Zobacz temat - [1.8VVC] z jaka sila dokrecic docisk

Forum Klubu ROVERki.pl

Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [1.8VVC] z jaka sila dokrecic docisk

kamil_luczak - Pią Lip 18, 2008 21:17
Temat postu: [1.8VVC] z jaka sila dokrecic docisk
Witam, szukam w manualu ale nie widze, kolo zamachowe jest na 80Nm, ale docik bedzie napewno mniej, tylko ile ? 10Nm ? Jakby ktos mogl pomoc bede wdzieczny bo jutro chcialem samochod zaczac skladac, a bez tego nie da rady :(

Czy moze to byc injector clamp plate bolts ? 25Nm

michalswiatek - Pią Lip 18, 2008 22:48

kolo zamachowe - flywheel to crankshaft bolts - 85 Nm
docisk - pressure plate to flywheel - 25 Nm

[ Dodano: Pią Lip 18, 2008 23:57 ]
Pisza jeszcze ze nalezy dokrecac progresywnie w kolejnosci po przekatnych.

[ Dodano: Sob Lip 19, 2008 00:19 ]
P.S. wartosci ktore podalem dotycza MGF, ale zakladam ze u Ciebie jest to samo.

kamil_luczak - Sob Lip 19, 2008 08:43

silnik pewnie taki sam wiec pewnie to samo ;) Dzieki wielkie, nagradzam 'pomogiem' :razz:
michalswiatek - Sob Lip 19, 2008 16:22

a tak z ciekawosci, jakie sprzeglo zakladasz?? Ja zapodalem sachsa bo bylo niewiele drozsze od valeo.
oprawca_1978 - Pon Lip 21, 2008 14:15
Temat postu: Re: [1.8VVC] z jaka sila dokrecic docisk
Kamil Luczak napisał/a:
Witam, szukam w manualu ale nie widze, kolo zamachowe jest na 80Nm, ale docik bedzie napewno mniej, tylko ile ? 10Nm ? Jakby ktos mogl pomoc bede wdzieczny bo jutro chcialem samochod zaczac skladac, a bez tego nie da rady :(

Czy moze to byc injector clamp plate bolts ? 25Nm

Ja w swoim Poloneziku 1.4 1996 147 kkm zmieniając tydzień temu sprzęgło, dokręciłem docisk kluczykiem płaskim Torx nr 8 siłą jednej ręki na wyczucie, nie za mocno, nie za słabo.
Zrobiłem już 500 km i działą sprzęgiełko.
Acha - nie kupujcie sprzęgieł MAPA. U mnie hałasowało łożysko wyciskowe, dopiero po ok 200 km ułożyło się.

kamil_luczak - Wto Lip 22, 2008 18:30

Zrobilem spiek ze wzmocnionym dociskiem u Radzika. Okazalosie bledem bo wywalilem w cholere kasy, a po 300km i jednym przycisnieciu zaczelo sie slizgac. Potem byla loteria czy sie slizga czy nie. A tydzien temu okazalo sie ze moglem kupic dobre sprzeglo od Zastecowcow :/
michalswiatek - Wto Lip 22, 2008 19:49

Aaa... To widze ze idziesz po calosci :grin:
Myslalem ze zakladasz cos "ze zwyklego sklepu".

kamil_luczak - Wto Lip 22, 2008 22:32

Mam R65 skrzynie, wiec kazde seryjne sprzeglo by sie slizgalo, w dodatku ze w gre wchodzi nitro od czasu do czasu. Owszem bez nitro sprzeglo seria daje rade;) Nie wiem jak ten spiek, oby tez dal rade jeszcze. Skrzynie dzis zlalozylem wiec pewnie za 1-3ni bede wiedzial jak jezdzi.