Zobacz temat - zdjecia

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - zdjecia

maniaq - Wto Lip 15, 2008 16:23
Temat postu: zdjecia
postanowilem zxalorzyc temat zeby pochwalic sie fotkami samochodowymi. najczesciej beda to roverki i MG, ale nei tylko , dlatego nie beda trafiac na klubowa.

prosze o komentarze i sugestie , poniewaz dopiero eksperymentuje z rig shotami i wskazowki , zwrocenie uwagi na cos bedzie b cenne

z gory dziekuje . dzisiejsze proby

roverfun - Wto Lip 15, 2008 16:27

na zdjęciu numer dwa niepoprawnie trzymasz kierownicę :P
MaReK - Wto Lip 15, 2008 16:31

No trzeba jakos zdjecie jeszcze zrobic ;D
Ale fajny efekt... szeroki kat to jednak przydaje sie czasem ;D

maniaq - Wto Lip 15, 2008 16:32

a coz tam niepoprawnego widzisz?
hoosar - Wto Lip 15, 2008 17:22

To moze i ja sie pochawale moimi fotkami, idealne nie są ale to były jedne z pierwszych zdjęć nowym aparatem:

Brt - Sro Lip 16, 2008 08:32

maniaq napisał/a:

nie ma "zimnego łokcia" :lol:

misi3k - Sro Lip 16, 2008 09:27

maniaq, dwójka taka nawet fajna, ogólnie pomysł fajny ale może byś umył samochód przed? ;p
[edit]jak mocowałeś riga?
hoosar, chyba jedynka najfajniejsza, jak na pierwsze zdjęcia to spoko

maciej - Sro Lip 16, 2008 10:10

maniaq napisał/a:

No właśnie, walkie?
Chodzi o kciuki wewnątrz kierownicy, czy co?

Bo ja tu nic złego też nie widzę...

Tomaszi - Sro Lip 16, 2008 11:42

roverfun napisał/a:
na zdjęciu numer dwa niepoprawnie trzymasz kierownicę :P
maciej napisał/a:

maniaq napisał/a:

No właśnie, walkie?
Chodzi o kciuki wewnątrz kierownicy, czy co?

Bo ja tu nic złego też nie widzę...

Maciej a gdzie ty tu widzisz walkie w tym temacie :hihi: :diabeł:

maniaq fotki fajne, z ciekawości muszę nad tym też popracować :mrgreen:

maciej - Sro Lip 16, 2008 11:47

Tomaszi napisał/a:
Maciej a gdzie ty tu widzisz walkie w tym temacie

hehehe... Przeglądałem kilka wątków na raz i coś mi się popie... ;)

Przepraszam zarówno walkie, jak i roverfun, choć nadal nie wiem co niepoprawnego jest w trzymaniu kierownicy przez maniaq'a, bo wg mnie trzyma ją właśnie bardzo poprawnie. :D

Viniu - Sro Lip 16, 2008 11:58

maniaq, dwójka faktycznie bardzo ciekawa :ok:
hoosar, jedynka IMHO idealnie pasuje na okładke prospektu :ok:

Kurcze musze chyba odkurzyć swojego Fujika, bo ostatnio się zastał... pajęczyna się pokrył ;) Ale ciągle nie kupiłem szarej połówki... a teraz była by bardzo przydatna :)

roverfun - Sro Lip 16, 2008 14:56

chodzi o trzymanie kciuków na zewnątrz :) nawet nasze R mają takie fajne wykończenie grubsze na kciuki ;) trzymanie do wewnątrz (zacisniete) jest złą praktyka w nagłych sytuacjach

edit: na tych twoich fotach tego wyżłobienia nie widzę coś :P wiec chyba jak tego nie masz to tak mozesz trzymac ... :-)

polecam http://kochajzycie.pl/news/061211_1.htm - nawet foty R są :D

maniaq - Sro Lip 16, 2008 16:10

misi3k napisał/a:
ale może byś umył samochód przed? ;p
[edit]jak mocowałeś riga?

a gdzie ty brud widzisz?

pierwsze na bocznej szybie , drugie na szybie klapy bagaznika :)

[ Dodano: Sro Lip 16, 2008 17:14 ]
roverfun napisał/a:
chodzi o trzymanie kciuków na zewnątrz :) nawet nasze R mają takie fajne wykończenie grubsze na kciuki ;) trzymanie do wewnątrz (zacisniete) jest złą praktyka w nagłych sytuacjach

Tzn chodzi ci o obejmowanie wienca kierownicy ? kciuki mam zacisniete na wiencu , przeciwstawnie jak malpka. W ZR-e auto lubi myszkowac na dziurawej drodze i na waskich odcinkach, zeby je utrzymac idealnie porsto, trzeba mocniej przytrzymac i tak juz sie nauczylem i tak mam :D

kasjopea - Sro Lip 16, 2008 17:02

Dla mnie fotki są super, ale mogę oceniać jedynie z czysto estetycznego punktu widzenia.

