|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Jak dobrze wyprasować koszule?
xROnx - Pon Sie 18, 2008 17:36 Temat postu: Jak dobrze wyprasować koszule? No właśnie: Jak dobrze wyprasować koszule tak żeby nie było pognieceń zarówno tych od prania jak i tych od ... prasowania?
Ostatnimy czasy jest to dla mnie bolączka...
Ma ktoś jakiś dobry sprawdzony sposób?
Całyczas mam na myśli koszule... nie jakieś t-shirty i inne...
emes - Pon Sie 18, 2008 17:42
Na początek, konkretna deska, która umożliwia wygodne ułożenie koszuli Reszta to już kwestia wprawy
Poza tym istnieją środki do prasowania, pryskasz i prasujesz. Pozwalają na łatwiejsze prasowanie oraz utrwalają efekty prasowania W przypadku braku takich środków, można przetrzeć delikatnie koszulę mokrą szczotką do ubrań
kasjopea - Pon Sie 18, 2008 18:21
Są takie specjalne nakładki na deskę ułatwiające prasowanie rękawów.
Poza tym istotna jest kolejność prasowania. Ja stosuję taką: rękawy, przody, tył i kołnierzyk.
A tak na marginesie - nienawidzę prasownia koszul
sTERYD - Pon Sie 18, 2008 18:23
Cytat: | Całyczas mam na myśli koszule... nie jakieś t-shirty i inne... |
i słusznie, bo ti- szirtów się nie prasuje
ułatwić sprawę moze dodakowa mała deska do prasowania rękawów, ale podstawa to dobre ułożenie na desce, tak, żeby nie było zagnieceń i nie prasowanie brzegów, żeby nie powstały "kanty"
i kołnierzyk zawsze na końcu...
kasjopea - Pon Sie 18, 2008 18:36
sTERYD napisał/a: | ti- szirtów się nie prasuje | no jak nie jak t ak
xROnx - Pon Sie 18, 2008 18:44
hmmm z rekawami to w sumie nie mialem chyba nigdy problemów.
Najgorsze u mnie to jest wyprasowanie karku oraz klaty bo tutaj zawsze jest pełno "utrudnień"
sTERYD napisał/a: | ti- szirtów się nie prasuje |
nie prasuje się? hmmm ja prasuje bo jakbym nie prasował to bym miał np ślad po sznurku między cyckami a brzuchem
TomC - Pon Sie 18, 2008 19:51
xROnx napisał/a: | ślad po sznurku między cyckami a brzuchem |
To nie składaj na sznurku koszulek między "cyckami a brzuchem" a na samym dole na zagięciu materiału i klamerka do kompletu.
Inny sposób to przekładać przez dwa sznurki. Brak zagięć między tym co wymieniłeś
morris - Pon Sie 18, 2008 20:11
xROnx napisał/a: | Jak dobrze wyprasować koszule tak żeby nie było pognieceń zarówno tych od prania jak i tych od ... prasowania? |
Mam ten sam problem ale niedługo sie żenie, może to pomoże...
jerzu - Pon Sie 18, 2008 20:26
Najlepszy sposób na koszulę to kobieta One mają to chyba we krwi
Joa - Pon Sie 18, 2008 20:46
jerzu napisał/a: | Najlepszy sposób na koszulę to kobieta |
no zastanawialam sie ile potrwa zanim ktorys tak napisze
jerzu napisał/a: | One mają to chyba we krwi |
myslal-by-kto
wild_weasel - Wto Sie 19, 2008 06:59
xROnx, prasuję koszulę na (prawie) każdy dzień życia Kwestia wprawy
1a. Mankiet.
1b. Rękaw: strona pierwsza.
1c. Rękaw: strona druga.
1d. Rękaw: kant od strony górnej (nie na szwie), który ew. powstał w punktach 1a i 1b.
2a-2d: Drugi rękaw jak wyżej.
3a. Lewy przód.
3b. Grzbiet.
3c. Prawy przód.
4a. Kark (w trzech etapach - inaczej nie rozłożysz na desce).
4b. Poprawić lewy przód i prawy przód - zagniecenia powstają w etapie 4a.
5. Kołnierzyk (zawsze od środka kołnierzyka na zewnątrz).
15-20 minut i po sprawie
Pomagam sobie spryskiwaczem do kwiatów - może i niszczy koszulę (podobnie jak intensywne użytkowanie), ale oszczędza czas i nerwy.
