Zobacz temat - [R416] Maglownica

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Maglownica

nemo1603 - Pią Sie 29, 2008 14:35
Temat postu: [R416] Maglownica
Czy maglownic od rovera 200 bedzie pasować do rovera 400??
chudson - Pią Wrz 05, 2008 18:02

Sytuacja zmusiła mnie do poszukiwania odpowiedzi na podobne pytanie dlatego spróbóje sam sobie odpowiedziec i prosze aby wypowiedzieli się Ci , którzy więdzą coś na ten temat

Awieć według tego co pisze na stronie intercars przy nowej przekładni ,to od roku 89 do 2000 w roverach 200 i 400 obojętnie od wersji silnikowej występuje taka sama przekładnia kierownicza...

Zgadza się ??

giewu - Pią Wrz 05, 2008 18:16

nemo1603 napisał/a:
Czy maglownic od rovera 200 bedzie pasować do rovera 400??

EPC oraz katalogi hurtowni (np. Intercars i Fota) podają różne numery maglownic :neutral:
chudson napisał/a:
Awieć według tego co pisze na stronie intercars przy nowej przekładni ,to od roku 89 do 2000 w roverach 200 i 400 obojętnie od wersji silnikowej występuje taka sama przekładnia kierownicza...

taka sama maglownica wedle powyższych katalogów występowała jedynie w starszych rocznikach (czyli w kanciakach) ;)

poprawcie mnie jeśli się mylę, by kolegów nie wprowadzać w błąd

danielsonicl - Sob Wrz 06, 2008 12:27

Jeżeli wymiana twojej maglownicy spowodowana jest luzem i stukami to radzę ją zregenerować,ja właśnie tak miałem.Wymiana jednej tulejki z tworzywa i skasowanie luzu na listwie zębatej dała super efekty,zero stuków i luzu a koszt żaden. Jeżeli masz możliwość dojścia do tokarki.
chudson - Nie Wrz 07, 2008 01:29

GDzie znajde dokładny opis przekładni lub instrukcje jak to rozkręcić po kolei ?
I z kąd wziąść ewentualne części do regeneracji i co warto przejrzeć/wymienić jeśli juz będe rozbierał ? ?
Niestety tak jak większość potrzebuje auto na codzień więc rozkręcanie auta na tydzień moze być kłopotliwe :/ zwłaszcza ,że zbliza sie jesień i nie uśmiecha mi sie jeździć rano w chłodzie i deszczu do pracy motorem :/

Moja przekładnia stuka , pod koniec zakresu skręcania słychać co jakiś czas głośne stuknięcie a przez większość czasu dziwne cichsze traszki słyszalne są przy kręceniu .Po podniesieniu przodu auta i kręceniu w powietrzu żadnyuch dżwięków nie ma, posprawdzałem wszystko inne i to musi dochodzić z przekładni .

danielsonicl - Nie Wrz 07, 2008 10:28

W rave jest schemat ale bardzo mało z niego widać,ja do wymiany tulejki i skasowania luzu nie demontowałem maglownicy z auta.Było ciężko ale udało się,za co mogę pochwalić rozwiązania demontażu,tulejki od strony kierowcy,zastosowano typowe rozwiązanie z siłowników hydraulicznych przez co łatwo ją wyciągnąć