Ja również nie widzę żadnego brudu :shock: , a także nic złego w sposobie trzymania kierownicy przez maniaq, no ale w końcu tylko baba jestem ;p

maniaq - Sro Lip 16, 2008 17:08

klejna sztuka ;)

tutaj niestety "brud jest widoczny" a le to z poswiecenia dla sprawy ;)

misi3k - Sro Lip 16, 2008 17:23

maniaq napisał/a:
a gdzie ty brud widzisz?
ja wszystko widzę :P a tak serio to przednia szyba aż woła o umycie. Trójka też fajna no ale najchętniej bym zobaczył cały wóz :wink:
maniaq napisał/a:
pierwsze na bocznej szybie , drugie na szybie klapy bagaznika :)
Chyba odwrotnie :grin:
TomC - Sro Lip 16, 2008 20:21

roverfun napisał/a:
polecam http://kochajzycie.pl/news/061211_1.htm - nawet foty R są

W podanym linku wyraźnie jest napisane żeby kierownicę obejmować kciukiem a nie "przytrzymywanie kierownicy bez obejmowania jej kciukiem" więc nie wiem po co zwracasz na to uwagę :razz:
Jakby nie patrzeć maniaqdobrze trzyma kółko.

maniaq - Czw Lip 17, 2008 10:21

no w kazdym razie nie wiem o co chodzilo , bo rece sa ok. koniec OT

cos o fotach ktos powie ? jakies pomysly sugestie?

MaReK - Pią Lip 18, 2008 17:46

http://www.youtube.com/watch?v=sA6qIJxpk0s - filmik ze spotu. Zabawka maniaq przydala sie i udalo sie zmontowac krotki filmik.

Pozdrawiam,

Kozik - Pią Lip 18, 2008 17:50

MaReK świetny ten filmik a końcówka to jest masakryczna, popłakałem się :hahaha:
maniaq - Pią Lip 18, 2008 18:41

wszystko bylo zaplanowane ;)

mi pozostaje niedosyt z przejazdow nocnych , trzeba bedzie powtorzyc POM=y, zeby sie udalo nagrac - skoluje inna kamere i damy rade :D

kasjopea - Pią Lip 18, 2008 20:28

maniaq, Ty się chłopaku marnujesz, jakaś kariera filmowa cy cuś? :hahaha:
Brt - Pią Lip 18, 2008 21:07

zażdżebisty :D :brawa: chyba normalnie na spota do Wawy się wybiorę :mrgreen: :lol:
MaReK - Pią Lip 18, 2008 22:19

maniaq napisał/a:
skoluje inna kamere i damy rade

Kamera jest. Tylko tasme trzeba kupic ;)
Brt napisał/a:
chyba normalnie na spota do Wawy się wybiorę

Promocja musi byc... skoro marka umarla przez zwiazki zawodowe (cyt. Viniu) to nalezy ja promowac wlasnymi metodami ;D
Kozik napisał/a:
MaReK świetny ten filmik

Dziekuje. Bez pomocy kolezanek i kolegow z warszawskiej grupy roverkowej nie byloby go ;)

Pozdrawiam,

thef - Sob Lip 19, 2008 10:49

maciej napisał/a:
choć nadal nie wiem co niepoprawnego jest w trzymaniu kierownicy przez maniaq'a, bo wg mnie trzyma ją właśnie bardzo poprawnie. :D
kasjopea napisał/a:
a także nic złego w sposobie trzymania kierownicy przez maniaq, no ale w końcu tylko baba jestem ;p
A mnie się wydaje, że te ręce to za bardzo wyprostowane są :P
kasjopea - Sob Lip 19, 2008 14:23

thef, wydaje mi się, że maniaq trochę się odchylał do tyłu, żeby nie zasłonić :hm:
MaReK - Sob Lip 19, 2008 18:01