Viniu - Wto Sie 19, 2008 07:32
Koszule prasuje sobie sam przez 5 (plus szósta niedziela) dni w tygodniu od 1996r (od kiedy pracuję w Urzędzie). Kolejność zawsze ta sama: kark, plecy przód lewy, przód prawy, rękawy, kołnierzyk... i działa Oczywiście zawsze wspomagam sie parą...
wild_weasel - Wto Sie 19, 2008 08:00
Viniu, to prawie od końca! Nie masz pogiętego grzbietu po prasowaniu rękawów?
Kozik - Wto Sie 19, 2008 08:12
Dobra to ja poproszę o instrukcję jak zawiązać krawat może być foto
Viniu - Wto Sie 19, 2008 08:19
wild_weasel napisał/a: | Nie masz pogiętego grzbietu po prasowaniu rękawów? | Lata wprawy
wild_weasel - Wto Sie 19, 2008 08:34
Kozik napisał/a: | Dobra to ja poproszę o instrukcję jak zawiązać krawat może być foto |
Proszę bardzo http://www.krawat.pl/wezly.shtml
IInvit - Wto Sie 19, 2008 08:46
jerzu napisał/a: | One mają to chyba we krwi |
nie każda jerzu, nie każda...
Kozik - Wto Sie 19, 2008 08:51
wild_weasel
Brt - Wto Sie 19, 2008 08:58
hmmm jedno wielkie za ten wątek
Ja mniej więcej metodę wild_weasela stosuję Ale że w koszulach rzadko chodzę więc i za czesto mnie prasowanie ich nie dotyka
wild_weasel - Wto Sie 19, 2008 09:15
Kozik, no co?
Brt, z prasowaniem jak z obniżaniem zawieszenia - też styl dzikiej łasicy
Brt - Wto Sie 19, 2008 09:16
no ba musi dobrze trzymać w zakrętach
thef - Wto Sie 19, 2008 13:35
Rany, pomijam problem ( ), ale dział to już powinien być "konkretny" hydepark . Przesuwam.
Dolar3 - Sro Sie 20, 2008 20:42 Temat postu: Koszule Wstyd mi za Was panowie.Mam 30 (ponad,niestety) lat i może z raz lub dwa prasowałem koszulę.Faceci nie są od takich rzeczy.
kasjopea - Sro Sie 20, 2008 20:51 Temat postu: Re: Koszule
Dolar3 napisał/a: | Wstyd mi za Was panowie.Mam 30 (ponad,niestety) lat i może z raz lub dwa prasowałem koszulę.Faceci nie są od takich rzeczy. |
a niby od czego są?
TomC - Sro Sie 20, 2008 22:35
kasjopea napisał/a: | a niby od czego są? |
Do miętolenia??
Brt - Sro Sie 20, 2008 22:46
i zostawiania sladów szminki na kołnierzyku
sTERYD - Sro Sie 20, 2008 23:03
i od piwa
kasjopea - Sro Sie 20, 2008 23:28
taaaa, same poważne funkcje
Joa - Czw Sie 21, 2008 01:09
kasjopea, cieszyc sie mozna tylko, ze nie wymienili, ze od prania bo skoro sami prasuja, to i z tym pewnie sobie poradza
Zukowaty - Czw Sie 21, 2008 01:37
Ja wole isc kupic nowa niz sie meczyc z prasowaniem Nie jest to bynajmniej moja namietnoscia
IInvit - Czw Sie 21, 2008 07:49
ja właśnie przebrnełam przez prasowanie koszuli i dzięki temu mam juz nerwa... niestety mam tak codziennie rano
piter34 - Czw Sie 21, 2008 07:52
Zukowaty napisał/a: | Ja wole isc kupic nowa niz sie meczyc z prasowaniem |
Nowa koszula jest bardzo pognieciona i tę też trzeba przecież prasować
Brt - Czw Sie 21, 2008 08:20
IInvit, musisz sobie znaleźć prasowacza do koszuli w zamian zrobisz mu kanapki do pracy
kasjopea - Czw Sie 21, 2008 09:44
a co prasowacz to nie mógłby tak bezinteresownie wyprasować?
