Zobacz temat - Radyjko jest, co dalej ?:)

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - Radyjko jest, co dalej ?:)

Korczus - Czw Lip 17, 2008 08:32
Temat postu: Radyjko jest, co dalej ?:)
Wczoraj kupiłem radyjko http://www.allegro.pl/ite...at_wroclaw.html

Czekam na opinie co do radia :)

Samo radio dało dużo, lepiej gra, ale to nie to co ma być jeszcze, myślę teraz o jakiś głośniczkach, wzmacniaczu, i sub'ie. Co by najlepiej pod to podpiąć? Przednie głośniki seryjne zostawić czy też coś tam w ich miejsce wstawić?

lodowa - Czw Lip 17, 2008 09:15

Jaki zakres jezeli chodzi o pieniadze ?? ??
Korczus - Czw Lip 17, 2008 10:17

No tak w 1000zł bym chciał się zmieścić :) Ale im taniej tym lepiej bo już radyjko i mechanik trochę mnie wykosztowało :)

Przede wszystkim ma ładnie grać, nie musi napierd****, bardziej chodzi mi o czystość dźwięku i basu :)

lodowa - Czw Lip 17, 2008 10:26

Przod Helix DarkBlue 62.1 205 zl allegro razem z przesylka GLS
wygluszenie przednich drzwi 150zl maty app
Sub Jl audio 10w0 mozna za jakies 300 wylapac na alledrogo
150 zl kable do wzmaka dietz 25mm/2
+ wzmacniacz cos z yzywek musisz szukac na allegro

lineumaciel - Czw Lip 17, 2008 11:06

lodowa napisał/a:
Przod Helix DarkBlue 62.1 205 zl allegro razem z przesylka GLS
wygluszenie przednich drzwi 150zl maty app
Sub Jl audio 10w0 mozna za jakies 300 wylapac na alledrogo
150 zl kable do wzmaka dietz 25mm/2
+ wzmacniacz cos z yzywek musisz szukac na allegro

Do tego proponuje pociągnąć nowe kable pod głośniki z sprzodu ;-)

Zestaw zaproponowany prze kolegę bardzo fajny. Z helixów jestem zadowolony, bardzo ładnie grają.

Czeka Cie jeszcze położenie zasilania pod wzmacniacz.

Jak chcesz coś wiedzieć pytaj, wszystko robiłem u siebie sam.

lodowa - Czw Lip 17, 2008 11:46

Z polozeniem kabli pod wzmacniacz nie powinienes miec problemu. Musisz przeciagnac kabel + od akumulatora do bagaznika ( najciezej sie przebic przez taka oslone w grodzi , wystarczy kawalek w miare sztywnego drutu) potem kladziesz je pod wykladzina i pod kanapa takze z tym to jest 30 minut roboty :) .
Co do polozenia nowej instalacji pod glosniki czyli to co napisal kolega wyzej to bedzie troche wiecej zabawy trzeba rozwiercic plastikowa kostke w drzwiach przeciagnac przez nia kable oraz przejsc przez gumowy kondon do kokpitu :/ z tym sie bujalem troche czasu tak samo bedzie ci potrzebny kawalek drutu zeby przeciagnac przewod.

Korczus - Czw Lip 17, 2008 11:50

Aha, dzięki za rady :) Czyli rozumiem że z tyłu żadnych głośniczków? Sam sub tylko? :)
lineumaciel - Czw Lip 17, 2008 11:56

lodowa napisał/a:
Co do polozenia nowej instalacji pod glosniki czyli to co napisal kolega wyzej to bedzie troche wiecej zabawy trzeba rozwiercic plastikowa kostke w drzwiach przeciagnac przez nia kable oraz przejsc przez gumowy kondon do kokpitu :/ z tym sie bujalem troche czasu tak samo bedzie ci potrzebny kawalek drutu zeby przeciagnac przewod

Oj było z tym roboty ;-) , przed założeniem boczków polecam sprawdzić czy działają:
- elektryczne lusterka + ogrzewanie
- szyby
- centralny.

Po rozwierceniu kostki i przeprowadzeniu kabla trzeba dokładnie ją złożyć. Bo może się tak zdarzyć tak że może coś Ci nie działać.

[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 12:57 ]
Korczus napisał/a:
Aha, dzięki za rady :) Czyli rozumiem że z tyłu żadnych głośniczków? Sam sub tylko? :)

Ja nic z tyłu nie zakładałem, nadal zastanawiam się czy wstawiać suba.

lodowa - Czw Lip 17, 2008 12:27

Wystarczy ci dobry przod zapewniam :) z czasem bedziesz mogl go jeszcze zasilic jakims wzmacniaczem i bedzie :ok:
lineumaciel - Czw Lip 17, 2008 12:34

lodowa napisał/a:
Wystarczy ci dobry przod zapewniam :) z czasem bedziesz mogl go jeszcze zasilic jakims wzmacniaczem i bedzie :ok:

zgadam się z tą opinią ;-)

rodi_ - Czw Lip 17, 2008 13:23

No to tak jak poprzednicy, same przody w dobrze wygluszonych drzwiach wystarcza.
U siebie mam Hertz ESK 165 na Audisonie plus wygluszone drzwi. Naprawde jesli chodzi o bas to wg mnie suba nie potrzebuje.
Basu nie uzywam na maksa bo ta plastykowa kieszen na boczku wpada w wibracje :grin: , wiec chyba jest ok

Korczus - Pią Lip 18, 2008 10:16

Przód będę wymieniał bo ogólnie nie jestem zadowolony z jakości dźwięku, trochę głośniej i już wszystko charczy...
lineumaciel - Pią Lip 18, 2008 10:18

Korczus napisał/a:
Przód będę wymieniał bo ogólnie nie jestem zadowolony z jakości dźwięku, trochę głośniej i już wszystko charczy...

