, 2008 10:31
Nocny Marek napisał/a: | sTERYD napisał/a: | obenie masz używaną plastikową ... |
plastikową? musze sprawdzic, takie montowali seryjnie ? i mozna ot tak zmienic na metalowa? |
Można zmienić na aluminiową
Ciufa - Sob Lip 05, 2008 16:16
zouza napisał/a: | Można zmienić na aluminiową |
i większą, ale decyzja nalezy do Ciebie czy chcesz zeby auto ci więcej paliło
nocny_marek - Wto Paź 14, 2008 17:06
przepustnice wyczyscil mi Gawin, dziala teraz bez zarzutu. Nie wiem jak dlugo , ale poki co jest ok:) Poza tym te klopoty wystepuja czesto w lecie,a teraz juz chlodnawe dni wiec do konca nie przetestuje wieszania sie obrotow. Ale dziala dobrze jak mowie, obylo sie bez wymieniania.
cin1 - Wto Paź 14, 2008 18:36 Temat postu: tak samo Witam. odkrecilem ostatnio przepustnice aby ja wyczyscic, zrobilem to i auto jakby odrzylo, ale zacely mi sie wieszac obroty, Moje pytanie brzmi;
1. jak nasmarowac przepustnice
2. jak nasmarowac linke czy wystarczy wstrzyknac wd40, w pancez ktory wychodzi bezposrednio z przepustnicy
nocny_marek - Wto Paź 14, 2008 21:55
cin1 napisał/a: | Witam. odkrecilem ostatnio przepustnice aby ja wyczyscic, zrobilem to i auto jakby odrzylo, |
jakby czyli co sie zmienilo ?
i czemu czysciles przepustnice? przed czyszczeniem nie wieszaly Ci sie obroty?
cin1 - Czw Paź 16, 2008 17:38
NOCNY MAREK przed czyszczeniem obroty nie wieszaly mi sie, a teraz zdaza sie to i jest to denerwujace( i kosztowne). Chlopaki jak to wyleczyc?
nocny_marek - Czw Paź 16, 2008 18:36
cin1 napisał/a: | Chlopaki jak to wyleczyc? |
http://www.roverki.pl/mod...ies=Technika#46
[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 19:36 ]
moze to pomoze...
[ Dodano: Czw Paź 16, 2008 19:37 ]
cin1 napisał/a: | zrobilem to i auto jakby odrzylo |
odżyło w jakim sensie?
|
|