Brt - Czw Sie 21, 2008 09:56
a znajdziesz takiego
PTE - Czw Sie 21, 2008 14:48
TomC napisał/a: | xROnx napisał/a: | ślad po sznurku między cyckami a brzuchem |
To nie składaj na sznurku koszulek między "cyckami a brzuchem" a na samym dole na zagięciu materiału i klamerka do kompletu.
Inny sposób to przekładać przez dwa sznurki. Brak zagięć między tym co wymieniłeś |
Ja od zawsze wieszam koszulę na sznurku "za kołnierz" - tzn. sznurek przechodzi w miejscu gdzie kołnierz zagina się na szyi. I nigdy nie ma żadnych śladów od sznurka.
Kolejność prasowania (na desce do prasowania; kiedyś przez lata robiłem to na stole ale teraz byłoby mi trudno się przestawić):
kołnierzyk,
mankiety (wolę jednak krótki rękaw),
przód,
plecy i karczek (z tym największy problem)
Jako że używam koszul praktycznie 5 razy w tygodniu, prasowanie trochę jest. Ostatnio wspomaga mnie żona, ale przeważnie robię to sam.
kasjopea - Czw Sie 21, 2008 15:01
brawka dla tego pana
Dolar3 - Czw Sie 21, 2008 23:16
A ja do tej pory ani nie prasuję ani nie obsługuję pralki.
Z mężczyzną jest jak z dobrym bankiem-musi zarabiać
Wtedy koszule prasują się same...
Joa - Czw Sie 21, 2008 23:23
Dolar3 napisał/a: | Z mężczyzną jest jak z dobrym bankiem-musi zarabiać ))
Wtedy koszule prasują się same... |
bo nosi je sobie do pralni
kasjopea - Czw Sie 21, 2008 23:27
Dolar3 napisał/a: | A ja do tej pory ani nie prasuję ani nie obsługuję pralki |
nie umiesz?
trochę odwagi - to proste
Zukowaty - Czw Sie 21, 2008 23:52
Ja ostatnio zrobilem zakup...nowa pralka i byla to jedna z niewielu maszyn do ktorych przeczytalem instrukcje a i tak nie wszystko zrozumielem no ale dziala i ciuchy nawet czyste wychodza
Co do: piter34 napisał/a: | Nowa koszula jest bardzo pognieciona i tę też trzeba przecież prasować |
To wystarczy ja zalozyc na siebie i po 15 min bedzie juz jak 2 godz po prasowaniu
tom214Si - Pią Sie 22, 2008 00:26
Ja sobie pierę, suszę i prasuję sam od ładnych paru lat bez żadnych konkretnych procedur. I prawie mi to wychodzi.
maniaq - Pią Sie 22, 2008 00:36
trzeba miec taka prace, ze mozna smigac w t-shircie problemy prasownia odpadaja
xROnx - Pią Sie 22, 2008 06:03
maniaq napisał/a: | trzeba miec taka prace, ze mozna smigac w t-shircie |
heh no niby tak ale trzeba brac jeszcze pod uwage to gusta. Ja np w takim okresie jak teraz wole chodzic w koszuli niz w ti-szercie.
najlepiej to w kazdym domu powinno byc jak w super-hotelu. tam na przyklad zakładają spodnie na taką "rure" potem naciskają guzik z rury wylatuje gorąca para i gotowe spodnie wyprasowane. Teraz tylko opatentowac to i zastosować w opcji "koszula". Ja bym taką maszyne chętnie kupił
Zukowaty - Pią Sie 22, 2008 07:00
Pewnie Ci o takie cos chodzi Widzialem to kiedys na jakis telezakupach niemieckich chyba. http://robotnews.wordpres...-ironing-robot/
xROnx - Pią Sie 22, 2008 08:16
wie ktoś gdzie można takie coś kupić?
Brt - Pią Sie 22, 2008 08:22
kiedyś testowali to coś w TVN Turbo - gadzet lab i nawet działało ale cena była trochę powalająca ZTCP
xROnx - Pią Sie 22, 2008 08:25
cena nie ważna...
hmmm na allegro takiego gadżetu nie mają więc pewnie ciężko bedzie takie coś dostać...
[po 3min]
ok znalazlem... hehe 1500pln
http://www.twenga.pl/dir-...asujacy-ubrania
|
|