Lub jest to efekt szerokiego kata ;D
Tomi - Sob Lip 26, 2008 09:55

roverfun napisał/a:

edit: na tych twoich fotach tego wyżłobienia nie widzę coś :P wiec chyba jak tego nie masz to tak mozesz trzymac ... :-)

Zamiast teoretyzować można sprawdzić jak robią to fachowcy:
Leszek Kuzaj:
http://www.youtube.com/watch?v=AaLSIqTgMB4

Sebastian Loeb:
http://www.youtube.com/watch?v=lngvbowWUfE

I na końcu stara szkoła :) :
http://www.youtube.com/watch?v=TJsHlugRls4

Wystarczy trochę pojeździć na twardszym zawieszeniu i niskoprofilowych 17-kach, aby wiedzieć, że podczas normalnej jazdy, na kierownicę działają takie siły, że kciuki oparte na ramionach kierownicy, działają jak zabezpieczenie przed wyrwaniem kierownicy z rąk, podczas jazdy na koleinach, wjechaniu w wyrwę w asfalcie czy w kałużę.

[ Dodano: Sob Lip 26, 2008 11:02 ]
roverfun napisał/a:

Ponadto tekst trzeba czytać ze zrozumieniem:
Przykład z kciukiem:
" "przytrzymywanie" kierownicy bez obejmowania jej kciukiem"

Jest podane jako zła praktyka.

Osobiście nie widzę błędy w trzymaniu kierownicy.

MaReK - Sob Lip 26, 2008 10:23

Tomi napisał/a:
I na końcu stara szkoła :) :
http://www.youtube.com/watch?v=TJsHlugRls4

Zajebiste sa te ujecia.
Maniaq wracaj z tej chorwacji, trzeba jakies szutrowe drozki znalezc i skatujemy kilka rzeczy: auto, kamera, statyw ;)

Mnie tez sie wydaje ze trzymanie kierownicy na zdjeciu maniaq nie jest niczym zlym ;)
Piszac tego posta nie jestem w stanie przypomniec sobie jak trzymam kierak ;)
Ale wiem, ze jak jade leniwie i skrecam lub parkuje i manewr wymaga krecenia kierownica wiecej niz raz to wtedy zalaczam styl krecenia kolkiem metoda na "mydelko fa" ;)

Pozdrawiam,

[ Dodano: Sob Lip 26, 2008 18:40 ]
Chcialem dodac takie zdjecie, ktore znalazlem tu na forum ;)
Podobne do tego co robilismy z maniaqiem http://www.autoweek.nl/im...fb4fa805a5d.jpg

marcin_przybys - Sob Lip 26, 2008 21:13

Sam mam i miałem trochę wspólnego z wideo i zazwyczaj bardzo ostrożnie podchodzę do takich filmików bo zazwyczaj wszelkie zlotowo-fanartowe filmy są mizernej jakości...

Musze powiedzieć że zostałem baaardzo pozytywnie zaskoczony :) Zdolnych ludzi tu można spotkać.
Jak miał bym się czepiać to czołówka i napisy nie do końca ale sam materiał, montaż z efektami slow-mo (zastosowane z umiarem :ok2: ) są bardzo fajne.

Pozdrawiam

MaReK - Sob Lip 26, 2008 21:36

Jak sie przerzucimy do HD beda lepszej jakosci :D
Jesli pojawia sie takie fajne statywy jak ostatnio to i oko bedzie sie bardziej cieszylo ;)

A co do napisow... hmm... nie wiem czego chciales sie spodziewac po napisach i w jakim filmie :) ? Te ktore podal Tomi nie sa chyba produkcji amatorskiej i co za tym idzie naszej :)

Coz, moze znajdzie sie ktos kto zrobi jakas standardowa roverkowa czolowke w 3dstudio i bedziemy dolaczac ja do naszych filmow ;)

Efekt slow-mo w filmie ze statywu (na parkingu) niestety nie wyszedl jak chcialem.
W sumie zaden nie wyszedl ;)

Moze jak masz doswiadczenie w takich zabawach to pomozesz w tworzeniu historii roverkowej braci. Kamera w dlon lub na statyw i bedziemy montowac ;)

Pozdrawiam,

Ps.
Kruszon - kiedy przekazesz mi obiecana muze na plytach :D ?

marcin_przybys - Sob Lip 26, 2008 21:42

No problemo chętnie pomogę czołówkę mogę stworzyć i coś pomontować. Tak 3d jak i klasyczna animacja nie jest mi obca, zresztą montaż też.