Na fabrycznych nie poszalejesz

lodowa - Pią Lip 18, 2008 11:13

Jak dla mnie to seria u mnie nie grala jakos strasznie :) fakt ze rewelacja to tez nie byla ale nie bylo dramatu :)
Korczus - Pią Lip 18, 2008 11:34

Na starym radiu mi nie przeszkadzały głośniki, ale tutaj już bym chciał żeby to porządnie grało, bo w radiu można sporo poustawiać ale i tak efektu nie ma na tych seryjnych głośnikach.
lodowa - Pią Lip 18, 2008 19:43

W sprawie glosnikow nie ma co dyskutowac napewno trzeba serie wymienic.
Tylko mowiac o zaletach serii mowilem ze w porownaniu do innych seryjnych glosnikow nie sa takie tragiczne :D Wiadomo helixy bija je na glowe :D

chyn - Sro Sie 27, 2008 20:51

mam pytanko. Włożenie samych Helix Dark Blue 62.1 w przód bez wymiany kabli jest wielkim grzeche i ma sens :razz: ?
lineumaciel - Czw Sie 28, 2008 07:13

chyn napisał/a:
mam pytanko. Włożenie samych Helix Dark Blue 62.1 w przód bez wymiany kabli jest wielkim grzeche i ma sens :razz: ?

Grzechem było by nie zrobić tego ;-) .
Sens JEST ;-) . Tylko jeszcze maty i wygłusz drzwi .

tysszek - Czw Sie 28, 2008 13:05

Hehe widzę że tu na tyle nikt nie lubi głośników :) Ja tam zawsze z tyłu umieszczam co trzeba aby i pasażer oprócz masażu słyszał jakiś dźwięk:D

Z tyłu założyłem HELIX 52.1, a na przód zamówiłem już dystanse oraz HELIX 62.1 i czekam aż przyjdą :D
Co do wygłuszenia to nie mam ochoty się z tym za bardzo bawić, więc sobie to odpuszczę. Przeraża mnie troszkę montaż tych głośników. u mnie w seacie odkręcało się jedną śrubkę i głośnik był na wierzchu. Jak znam życie pewnie coś połamie :( hehehe A do bagaja włożę mój sub ze wzmacniaczem ze starego auta i będzie grało.

Jedno co zauważyłem to strasznie plastiki chodzą i brzęczą i normalnie strach myśleć jak sub wyląduje w bagażniku co się będzie działo :)

Kruti - Wto Wrz 02, 2008 12:50

To ja mam jeszcze pytanie laika: czy te Helixy o których piszecie to tak od razu można wstawić zamiast starych? bez dostosowania żadnego (jakichś trzymań czy coś)?

dzięki z góry za info

memphisto - Wto Wrz 02, 2008 22:21

Witaj nie wiem jak u Cieie u mnie przy wymianie glosniczkow pojawily sie problemy. aby zdjac stare trzeba bylo zdjac tapicerke - jakos sie z tym uporalem ale pozniej... (w serii 200 a widze masz 200 po avantarze) okazalo sie ze po zdjeciu glosnikow z drzwi standardowe blaupunkty nie pasuja... w drzwiach mialem tylko 3 wejscia na srubke zadne nie pasowalo zaden standardowy europejski glosnik czy to alpine czy inny nie pasowal mi do dziurek przez rovera musialem glosnik przytegowac do tapicerki inaczej sie nie dalo

Przod masz jakbys nie wiedzial 165cm srednice tyly 130 (wersja 3 drzwiowa)

Kruti - Czw Wrz 25, 2008 13:34

dzieki za info - mam wersje 5-drzwiową jednak. I zdecydowanie chodzi mi o solidne głośniki z tyłu - jak tak wolę - te co są z przodu są na razie wystarczające
Brt - Pią Wrz 26, 2008 10:04

tysszek napisał/a:
Co do wygłuszenia to nie mam ochoty się z tym za bardzo bawić, więc sobie to odpuszczę.

a szkoda, bo to naprawde działa i daje wiecej niż sama wymiana głośników. Bez wygłuszenia to szkoda kasy na dobre głośniki ;) Nie ma z tym dużo roboty, tym bardziej, że już boczek będzie zdjęty. Ale wybór należyy do Ciebie ;)
tysszek napisał/a:
Przeraża mnie troszkę montaż tych głośników.
Po zdjęciu boczka bedziesz miał 4 śrubki zamiast jednej ;) + wciśnięcie tweetera i umocuj zwrotnicę, żeby się nie walała po wnętrzu drzwi ;)