|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Problem z wrzucaniem biegów, awaria?
jokrasa - Pon Sie 11, 2008 12:28 Temat postu: [R620] Problem z wrzucaniem biegów, awaria? [R600 2.0Si LPG 96r]
Witam wszystkich serdecznie
i zapraszam do udzielenia mi pomocy.
Mam awarię Roverka 620si 1996r. skrz. manualna, 2.0 16V, polegającą na tym, iż od paru dni nie mogę wrzucić na zimnym silniku poprawnie biegów bez "zgrzytów".
Jeśli silnik się rozgrzeje na max'a to wtedy jakoś te biegi jeszcze wchodzą ale na zimnym silniku tylko przy wyłączonym silniku mogę biegi wrzucić.
Ostatnio wracałem z dalekiej podróży i problem się nasilił, biegi ciężko wchodzą przy nadepniętym pedale sprzęgła do samej podłogi.
Zauważyłem też minimalny luz w pedale sprz. ( jest mały zakres około 2 centymetrów gdzie nie ma oporu wogóle).
Pod pedałem zauważyłem przy takiej pompce wycieki smaru czy czegoś podobnego.
Mam taką małą nadzieję iż wina nie leży po stronie sprzęgła czy docisku p\bo na taki remont nie jestem finansowo przygotowany.
Jakie części wchodzą w grę i co to dokładnie za usterka?
Gdzie w okolicy Żyrardowa Skierniewic znajdę mechanika i będę mógł to naprawić.
Pozdrawiam gorąco.
maciej - Pon Sie 11, 2008 13:20
Wystarczyło trochę poszukać, bo wątek poruszany nie raz na forum:
Tu jest dokłądny opis problemów:
http://forum.roverki.eu/v...pa+sprz%EAg%B3a
Są też wątki:
http://forum.roverki.eu/v...pa+sprz%EAg%B3a
http://forum.roverki.eu/v...Ag%B3a&start=20
jokrasa napisał/a: | Pod pedałem zauważyłem przy takiej pompce wycieki smaru czy czegoś podobnego. |
Czyli masz awarię pompy sprzęgła - przez chwilę możesz jeździć dolewając płyn hamulcowy (DOT4) do małego zbiornika pod maską i odpowietrzając układ, ale prędzej czy później musisz tą pompę wymienić, bo zabijesz (o ile już tego nie zrobiłeś) skrzynię (głównie synchronizatory).
Jak robiłem to rok temu, to koszt nowego zamiennika w TomaTeam to było 120 zł - Tomi do końca tygodnia ma urlop, ale potem nie powinno być problemu.
U Tomiego jest też reparaturka chyba za 20 zł, ale w tym wieku auta raczej cała pompa jest już tak wyrobiona, że sama reparaturka nie pomożę i nie warto tracić na nią kasy, bo instalacja reparaturki to tyle samo, a właściwie więcej roboty, niż wymiana pompy.
Pompa pasuje oczywiście od Hondy CC7 z tym samym silnikiem (F20Z1 lub F20Z2) z tego samego rocznika.
NEOSSS - Pon Sie 11, 2008 14:09
Pompka sprzęgła oryginał to u mnie 100zł...
jokrasa - Pon Sie 11, 2008 14:10
Wielkie dzięki.
Szukałem tego typu awarii na tym forum ale chyba źle formułowałem zapytanie w szukajce.
Jeszcze raz dziękuje
piter34 - Pią Wrz 12, 2008 10:40
NEOSSS napisał/a: | Pompka sprzęgła oryginał to u mnie 100zł... |
Nówka?
Tomi - Pią Wrz 12, 2008 21:51
piter34 napisał/a: | NEOSSS napisał/a: | Pompka sprzęgła oryginał to u mnie 100zł... |
Nówka? |
Oryginał, nówka od wersji europejskiej?? Bardzo dobra cena.
piter34 - Wto Wrz 16, 2008 21:27
NEOSSS, odpowiesz nam?
NEOSSS - Wto Wrz 16, 2008 21:32
Dopiero dolazlem do komputera po meczarni z ludzmi typu Panie zrob Pan cos bo nie jedzie mi to auto...
Uzywana pompka(oryginal napisalem dlatego bo niektorzy dzwonia i Panie a naprawial to ktos, Panie ile to pochodzi, Panie a to nie zamiennik)... Do nowych czesci bede mial dostep niedlugo . Wersja EUR, Uk sa inne
|
|