Co do napisów... Jestem maniakiem typografi i razi mnie i wielkość i krój pisma jak i kompozycja :cool: Ale ja jestem na tym punkcie zboczony ... :twisted:

MaReK - Sob Lip 26, 2008 22:15

Mnie tez razi kroj, dlatego wybralem czcionke najmniej fikusna. Standardowa Adobe Ca...
Wielkosc zrobilem taka, zeby wypelnila ekran odpowiednio do tego kadru, ktory nam sie nieczesliwie nagral w pionie ;) Robienie z niego poziomu byloby zenujace w efekcie koncowym, stad pomysl wykorzystania go z napisami... a co do samej tresci, to jest to moj problem - nigdy nie wiem co napisac ;) Napisy koncowe - scroll - sa w pierwszej wersji chyba okej i predkosc scrolla tez jest okej, w wersji drugiej niestety zeby wyrobic z muzyka (tez srednio dobrana) musialem przyspieszyc ;)

Ja jestem kompletnym amatorem. Z grafika stoje na bakier i jakiekolwiek czolowki bardziej zaawansowane niz tekst sa dla mnie nieosiagalne;) Chetnie wykorzystalbym cos fajnego zrobionego przez kogos z naszej braci ;)

Pozdrawiam,

Ps.
Wlasnie jestem na etapie skladania filmu z Dzierzoniowa ;D

thef - Nie Lip 27, 2008 00:02

MaReK, MaReK, zakaMaReK, Twoja skromność jest zbyt wielka, proszę o mniejszą a najlepiej żadną. Mnie się podoba i myślę, że większości, a dogranie szczegółów to kwestia "sztucznego spreparowania konsonansu guścików", które nie powinny mieć wpływu na wizję autora, chyba, że bardzo chce stworzyć coś uniwersalnego i zaspokajającego gusta wielu odmiennie nastawionych odbiorców. :mrgreen:
mcteusz - Nie Lip 27, 2008 10:37

MaReK napisał/a:
http://www.youtube.com/watch?v=sA6qIJxpk0s - filmik ze spotu. Zabawka maniaq przydala sie i udalo sie zmontowac krotki filmik.

Czym (jakim programem) składacie takie filmiki?

marcin_przybys - Nie Lip 27, 2008 21:04

Ja zawsze pracowałem na Adobe Premiere i Adobe Aftereffect. Pierwsze montaż a After jak trzeba poanimować , bawić się w śledzenie kamery, wyrównywanie drgań kamery i zresztą do montażu też sie nadaje jak znalazł.
MaReK - Pon Lip 28, 2008 07:47

Ja uzywam AP Pro 2.0 bo 3.0 to jakas pomylka ;) Nawet nie chce dzialac u mnie i importowac plikow MPG:) Za animacje sie nie biore, a do wyrownywania drgan wykorzystuje jakis dziwny programik niemiecki - ale on jest dziwny i nie chce sobie radzic ;)

Thef ja wcale nie jestem skromny ;) Poprostu wiem co widze i co tworze. Gdybym byl perfekcjonista nie moglbym pokazac Wam tych filmow ;) Nie uwazam ich tez za totalne dno i jakoscia na pewno odstaja od wielu innych produkcji (na +) ale... zawsze mogloby byc lepiej ;)

marcin_przybys masz jakies swoje portfolio filmowe na Youtubie? ;)

Pozdrawiam,

Markzo - Pon Lip 28, 2008 22:34

ja tez sie bawie w Adobe Premiere, wersja 6.5 wiec dosc wiekowa ale jak dlammnie wystarczajca:) mam karte pinnacla dv500 plus i kamerki sony dcr-vx2100E/2000E:) animacja sama w sobie raczej mi troche obca bo do wesel mam gotowe krotkie wstawki, ale program do animacji (chyba) mam nazywa sie to Boris Red:) jakby ktos tutaj z podkarpacia mial checi i czas to chetnie cos sie skreci;)
Dziekan - Wto Lip 29, 2008 08:42

Ostatni zlocik grupy podlaskiej w Augustowie

Wojtek88 - Pon Sie 04, 2008 11:21

Kozik napisał/a:
MaReK świetny ten filmik a końcówka to jest masakryczna, popłakałem się :hahaha:

Widziałem, że klubowicz stał ze statywem i lustrzanką, czy są na stronie zdjęcia z tego właśnie spotu?? :-)