|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] ABS działa cały czas
ANDY21 - Pon Sie 18, 2008 21:12 Temat postu: [R75] ABS działa cały czas Witam wszystkich klubowiczów.
Od jakiegoś czasu walczę z ABS-em w moim R75
Problemy zaczęły się od zapalenia się kontrolki ABS.
Pierwszym krokiem było sprawdzenie kabelków od ABS, jeden przy prawym przednim kole wydawał się poprzecierany w paru miejscach , więc niewiele myśląc wlutowałem nowy około 15 cm kawałek przewodu.
Niestety nie przyniosło to poprawy- ABS dalej raził.
Po sprawdzeniu na tzw"komputerze" wyszło iż uszkodzony jest czujnik na lewym tylnym kole.
Wymieniłem na nowy i bingo LAMPKA ABS ZGASŁA - wiec układ jest sprawny.
Powiem więcej jest sprawny za bardzo, uruchamia się przy troszkę mocniejszym wciśnięciu hamulca na suchej nawierzchni. Co to może jeszcze być ?.
Kolejny czujnik , myślałem ,ze pierścienie -ale okazuje się ,ze nie występują w tym modelu.
Ciekaw jestem ,czy kolejna wizyta na komputerze wykaże jakieś błędy (pomimo, że ABS nie sygnalizuje błędu poprzez lampkę na desce).
gpredki - Pon Sie 18, 2008 22:07
A amortzatory sprawne?
ANDY21 - Wto Sie 19, 2008 07:25
gpredki napisał/a: | A amortzatory sprawne? |
na przeglądzie wyszło 73% sprawności, a więc sprawne
lamer - Wto Sie 19, 2008 09:04
Kiedyś jak walczyłem z ABSem w fordzie sierra to elektronik samochodowy powiedział mi, że czujniki powinno się wymieniać parami (na danej osi) bo inaczej czasem wariują jak masz dwa różne. Może i miał rację...
PHJOWI - Wto Sie 19, 2008 09:08
co za brednie niektórzy elektronicy opowiadają , czujnik wymienia się uszkodzony , kolego powiedz czy wsadziłeś używke czy nowy .
ANDY21 - Wto Sie 19, 2008 11:45
PHJOWI napisał/a: | co za brednie niektórzy elektronicy opowiadają , czujnik wymienia się uszkodzony , kolego powiedz czy wsadziłeś używke czy nowy . |
Wsadziłem
Nowy zamiennik - Hella
PHJOWI - Wto Sie 19, 2008 11:48
nie powinno być problemu jeśli wsadziłeś czujnik z przeznaczeniem na tył, możesz mi podać symbol czujnika , w 75 inne są w przedni kole inne w tyle.
ANDY21 - Wto Sie 19, 2008 15:24
PHJOWI napisał/a: | nie powinno być problemu jeśli wsadziłeś czujnik z przeznaczeniem na tył, możesz mi podać symbol czujnika , w 75 inne są w przedni kole inne w tyle. |
Czujnik kupiłem w Tomateam jako czujnik na tył ... długość kabla pasowała , mocowanie także . Dla pewności sprawdzę symbol.
Czy to może być sprawcą problemu ?
gpredki - Wto Sie 19, 2008 15:31
ANDY21 napisał/a: | gpredki napisał/a: | A amortzatory sprawne? |
na przeglądzie wyszło 73% sprawności, a więc sprawne |
Te testy nic nie znacza. Nie masz mozliwosci porownania z innym takim samym autem?
arczi83 - Wto Sie 19, 2008 16:26
ANDY21 napisał/a: | Powiem więcej jest sprawny za bardzo, uruchamia się przy troszkę mocniejszym wciśnięciu hamulca na suchej nawierzchni. Co to może jeszcze być ?. |
Przeczytaj ten temat i spróbuj tak zrobić, może to coś da http://forum.roverki.eu/v...er%B6cie%F1+abs
ANDY21 - Wto Sie 19, 2008 18:09
arczi83 napisał/a: | ANDY21 napisał/a: | Powiem więcej jest sprawny za bardzo, uruchamia się przy troszkę mocniejszym wciśnięciu hamulca na suchej nawierzchni. Co to może jeszcze być ?. |
Przeczytaj ten temat i spróbuj tak zrobić, może to coś da http://forum.roverki.eu/v...er%B6cie%F1+abs |
ciekawe ..ciekawe ..... jutro po eksperymentuje. thx
jezan - Czw Gru 05, 2013 17:05
a hamulce masz sprawne? miałem ten sam problem, niby wszystko okej, a abs wariował, okazało się że jeden klocek źle dolegał i abs odbierał to jako poślizg, choć klocki wcale nie były zużyte
|
|